Co vychází v květnu: přehled novinek

Vydáno 27.05.2013 | autor: redakce

Jaromír Nohavica nachystal krátce před svými kulatými narozeninami výběrovku Tenkrát. Za zmínku stojí také živák Judas Priest nebo páté studiové album někdejších vrcholných představitelů grunge Alice In Chains. V novinkách se objevují také domácí WWW.

Co vychází v květnu: přehled novinek Co vychází v květnu: přehled novinek

jaromir-nohavica tenkrat album emi 13Jaromír Nohavica - Tenkrát
Jarek Nohavica oslaví 7. června šedesáté narozeniny a k tomuto jubileu si nadělil výběr toho nejlepšího ze své tvorby z poslední dekády minulého století. Devadesátá léta představují v jeho tvorbě mj. vynikající alba Mikymauzoleum, Darmoděj a další, Divné století. Výběru písní se zhostil klasik hudební publicistiky, pan Jiří Černý, navíc se pro toto album podařilo získat nikdy nevydané dobové fotografie od Martina Homoly. Na albu nechybí písně jako Divocí koně, Zatímco se koupeš, Bláznivá Markéta, Kometa, Petěrburk, Až to se mnu sekne nebo Sarajevo.

 

Alice-in-Chains-The-Devil-Put-Dinosaurs-HereAlice In Chains - The Devil Put Dinosaurs Here
Rockeři ze Seattlu Alice In Chains připravili čtyři roky po vydání comebackového alba Black Gives Way To Blue novou studiovou desku s názvem The Devil Put Dinosaurs Here. Je to současně druhá deska s novým zpěvákem a kytaristou Williamem DuVallem. Toho doplňují Jerry Cantrell, Sean Kinney a Mike Inez. Producentem desky je znovu Nick Raskulinecz (Deftones, Stone Sour, Evanescence). Prvním singlem dvanáctipoložkového alba je skladba Hollow.

 

 

johnfogertyJohn Fogerty - Wrote A Song For Everyone
Deváté sólové album bývalého člena kapely Creedence Clearwater Revival Johna Fogertyho se natáčelo v Los Angeles a v Nashville a mixoval ho Bob Clearmountain. Zpěvák, skladatel a kytarista si na něj pozval mimořádné hosty, na jednotlivých skladbách spolupracoval např. s Foo Fighters, Keithem Urbanem, Kid Rockem nebo překvapivě s Jennifer Hudson. Na albu najdeme celkem 14 skladeb, z nichž většina pochází z Fogertyha předchozího repertoáru.

 

 

Epitaph-front-500x623Judas Priest - Epitaph
Judas Priest oslavují letos 40 let na heavymetalové scéně vydáním 23trackového živého záznamu koncertu na DVD a Blu-Ray disku. Záznam byl pořízen na jejich zatím posledním světovém turné Epitaph, konkrétně na závěrečném koncertě v Londýně v HMV Hammersmith Apollo v květnu 2012. Na video nosičích se tak objeví živé provedení minimálně jednoho hitu z každého alba Judas Priest od roku 1974 do roku 2008. Judas Priest v současné době pracují na svém dalším studiovém albu.

 

 

 

www frontcover highWWW - Atomová včela
Na albovou novinku WWW si fanoušci museli počkat čtyři roky. Třetí deska s názvem Atomová včela vychází v podobě spojení CD a knihy. Kniha je esteticky laděna ke dvěma dosavadním albům, Neurobeat a Tanec sekyr, a třetí část knihy pak k aktualní desce Atomová včela. Kniha obsahuje texty ze všech 3 desek a také texty několika bonusovych skladeb, které vyšly na kompilacích, objevily se ve filmové tvorbě apod. Samotná nahrávka má šestnáct tracků a celá je autorskou prací Sifona, Typlta a Milesy.

 

 

Další novinky:

  • Skid Row - United World Rebellion - Chapter One
  • Beth Hart & Joe Bonamassa - Seesaw
  • Gabriela Gunčíková - Celkem jiná

 



30stm 2013 COVER30 Seconds To Mars - Love Lust Faith + Dreams
Očekávaná novinka Love Lust Faith + Dreams je čtvrtým studiovým albem 30 Seconds To Mars. Album produkoval frontman Jared Leto. 30STM do studia přizvali ještě Steva Lillywhita (The Rolling Stones, U2, Dave Matthews Band), který s kapelou spolupracoval už na předchozím albu This Is War. Mezi zajímavosti lze přičíst vyslání prvního singlu Up In The Air na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde ho astronaut Tom Marshburn pustil v premiéře do vesmírného éteru. Cover alba má ho na svědomí renomovaný britský umělec Damien Hirst. Připomeňme, že 30 Seconds To Mars představí nové album naživo i v Česku - 2. července vystoupí na festivalu Rock For People.


daft-punk-random-access-memories COVDaft Punk - Random Access Memories
Na nový materiál čekali fanoušci Daft Punk osm let. Čtvrtá deska francouzského electro dua se jmenuje Random Access Memories a obsahuje 13 písni včetně pilotního úspěšného singlu Get Lucky. Oproti předchozím třem nahrávkám tentokrát není hudba postavena na samplech, ale na živých nástrojích a vychází z hudebních směrů 70. a 80. let, kdy světu vládlo disco a funky. Na albu se mimo jiné podíleli také Pharell Williams (ten propůjčuje svůj hlas i v singlu Get Lucky), frontman The Strokes Julian casablanca nebo Panda Bear.

