Katapult

Vydáno 03.05.2013 | autor: Dominik Pavliš

Katapult Katapult

 

 

V případě Katapultu se jedná rockovou skupinu, která vznikla v roce 1975. Žánrově by se dala zařadit do mírnějšího hard-rocku. Zakládajícím členem a vůdčí osobnost kapely je kytarista a zpěvák Oldřich Říha. Druhým stabilním členem byl baskytarista Jiří Šindelář, kterému nikdo neřekl jinak než „Dědek“.

Původním názvem Katapultu byl Mahagon a kapela působila do roku 1974 v Západočeském kraji. Po úředním zákazu přesunula své působiště do matičky Prahy. Název Katapult vymyslel nový bubeník Anatoli Kohout.

Skupina se po celou dobu své existence pere s nepřízní osudu bubeníků, kterých se v kapele vystřídalo opravdu mnoho. Jmenujme například Vladimíra Krampola, Jaroslava Kadlece či Jiřího Stárka.

Hudbu skládá především Oldřich Říha a texty jsou většinou od Ladislava Vostárka. Krom něho pro Katapult dělali texty také Michal Bukovič, F. R. Čech, nebo L. F. Hagen.

Katapult za svou dlouhou a úspěšnou historii odehrál cca 7000 koncertů a v prodeji hudebních nosičů se mezi českými kapelami zařadil na druhé místo za Olympic. Dvakrát zvítězil v posluchačské soutěži Zlatý slavík. V roce 2007 byl uveden do Beatové síně slávy v kategorii hudebních skupin.

 

Diskografie

Katapult (1978)
2006 (1980)
Rock de luxe (1986)
Pozor, rock! Live 1988 (1988)
…a co rock´n´roll!!! (1989)
Taste of Freedom (1990)
Hit album (1991)
live + 2006 (1993)
Hit album 2 (1994)
Chodníkový blues (1995)
Konec srandy (1999)
Pozor, rock! Live 1988 (2000)
…a co rock’n’roll / Taste of freedom (2000)
Zlatá deska 25 let live (2000)
Rock de luxe (2001)
Hit album 3 (2002)
Všechno nebo nic (2005)
Long Live Katapult (2005)
Grand Greatest Hits (2006)
Good bye (2008)
Memorial Katapult - Posledních 15 let (2009)
Radosti života (2010)
Made in Rock'n'Roll (2012)
Best Of Katapult, Olda Říha - 50 Let Hraju Rock! (2013)
Kladivo na život (2016)

Další články interpreta

LIVE: Finští The Rasmus byli v Praze jen krůček od dokonalosti

Recenze

vydáno 16.11.2017

Jak vlastně vypadá dokonalý koncert? To je otázka, již si jistě klade řada čtenářů, kteří tu a tam zavítají na nějaký ten...

Marek Ztracený interview: Zažil jsem velký boom, šílený rock'n'roll i pomyslné dno. Život mi zachránil můj syn

Rozhovory

vydáno 19.09.2017

Před deseti lety napsal Marek Ztracený svůj průlomový hit Ztrácíš , který ho katapultoval do první ligy české pop music. Cesta k...

Petr Janda (Olympic) interview: Jsme čeští Rolling Stones, jen místo New Yorku hrajeme v Berouně

Rozhovory

vydáno 06.09.2017

Skupina Olympic  letos slaví 55 let na scéně, odehrála přes 7 000 koncertů, a hned 202 z nich ve Velké Lucerně. Završením oslav bude...

Hvězdami nabitý hudební červen: V Česku zahrají System Of A Down, Sting, Linkin Park i Foo Fighters

Style

vydáno 01.06.2017

Po koncertně bohatém květnu, během kterého u nás hráli Rammstein , Depeche Mode či Deep Purple , přichází neméně nabitý červen....

RETRO: Deep Purple v Praze v roce 1993 - Rockové hity a roztěkaný Ritchie Blackmore

Recenze

vydáno 22.05.2017

Na koncert Deep Purple  v roce 1993, třetí v bývalých krajích československých, byly lístky vyprodány čtrnáct dní předem. Na ten...

TOP 8 nejslavnějších rodinných kapel: Kelly Family, The Jackson 5, Bee Gees a další

Style

vydáno 23.12.2016

Přicházejí Vánoce, tedy období, kdy se všichni scházejí u rodinného krbu a užívají si přítomnosti svých nejbližších. Některé...

Wohnout interview (I.): Píseň Svaz českých bohémů byla vlastně outsider

Rozhovory

vydáno 11.11.2016

Wohnout slaví letos 20 let svého působení. Velký výroční koncert k tomuto jubileu se uskuteční 16. listopadu v Malé sportovní...

HITPARÁDY (71.): Leonard Cohen dobyl ve dvaaosmdesáti český albový žebříček

Rock blog

vydáno 09.11.2016

Listopad s sebou přináší nehostinné počasí, a tak Češi zatoužili po španělské letní hitovce, kterou jim servírují rádia. Z...

zavřít