Caravan Palace: Spojila nás práce na soundtracku k němému pornu

Vydáno 10.05.2013 | autor: redakce

Do Česka se po roce vrátí francouzská elektro-swingová sestava Caravan Palace. V rámci projektu Conference si svoje fidlátka rozbalí už 15. května v pražské Roxy. "Elektroswing tak může mít mnoho různých tváří, od slz po smích," říkají v rozhovoru.

Caravan Palace: Spojila nás práce na soundtracku k němému pornu Caravan Palace: Spojila nás práce na soundtracku k němému pornu

CaravanPalace2






























V posledních pár letech se žánr, u jehož zrodu jste stáli, stal velmi populárním. Odkud poprvé přišel nápad na elektroswing?

V roce 2005 jsme (Arnaud, Charles a Hugo) pár let pracovali společně v manouche jazzové kapele, která hrála v barech a na svatbách. Ale byli jsme také producenti elektronické hudby. Každý z nás nahrával skladby ostatních. Dostali jsme zakázku na soundtrack k němému pornosnímku z 20. let a zbytek se dostavil přirozeně... Můžeme předpokládat, že kdybychom hráli v taneční skupině a produkovali metalovou hudbu, vynalezli bychom Metal-Musette.

Jak byste žánr popsali pro někoho, kdo o vás nikdy neslyšel?
Název říká hodně: spojení elektronické a swingové hudby. Zatímco druhý styl měl vlastní období (20. až 50. léta), ten první je živá hudba, která se vyvíjí a tvoří každý den. Elektroswing tak může mít mnoho různých tváří, od slz po smích, od smutného a deštivého pařížského počasí po modré a slunečné nebe na Broadwayi.

S jakou vizí vznikalo vaše druhé a stále aktuální album Panic?
Jiný elektroswing. Popularita žánru nás vedla k tomu, abychom přehodnotili skládání naší hudby, aby byla více ambiciózní a neočekávatelná. Chtěli jsme veřejnosti ukázat, že žánr má nekonečné, nebo aspoň velmi široké pole možností mísení. První album bylo například skutečně ovlivněné jazz manouche (Djangem Reinhardtem a Stéphanem Grappellim), který na druhém albu skoro úplně zmizel a byl "vystřídán" americkým swingem v jeho velice široké různorodosti.

caravan-palace-image-527683-article-ajust 930
























Jak byste popsali proces tvorby hudby Caravan Palace?

Je to trápení! Tvorba nové skladby Caravam Palace je vždy dlouhá, obtížná a frustrující. Jsme čtyři koproducenti, každý z nás pracuje ve vlastním domácím studiu. Prvním krokem je vytvořit "náčrtky" písniček, které si posíláme si je navzájem e-mailem. Pokud odpověď přijde rychle, můžete svou písničku považovat za dobrou. Pokud ne...! Pak se na ní každý snaží pracovat odděleně a pravidelně posílá své nápady ostatním. Když si myslíme, že máme něco dobrého, setkáme se v Charlesově studiu (to větší a v centru Paříže) a nahrajeme nástroje a písničku dokončíme.

Kam míří elektroswing dál? Myslíte, že žánr vydrží?
Zvuk elektroswing dozrává. Na každé elektroswingové afterparty, na které jsme v poslední době byli, jsme si všimli, že DJové hrají tvrdší zvuky, což zavádí elektroswing do nových oblastí. A to se snažíme dělat taky.

zavřít