 




jamie-cullum-momentum-album-artworkJamie Cullum - Momentum
Britský pop-jazzový zpěvák Jamie Cullum se naposledy připomněl svým fanouškům na podzim roku 2009 albem The Pursuit. Aktuální nahrávka s pořadovým číslem šest nese název Momentum a vznikla za dohledu dvou producentů - prvním byl Brit Jim Abbiss, který produkoval například alba Arctic Monkeys a Adele, druhým je americký hip-hopový producent Dan The Automator, který se podílel na deskách Kasabian a DJe Shadow. Prvním singlem je píseň Evetything You Didn't Go. "Tahle deska je o přechodu mládence do období dospělosti, kdy každou nohou ještě stojíš na jednom místě," hodnotí obsah desky Jamie. Zpěvák se letos vrátí na festival Colours of Ostrava.


airbourne-Black-dog-barkingAirbourne - Black Dog Barking
Australští hard rockeři Airbourne, mezi jejichž inspirace patří kapely jako Judas Priest, Thin Lizzy, AC/DC nebo Motörhead, jsou na scéně od roku 2003 a momentálně se pyšní třetí studiovou nahrávkou Black Dog Barking. Za zmínku jistě stojí, že jejichž prvotina Runnin' Wild z roku 2007 byla v anketě magazínu Metal Hammer jmenována nejlepším debutem roku. Sestavu Airbourne tvoří zpěvák a kytarista Joel O'Keeffe, bubeník Ryan O'Keeffe, kytarista David Roads a baskytarista Justin Street. Svoji aktuální formu předvedou českým fanouškům 2. června, kdy vystoupí na plzeňském Metalfestu.




Vladimir518 IdiotVladimir 518 - Idiot
Guru domácího hiphopu Vladimir 518 nachystal po pěti letech nové sólové album Idiot. Na novince, jež postupy a energií navazuje na debut Gorila vs. Architekt z roku 2008, se vedle Vladimira objevují Mike Trafik, Wich nebo Enemy, dále hudební nezmar Roman Holý a frontman WWW Ondřej Sifon Anděra. Mezi patnácti tracky nechybí dříve zveřejněný singl Nemám zájem s Hugo Toxxxem a Mikem Trafikem. Hned dvojitý křest alba se uskuteční 24. května ve Veletržním paláci.





Další novinky:

  • Načeva - Milostný slabiky
  • Tereza Kerndlová - Singles Collection


zaz rectoZaz - Recto Verso
Francouzská písničkářka Zaz na sebe poprvé výrazněji upozornila v roce 2010 svoji debutovou eponymní nahrávkou. Díky ní se loni a předloni stala jednou z mezinárodně nejúspěšnějších francouzských umělkyň s celosvětovým prodejem přes 1,7 milionů výlisků. Druhým počinem třiatřicetileté umělkyně, jež si v minulosti vydělávala v pařížském kabaretu, je nahrávka Recto Verso. Album reprezentuje poetický svět mladé ženy, jejíž život je postaven na písničce. Prvním singlem je skladba On ira.




hugh laurie didntitrain covHugh Laurie - Didn't It Rain
Dva roky od své albové prvotiny Let Them Talk, na níž prezentoval klasický bluesový materiál, nachystal seriálový Dr. House alias Hugh Laurie novinku Didn't It Rain. Album vzniklo ve studiu Ocean Way v Los Angeles v lednu tohoto roku pod producentským dohledem Joea Henryho. Laurieho ve studiu podpořila parta muzikantů pod názvem Copper Bottom Band a vokalisté Elizabeth Lea a Larry Goldings. Na albu uslyšíte také guatemalskou zpěvačku Gaby Moreno a soulovou vokalistku Jean McClain. (Nejen) nový materiál můžou Laurieho fanoušci slyšet naživo 26. července v Kongresovém centru v Praze.



primal scream more light1Primal Scream - More Light
Pět let nechali své fanoušky na novou desku čekat Primal Scream. Album se jmenuje More Light. Bobby Gillespie a spol. ji natočili spolu s producentem Davidem Holmesem (složil např. hudbu k filmové sérii Dannyho parťáci) a mezi hosty se objevují Kevin Shields z My Bloody Valentine a Robert Plant. Zpěvák Led Zeppelin se ke kapele připojil ve skladbě Elimination Blues. Jméno Primal Scream je s Českou republikou spojeno mimo jiné v kauze rádia Wave, které Rada ČRo nesmyslně obvinila z propagace fašismu, když do vysílání zařadilo jejich píseň Swastika Eyes.




