Šťastných 30 Mekyho Žbirky

Vydáno 25.01.2007 | autor: redakce

Hudební nestor MIRO ŽBIRKA plánuje slavnostní turné po Čechách i Slovensku, které zakončí 3. dubna koncertem v Lucerně. Chcete se dozvědět víc? Meky je vám k dispozici.

Šťastných 30 Mekyho Žbirky Šťastných 30 Mekyho Žbirky

Svou třicetiletou dráhu po hudebním nebi oslavujete dvěma turné, po Slovensku a po Čechách. Třicetiletí počítáte od získání své první bratislavské Zlaté lyry?
V roce 1977 jsem nahrál svůj první hit – byla to písnička Zažni. Tím jsem vlastně odstartoval svou autorsko-interpretační kariéru. Právě to bude třicet let. Tak vznikla idea celé akce.

Na které hity se mohou posluchači těšit?
Opět musím připomenout onu třicítku: jelikož je to třicet roků, budu hrát třicet písniček, které budou mapovat celé třicetiletí. Budu tedy hrát i píseň Zažni, ale například i jednu z těch posledních, jež se staly známými, jako je například skladba Někdy stačí dát jen dech nebo Co bolí, to přebolí. A samozřejmě Atlantídu a taky Biely kvet. Bude to třicet reprezentativních skladeb, jež budou mapovat všechna období, od nejstarších až po nejnovější.



Víte, které hosty si pozvete?
O tom se stále ještě uvažuje, takže to v této chvíli ještě nemohu plně konkretizovat. Některá jména jsou ve hře, není to však ještě zcela jasné. Určitě se nějaký host objeví, samozřejmě počítáme se zpěvačkou Marthou, bez níž by ani nebylo možné interpretovat skladbu Co bolí, to přebolí. Zpěvačku Marthu tedy již mohu přislíbit.

V listopadu jste koncertoval v Londýně. Proslechlo se, že jste měl velký úspěch a že i na ulicích vás Češi a Slováci zastavovali a žádali o autogram?
Hráli jsme v klubu Cargo. Nejsme sami z Čech a Slovenska, kdo tam hrál. Už se z toho pomalu stává místo, kde účinkují naši vytipovaní interpreti nebo skupiny. Bývá to tak, že většinu publika tvoří našinci, v našem případě zvláště Slováci, kterých je v Londýně velice mnoho, ale část publika tvoří Angličané. Je to i pro mne nevšední zážitek zahrát si v Londýně.



Turné "30" Mekyho Žbirky:

19.února - Liberec, Tipsport aréna
28.února - Náchod, Divadlo, Velký sál
1.března - Ostrava, Sportovní hala
6.března - Brno, Semilasso
8.března - Olomouc, Kulturní dům Sidia
10.března - Kunovice u Zlína, Sportovní hala
18.března - Karlovy Vary, Thermal
20.března - Hradec Králové, Hala Slávia
22.března - Chomutov, Sportovní hala
29.března - Plzeň
3.dubna - Praha, Velký sál Lucerny

www.zbirka.cz
zavřít