Zemřel Jeff Hanneman, zakládající kytarista Slayer. Selhala mu játra

Vydáno 03.05.2013 | autor: redakce

Jedni z představitelů tzv. velké čtyřky thrash metalu Slayer přišli o svého zakládajícího kytaristu. Jeff Hanneman zemřel po vleklých zdravotních potížích ve věku 49 let.

Zemřel Jeff Hanneman, zakládající kytarista Slayer. Selhala mu játra Zemřel Jeff Hanneman, zakládající kytarista Slayer. Selhala mu játra

jeff-hanneman-obit-650-430

Na Hannemanově zdravotním stavu se zásadní měrou podepsalo kousnutí jedovatým pavoukem v roce 2011. Od té doby se potýkal s nekrotizující fasciitidou, závažným onemocněním, jehož následkem mu začala odumírat kožní tkáň. Kytarista podstoupil několik operací, kdy mu byla nahrazována odumírajícíc kůže a kapela dokonce později uvedla, že kytarista byl blízko amputace ruky. Přestože se Hannemanův zdravotní stav postupně lepšil a se Slayer se téhož roku na okamžik objevil na pódiu, musel loni kvůli probíhající rehabilitaci odřeknout účast na světovém turné.

Hanneman vyrůstal ve vojenské rodině a jeho fascinace válkou a násilím se promítnula do mnoha textů, které pro Slayer psal. Mezi nejznámější patří skladba Angel of Death, jež popisuje krutosti páchané nacistickým doktorem Josefem Mengelem v Osvětimi. Mnozí kvůli těmto tématům kapelu obviňovali ze sympatizanství s nacismem, což Slayer dodnes popírají. Hannemanův textový příspěvěk v tvorbě Slyer se postupně snižoval, zatímco po kompoziční stránce zůstával nadále aktivní. Kytarista je podepsán např. pod skladbami South of Heaven, Raining Blood nebo War Ensemble.

Muzikant, který spolu s druhým kytaristou Kerry Kingem v roce 1980 Slayer založil, s thrashmetalovou legendou naposledy vystoupil 23. dubna 2011 během festivalu Big Four v Kalifornii, kde si s na pódiu zahrál dvě skladby. {vypnoutlink:Death}



zdroj: rollingstone.com, billboard.com, ape
zavřít