TOP 7 nejlepších songů rebelky a provokatérky P!nk

Vydáno 08.05.2013 | autor: redakce

Alecia Beth Moore alias Pink (či P!nk, chcete-li) si za posledních deset let na scéně dokázala vybudovat solidní status rebelky, která se nebojí upřímných, provokativně zábavných a někdy i lehce kontroverzních témat. Své sdělení nejčastěji pronášela skrze propracované a umně natočené videoklipy, projděme si tedy něco málo z její nedávné historie.

TOP 7 nejlepších songů rebelky a provokatérky P!nk TOP 7 nejlepších songů rebelky a provokatérky P!nk

pink2013
























Family Portrait

Její debutové album Can't Take Me Home dnes zná málokdo, proto se na cestě do minulosti zastavme až u druhé desky Missundaztood, které nastolilo éru provokatérky ve velkém stylu. Našlápnutou hitovku Get The Party Started ale nechme stranou - v roce 2002 se hodně mluvilo zejména o - na dřeň jdoucí - baladě Family Portrait. S autobiografickou zpovědí, ve které se Pink vyrovnává s rozvodem svých rodičů, se tehdy ztotožnila spousta dětí a pokud jste také něčím podobným prošli, zkuste si přeložit text. Husí kůže zaručena.




Stupid Girls

Pink mnohokrát prohlásila, že si je vědoma toho, že není kdovíjaká krasavice a o to raději si z prvoplánových bárbínek utahuje. V klipu ke Stupid Girls z jejího čtvrtého alba I'm Not Dead to dovedla k dokonalosti. Schytala to v něm nezodpovědná řidička Lindsey Lohan, "pornohvězda" Paris Hilton, botama posedlá kráska Jessica Simpson i milovnice zvířátek Mary-Kate Olsen. A kdo že je ta růžová příšera na konci? Brrr, snad radši nevědět.




U + Ur Hand

U alba I'm Not Dead ještě chvíli zůstaneme, neboť kontroverzních témat skýtá povícero. Kupříkladu U + Ur Hand Pink napsala, aby se mohla vysmívat chlápkům, co to na ni zkoušeli v klubu. Song o masturbaci pochopitelně v mnoha prudérnějších rádiích v Americe neprošel, a když jej svérázná umělkyně měla zazpívat v American Idol, jeho dramaturgové ji žádali, aby jej přezpívala na "U + Ur Heart". Zpěvačka však dostála své pověsti a s ostrostí sobě vlastní prohlásila: "Jak, sakra, můžete zpívat o sexu se srdcem? Co to jako má znamenat?" a poslala je do háje. Nakonec zvolila starší singl Who Knew.




Dear Mr. President

Ani politika jí není cizí. Kolem roku 2006 a 2007 zpíval proti-Bushovské písně kde kdo, od Neila Younga přes Muse až po Pearl Jam, v hitparádách ale nejvíc zabodovala právě Pink, když vzala do ruky obyčejnou kytaru a zpívala: "How do you sleep while the rest of us cry? How do you dream when a mother has no chance to say goodbye? How do you walk with your head held high? Can you even look me in the eye, and tell me why?" Pravda, Pink si možná realitu trochu přikrášlila a hrála na city víc, než bylo nezbytně nutné, ale píseň se stala dalším z jejich velkých hitů a uznejme - politika-nepolitika - o to jde přece v showbyznysu především. V živé verzi je tento kousek ještě působivější.




Please Don't Leave Me

Že Pink a černý humor jsou nerozlučná dvojice, je asi tak šokující zjištění, jako že do cereálií patří mléko. Videoklip odkazující na řadu thrillerů a hororových filmů patří k jejím nejpovedenějším, proto coby zástupce páté desky Funhouse v našem výběru nesmí chybět. Zpěvačka se tentokrát snaží zabránit svému příteli, aby ji opustil, a tak jej nechává spadnout ze schodů, mlátí ho golfovou holí nebo ho nechává pokousat psem. Inu, zajímavé vyznání lásky.




Fuckin' Perfect

V roce 2010 Pink otěhotněla a než si šla užívat rodičovských radovánek, vydala bestofku Greatest Hits...So Far!!!, na kterou zařadila dvě novinky. Raise Your Glass je sice chytlavější, ale pro naše účely se více hodí balada Fuckin' Perfect, ve které tehdy jednatřicetiletá hvězda explicitními záběry upozorňuje na vážné problémy, jakými jsou sebepoškozování, deprese a sebevraždy mladistvých. Nominace na cenu Grammy nepřekvapila.




True Love

Aktuální řadovka The Truth About Love mezi duety nenabízí jen oblíbenou Just Give Me A Reason s Natem Ruessem z fun., ale také spolupráci s Lily Rose Cooper, což není nikdo jiný, než naše stará známá provokatérka Lily Allen. True Love byla nedávno vybrána za příští singl a byť se videoklip teprve připravuje, už teď je jasné, že ze spolupráce těchto dam nemůže vzejít nic jiného než další zábavný, lehce přisprostlý a možná i trochu kontroverzní kousek, kterého se díky jeho skvělému textu a nemalým hitovým ambicím nezbavíme minimálně do konce léta. Na rozdíl od mnoha dalších hitů True Love 10. května na jejím pražském koncertě stoprocentně uslyšíme, tak si ho pořádně naposlouchejte, ať na něj pak nekoukáte jako péra z gauče. Nashle v kotli!



text: Jan Trávníček


pink top

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít