Harlej

Vydáno 03.05.2013 | autor: Dominik Pavliš

Harlej je česká rocková skupina, která byla založena roku 1995 v Praze. Všichni zakládající členové už v nějaké formaci hráli, takže svou současnou skupinu opustili, aby se mohli naplno věnovat Harlej, nebo se jen přidružili. Například Hereš a Rauer byli i nadále členy Alkeholu, Šafránek s Rauerem odešli z Brianu, Fiala hrál stále s Kreyson a Šůra byl součástí Bandu Viléma Čoka.

Styl Harlej se ale od těchto bývalých skupin dosti lišil. Ke konci roku 2001 kapelu opustili tři členové – Richard Karč, Ota Hereš a Dan Šůra, aby mohli být nahrazeni členy Debustrolu, a to Martinem Kolinssem, Martinem Volákem a Liborem Fantou (poslední dva jmenovaní později z Debustrolu odešli).

Za svou kariéru vydali Harlej dohromady dvanáct studiových alb, z nichž poslední vyšlo v roce 2014 a nese název Na prodej. O rok později natočili svůj dvou a půl hodinový koncert v Plzni a vzešlo z toho první DVD kapely nazvané Když chválíme, tak vás. Na natáčení se také objevili v roli hostů skupiny jako Divokej Bill, Olda Říha nebo Komunální odpad. Zároveň s tím se odehrálo zatím poslední vystoupení v původní sestavě.

Od roku 2006 stojí na pozici frontmana Tomáš Hrbáček, který dříve také spolupracoval se skupinou Mash. Šafránek se po odchodu stal zpěvákem u Walda Gang. O čtyři roky později, když Harlej slavili patnáct let existence, nadělili si dárek v podobě CD, které obsahovalo nejoblíbenější hity kapely. Pojmenovali ho Harlejland.

V roce 2011 vydala kapela další dlouhohrající desku s názvem Máme vlka, ke kterému také natočila videoklip k písni Cesta do ráje. Rok na to vychází další album Teleskopický tele a videoklip ke skladbě Katalog. V roce 2016 oslavila kapela dvacet let na scéně a při té příležitosti vyšlo DVD s názvem Tak tady máš, Bože, co jsi chtěl.

 

Diskografie:

Aj mena ou bejby hel (1995)
Harlej krišna (1997)
Hárlejova kometa (1998)
Zastavte tu vodu (2000)
Musíme se pochválit, máme auto z (M)mostu (2002)
Když chválím, tak sebe (2004)
Čtyři z punku a pes (2006)
Harlej University (2008)
Harlejland (Best Of) (2010)
...máme vlka (2011)
Teleskopický tele (2012)
Na prodej (2014)

Další články interpreta

LIVE: Harlej v Plzni potvrdil příslušnost k české rockové špičce

Recenze

vydáno před 20 hodinami

Po říjnové velkolepé oslavě narozenin v Lucerně se Harlej vydal na další část svého turné k nové desce Hodný holky zlý kluky...

RECENZE: Škwor svou novou deskou uzavírá kruh

Recenze

vydáno 09.11.2017

Na novince mimo jiné zazní, že "karty už jsou rozdaný, všechny esa vybraný" . I tak by se okem kritika dalo na tuto desku nahlížet. Je...

Kdo jede na podzimní turné (I.): Tomáš Klus, Zrní, Michal Hrůza, Imodium a další

Style

vydáno 25.09.2017

Podzim je již tradičně obdobím, kdy hudební fanoušek neví, na čí koncert zajít dřív. Na turné totiž vyjíždí velká spousta...

VIDEOPREMIÉRA: Harlej oslavuje léto klipem Bali. V říjnu vystoupí v pražské Lucerně

Video

vydáno 22.08.2017

Léto sice pomalu spěje ke svému konci, s kapelou Harlej si ho ale můžete prodloužit. Minimálně do 14. října, kdy v pražské...

Srpen slibuje festivalovou smršť, samostatné koncerty chystají Robbie Williams, Billy Talent nebo The Offspring

Style

vydáno 31.07.2017

Prázdniny jsou přesně v půli a jejich druhá polovina rozhodně nebude hudebně chudší než ta první. Na festivaly míří třeba Lordi ,...

LIVE: Páteční The Legends Rock Fest přivítal hvězdy českého rocku Škwor nebo Arakain i nastupující mládí

Recenze

vydáno 22.07.2017

Už šestým rokem rozezněl areál Masarykovy věže festival The Legends Rock Fest. Kromě toho, že se každoročně pyšní skvělým...

Červenec - čas festivalů. Přijedou na ně Paramore, Jamiroquai i LP, samostatný koncert odehrají Guns N' Roses

Style

vydáno 29.06.2017

Léto je tady a festivalová sezóna se rozjíždí na plné obrátky. V červenci se můžeme těšit na Rock for People s headlinery jako Die...

Rybičky 48 interview: Každý koncert je zároveň zkouška

Rozhovory

vydáno 01.06.2017

Během nabité koncertní sezóny se Rybičky 48 zastaví i v sobotu 3. června na festivalu Okoř se šťávou. "Někde bývají kapely...

zavřít