r.e.m. green 25th anniversary deluxe editionR.E.M. - Green (25th Anniversary Deluxe Edition)
R.E.M. nachystali narozeninovou edici svého zásadního počinu Green. K oslavě 25 let od vydání nachystali 2 CD set, obsahující remasterované původní album plus bonusový disk se záznamem jednoho z posledních koncertů světového turné. Vystoupení proběhlo v americkém Greensboro 10. listopadu 1989, jen pár mil od studia, kde kapela kdysi pořídila úplně první snímky. Vydání 2CD Green Deluxe Edition, na němž nechybí hity jako Orange Crush, Stand, Pop Song 89 nebo Get Up, doprovází i znovu vydaný vinyl alba.




visacizamek platinumcollectionVisací zámek - Platinum Collection
Visací zámek, jež loni v prosinci oslavil 30 let existence vyprodaným koncertem na pražském Výstavišti, rekapituluje. Na třech discích se objeví téměř šedesátka písní, z nichž už mnohé stihly zlidovět, a které pětici představují jako tvůrce veselých popěvků i glosátory vážných témat. Kolekce nabídne průřez tvorbou Visacího zámku od časů reálně-socialistického Československa až po čerstvou současnost. Jednotlivé disky jsou nazvané: To jsou věci, po dvou deci (Sex, Drugs & Punk'n'Roll, Maluje sele, maluje vesele (Radosti života) a Nevěřte nikomu, komu je přes deset (Poezie všedního dne)



Další novinky:

  • Vampire Weekend - Modern Vampires of the City
  • Bobby McFerrin – spirityouall
  • The Great Gatsby (OST)

 

joe-satriani-unstoppable-momentumJoe Satriani - Unstoppable Momentum

  • Unstoppable Momentum bude už čtrnáctým Satrianiovým studiovým počinem. Produkce se ujal sám kytarista ve spolupráci s Kanaďanem Mikem Fraserem, jenž má svůj otisk na deskách AC/DC nebo Aerosmith. Na albu se objevují také další hudebníci: Vinnie Colauita (Sting, Jeff Beck), Chris Chaney (Jane's Addiction) a Mike Keneally (Dethklok). Nahrávka obsahuje jedenáct kousků a podle Satrianiho jde o velmi pestrý materiál, který postihuje mnoho hudebních směrů a vlivů. Joe Satriani album představí také v Česku, konkrétně 4. července v přírodním amfiteátru Loket u Karlových Varů.

 




cover time 300cmykRod Stewart - Time

Rod Stewart v posledních letech vydával především alba s předělávkami swingových a soulových skladeb. Po téměř dvaceti letech se ale opět vrátil ke skládání písní. Nová kolekce skladeb nazvaná Time přinese v základní verzi celkem dvanáct písní. Jedenáct z nich složil a zároveň produkoval sám Rod Stewart. Poslední z písní, song Picture In A Frame pak pochází z pera jeho hudebního kolegy Toma Waitse. Pilotním singlem je skladba She Makes Me Happy.





major lazer album coverMajor Lazer - Free The Universe
Tři roky po úspěšném debutu Guns Don't Kill People... Lazers Do nachystali Major Lazer novinku Free The Universe. Na té se podílela pouze polovina zakládajícícho dua, producent Diplo. Jeho někdejší parťák Switch se na přelomu roku 2011 a 2012 vydal na sólovou dráhu a nechal Diplovi veškerou kontrolu nad projektem. Na novince spolupracovali např. Bruno Mars, Tyga, Flux Pavillion, Shaggy, Wyclef nebo Ezra Koening z Vampire Weekend. Prvním singlem alba je skladba Get Free. Také Major Lazer se letos objeví v Česku - 14. května vystoupí v Lucerna Music Baru.




tri-sestry-lina-hudba-holy-nestesti-obalTři sestry - Líná hudba, holý neštěstí

Po třech letech od posledního počinu Lázničky vydávají Tři sestry nové studiové album o šestnácti skladbách s názvem Líná hudba, holý neštěstí. Frontman Tří sester Fanánek o názvu a desce říká: "Zjistili jsme, že neumíme vytvořit a hrát ploužák – sestrovské "pomalé" písně převyšují průměrné střední tempo většiny rádií a ty rychlé jsou fakt rychlé, tak jsme se s tím smířili a název tomu odpovídá". Jak zní album naživo, se můžete přesvědčit například 17. - 18. května na tradiční oslavě na pražském koupališti Džbán.





front coverKittchen - Radio

Písničkáč Kittchen už třetí rok po sobě nachystal na 1. máje ke stažení novou desku. V roce 2011 to byl debut Menu, laptopový folk okořeněný kuchyňským industriálem, jež Kittchenovi vynesl nominaci na objev roku v hudebních cenách Vinyla. Loni přibylo album Dezert, album remixů a coververzí debutu od hudebníků napříč žánry a scénami. Letos Kittchen vypustil druhé regulérní album nazvané Radio. Kromě maskovaného kuchaře na něm tentokrát velký díl práce odvedl i Tomáš Neuwerth (Umakart, Lu, Nierika), který s osobitým umělcem vystupuje I na koncertech.





  • Lady Antebellum - Golden
  • Rudimental - Home
  • Martin Harich - Nech {vypnoutlink:Air,Alice}


ape, TZ


jaromir-nohavica tenkrat TOP

 

zavřít