Není rock jako ro(c)k: Stewart a Podvraťáci

Vydáno 29.01.2007 | autor: redakce

Kolegové Jireš a Lipčík rozebrali album Roda Stewarta a soundtrack k Ro(c)ku podvraťáků. Zde je jejich ortel.

Není rock jako ro(c)k: Stewart a Podvraťáci Není rock jako ro(c)k: Stewart a Podvraťáci

ROD STEWART
STILL THE SAME... GREAT ROCK CLASSICS OF OUR TIME
SONY BMG
13 trax / 46:41 min

Obchodník s nakřáplým hlasem.

Letité rockové šlágry v podání hrdiny britského bulváru se prodávají více než dobře, takže chlápek, který se kvůli image vydává za Skota, přestože se narodil v Londýně, bude mít zase na kadeřníka. Bohužel, dvaašedesátiletý milovník fotbalu se během své kariéry více staral o svoji peněženku, účes a přítelkyně, než o svůj umělecký růst, a tak byl majitel originálního nakřáplého hlasu schopen ledasčeho.

Po poslední sérii výletů do světa swingové klasiky a poprockovém albu Human na nabubřele nazvané desce oprášil rockovou klasiku a vytvořil kolekci jako stvořenou pro kulisu do kavárny nebo na večírek pro starší a pokročilé. Je celkem legrační v této směsi melodií slyšet písně, které Stewart přebral od kolegů s podobně „nemocným“ hlasem (Bonnie Tyler, Dan McGafferty...), ale jinak je vše na svém místě. Stewart je za podpory solidních sboristek nezaměnitelný, špičkoví studioví hudebníci se činili a deska celkem nevzrušivě plyne k závěru. Jen provařený cajdák Love Hurts si tenhle načepýřenec mohl odpustit, stejně jako předělávku Dylanova If Not For You, se kterým se už před lety lépe poprala Olivia Newton-John.

Co bude dál? Třeba se ještě někdy obloukem vrátí k bluesrocku, kterému se věnoval ve skupině Jeffa Becka a s kapelou Faces.

Roman Jireš
4

RO(C)K PODVRAŤÁKŮ
SONY BMG
20 trax / 44:32 min

A opět blbému filmu pomáhá slušná hudba, ale když se obojí hodnotový přínos tentokrát zprůměruje, stojí to za zmínku už jen tak tak. Zhruba táž parta, podepsaná na Rafťácích, naplnila film o začínajících rockerech přímočařejším bigbítem, ale na tak výrazný song, jako byl On My Head, se nedostalo. Ve vybraných položkách však i zde jde o poctivou hudbu, která by nedělala hanbu běžnému albu. Její účel však nutí myšlenku o marnotratnosti.

Roman Lipčík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít