LIVE: Smutná pohádka o Esben and the Witch

Vydáno 21.05.2013 | autor: redakce

Esben and the Witch mají na kontě dvě alba. To poslední, Wash The Sins Not Only The Face, prezentovali v květnu na štaci jihovýchodní Evropou a 18. května i v pražském Lucerna Music Baru. Pokud jste je nyní promeškali a nevadí vám trocha depresivní hudby, příště si je nenechte ujít. Koncert to byl povedený, jen těch lidí přišlo zatraceně málo.

LIVE: Smutná pohádka o Esben and the Witch LIVE: Smutná pohádka o Esben and the Witch

esben and the witch 01ESBEN AND THE WITCH
Lucerna Music Bar, Praha
18. 5. 2013

Tomuto anglickému triu se zatím žádný velký průlom nepodařil a jak to vypadá, ještě nějakou chvíli bude hrát pouze po malých klubech. Naštěstí je jejich práce baví a podle vážných výrazů v tvářích je jim vše ukradené a žádné vyšší ambice nemají. V Lucerna Music Baru se však nihilismus tak trochu vytrácel, ostatně jako celkově atmosféra, které nízký počet diváků moc nepřidal. Skupina hraje spíše v menších prostorech a byť svým rozměrem nepatří pražský klub také k těm největším, pro toto vystoupení byl přímo obrovský. Strahovská sedmička byla již zadaná a zvolit jako alternativu právě LMB bylo příliš velké sousto. Bohužel nepomohlo ani velkorysé gesto pořadatele D_Smack_U s volným vstupem pro návštěvníky čtvrtečního koncertu The xx. Náladou přitom Esben své ostrovní kolegy často připomenou, jen zvuk mají daleko hutnější.

Kvůli pravidelné víkendové diskotéce v rytmu 80. a 90. let vypukla akce už ve čtvrt na devět. Nesmělá dvojice bosých pánů se zpěvačkou Rachel Davies v čele začala zostra kouskem Iceland Spar, úvodní skladbou letošní albové novinky. Z té pocházela i většina odehraného materiálu, z debutu zazněly pouze tři skladby. Žádná přitom nějak nenudila a přestože byl prostor pod pódiem více prázdný než obsazený, odvedl i zvukař slušnou práci. Dobře rozpozanetelné byly jak hlavní tři nástroje - kytara, baskytara, bicí - tak elektronické bicí, doprovodné klávesy a nahrané efekty a podklady, to vše obdivuhodně ovládané bubeníkem.

esben and the witch 02esben and the witch 05















Vystoupení si drželo po celou dobu konstantní kvalitu a potemnělé klimbající nálady střídaly hlasité kytarové nálože, čímž vznikaly euforické gradace, jako například při Deathwaltz nebo Despair, která ke vlastní škodě skončila příliš brzy. Předposlední The Fall Of Glorieta Mountain pak nabídla velice intimní zpěv bez doprovodu a pokračovala v Smashed To Pieces In The Still Of, jejíž název vypovídá o závěru sám o sobě.

 


Po padesáti minutách bylo dohráno. Několik jedinců se hlasitě dožadovalo přídavku, bohužel naplánovaný repertoár byl vyčerpán a členové si tak pomalu začali balit své věci do dodávky. I když se pohádka o Esbenovi nesla v posmutnělé náladě, i z těch pár desítek přihlížejících měla kapela radost. Snad si příště tenhle příběh poslechne více lidí. Stojí za to!

text: Ondřej Bambas, foto: Tomáš Vlach


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít