RECENZE: Empire of the Sun učí klokany tancovat

Vydáno 11.09.2013 | autor: redakce

Vše začíná instrumentálním filmovým intrem Lux, které oznamuje jediné: Empire of the Sun jsou zpět a mají novou desku. Ice on the Dune je druhým albem australského dua, které se proslavilo před pěti lety taneční hudbou a exotickými kostýmy.

RECENZE: Empire of the Sun učí klokany tancovat RECENZE: Empire of the Sun učí klokany tancovat

empireofthesun COVEMPIRE OF THE SUN
ICE ON THE DUNE
Universal
12 trax / 42:52 min

Tracklist: Lux, DNA, Alive, Concert Pitch, Ice on the Dune, Awakening, I'll Be Around, Old Flavours, Celebrate, Surround Sound, Disarm, Keep a Watch

Po celosvětově veleúspěšném debutu z roku 2008 Walking on a Dream nenechali Empire of the Sun nic náhodě. Novou desku natáčeli napříč celou rodnou Austrálií, zastavili se i v Londýně, New Yorku, Miami a Los Angeles. Jako producenta si opět pozvali Petera Mayese, který hrál na kytaru v kapele Pnau, předchozím počinu jedné poloviny tohoto dua Nicka Littlemora, a dále spolupracoval s Eltonem Johnem, Ellie Goulding nebo s Mikou.

Na nové desce je znát, že Luke Steele a Nick Littlemore spolu hrají již delší dobu. Nyní se jeví více sladěně, více jednotně. Walking on a Dream působila jako tichý přechod do spánku a vzájemné hledání ve snu. Teď se v něm našli a zbavili se nucenosti, která byla z některých předchozích skladeb cítit. V Ice on the Dune nalezli společný jazyk a v každém okamžiku desky mají co říct. Co zůstalo pro obě nahrávky stejné, je automatický bubeník, synthpop a taneční nálada.

Celé album je hitovější a těžko vybírat převyšující track. DNA je líbivým spojením downtempa a disca s ozvěnou v pozadí, Concert Pitch nejvíc z celé desky připomíná nahrávku předchozí a také osmdesátá léta, Disarm je typický "dreamy track", který se spíše než na taneční parkety hodí do sluchátek při usínání, a CD uzavírá méně elektronická a pomalá Keep a Watch.

Protože Ice on the Dune patří k tanečním událostem roku, nevyhnuli se Empire of the Sun srovnání s dalšími letošními navrátilci Daft Punk. Luke Steele (to je ten ve vesmírném modrém kostýmu s korunou) tento příměr jednoduše odbyl s tím, že "Daft Punk sice mají výbornou marketingovou kampaň, ale my máme lepší songy."

Ice on the Dune se snadno poslouchá a i když je patrné, že čerpá z mnoha dalších zdrojů, je originální. Samotní Empire of the Sun se vymykají škatulkám a to především svou prezentací. Jak ve videích, kdy například pomocí archeologických nálezů oznamovali svůj návrat, tak svými kostýmy nebo rozhovory, kde popisují závratné teorie o inspiracích k novým skladbám. I jejich písně lze rozeznat od jiných tanečních elektronických kapel díky charakteristickému spojení hlasů a pozitivní energii, kterou tihle Australané na svých zvukových stop vkládají. Proto si zaslouží 5 ze 7 a vaši pozornost.

BEST TRAX: Old Flavours, Awakening, DNA
ZKUS TAKY: Klaxons - Myths of the Near Future, Cut Copy - In Ghost Colours, Empire of the Sun - Walking on a Dream

Jana Václavíková
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít