Atomová včela WWW: doping před festivalovými pluky mainstreamu

Vydáno 26.05.2013 | autor: redakce

Přesně čtyři roky po předchozí nahrávce Tanec Sekyr vypustili Ondřej Anděra aka Sifon a Lubomít Typlt z reaktoru Atomovou včelu. Album vyšlo jako CD společně s knihou všech textů WWW a dvojice jej spolu s Milesou a bubeníkem Pavlem Fajtem pokřtí 29. května v pražské Roxy.

Atomová včela WWW: doping před festivalovými pluky mainstreamu Atomová včela WWW: doping před festivalovými pluky mainstreamu

WWW 08V jednom rozhovoru po vydání Tance Sekyr jste uvedli, že chcete vyhrabat zakopaného psa ve věcech, co se vám nepovedly. Kterých novinek se to týká?
Lubomír Typlt: Pokud nějaký zakopaný pes byl, tak jsme ho nechali v klidu odpočívat hluboko pod zemí a raději jsme se soustředili na progresivní posun ve skladbách WWW. Ten se dostavil a nevyplynul ze sebezpytu nad tím, co se nám kdy nepovedlo, ale spíše z radosti nad tím, jak nám nové skladby vznikaly pod rukama a nabíraly tvaru, který nebyl nijak vykalkulovaný.

Také jste prohlašovali, že další výtvory budou vydávány jednotně, ve formě singlů. Zpočátku to tak i vypadalo, nyní je tu hotová šestnáctipoložková Atomová včela. Kdy nastala změna názoru, proč opět deska?
Lubomír: Deska je vždy uceleným názorem. Navíc pokud vše vydáte na singlech, tak už mají posluchači pocit, že vše znají ze singlů a nepotřebjí si obstarat desku. Už řazení skladeb na desce je kompozičním útvarem a je pro dramaturgii a vyznění celé desky naprosto klíčové. Atomová včela plyne v tomto ohledu naprosto mohutně. Nastoupí, zakousne se a už nepustí.
Sifon: Náhle přišla chuť mít ty singly seřazeny v útvaru rychlého nasazení, ne rozprchlé. Navíc - starý nápad s vydáním knihy textů nás začal stále více magnetizovat.

Samotné vydání ale bylo také odkládáno. Stejně dlouho jako období mezi vydáním Tance sekyr a Atomovou včelou trvala i pauza Nine Inch Nails. Jelikož patří k vaším oblíbencům, co říkáte na jejich návrat? Přeci jen, poměry v kapele nejsou příliš konstantní a Trent Reznor už rozjel dost vedlejších aktivit.
Lubomír: Lépe desku několikrát odložit než pustit něco, s čím bychom nebyli spokojeni. Poslední půlrok byl pro desku naprosto zásadní. S Ondřejem jsme se naladili na stejnou vlnovou délku a nové skladby vznikaly s až nebývalou lehkostí. To je pro jejich atmosféru daleko lepší, než kdybychom se nad jejich vznikem ve studiu bičovali březovými vetvičkami. Jinak Trenta Reznora si hluboce vážíme a to, že rozjíždí tolik projektů, to je mu jen ku cti. Nestojí na místě a neohlíží se zpět.

Když zůstaneme u světové scény, zaujalo vás něco v poslední době svým jedinečným progresivním zvukem? Vše jakoby se točilo okolo dubstepové produkce a variací na R&B žánr.
Sifon:
Soap and Skin, Planningtorock, Karaoke Tundra, Lykke Li, Angel Haze, Rambo Amadeus, Ink Midget, Death Grips, Zavoloka, Johnny Greenwood a jeho soundtrack k filmu The Master, Monika Načeva a Justin Lavash, Raphael Bravin, Pjoni..., je toho X.

WWW 05Vy jste naopak pomohli zmíněnému duu Pjoni & Ink Midget. Jak hodnotíte domácí scénu? Dnes dělá hip hop spousta lidí, stačí se kouknout na Bandzone, kolik je zde lidí podepsáno pod tímto žánrem. Je to ale ta správná cesta, jak se prosadit a tvořit kvalitní materiál?
Sifon: Neznám správnou cestu, tudíž nemám odpověď. Důležité je si nic nenalhávat a nesnažit se proud hudby nasilím regulovat do patvarů.

Zeptám se na spolupráci s Davidem Vrbíkem a Vladimirem 518. Nechystáte další pokračování SPAMu?
Sifon: David Vrbík momentálně pracuje s Vladimirem na vizuální stránce jeho nové desky Idiot. SPAM byl vždy náročný na čas a technologie, dá se dělat na koleni jen z části. Až někdo z nás nahodí silné téma, určitě nastane pohyb. Já jsem momentálně před křtem Atomové včely a po jejím studiovém dokončení na SPAM sotva pomyslím. Dále na mě až do prosince čekají další jiné hudební akce a projekty.

A co laserová struna? Pokračujete na jejím vývoji a bude mít v budoucnu rozšířenější využití?
Sifon: David Vrbík ji opět vyšlechtil, až dá znamení, brnknu.

Dle mě je to zcela unikátní nástroj, existuje někde ve světě nějaký její ekvivalent, používá ji někdo další?
Sifon: Pokud víme, tak na tomto principu ne. Před dvěma lety ohromila i jednoho laserového mága v Brusellu v podstatě způsobem "Tak jednoduché, geniální a nikoho to ještě nenapadlo". David Vrbík je svým způsobem génius.

Když jste představovali předchozí desky, každá měla svou stylizaci. Budou i nastávající vystoupení doplněna něčím speciálním? Připravujete nějaký nový vizuál?
Lubomír: Vizuál atomové včely určitě vznikne. Na koncertech se časem objeví nové filmy. Klíčovým vizuálem je již spolupráce s Ivanem Pinkavou, který doprovodil album svými fotkami. On je i autorem fotografie na přebalu knihy textů, která společně s CD vychází. Franta, kluk, který se na nás s obalu dívá tím mnohoznačným pohledem, s vyzněním naší hudby naprosto souzní.

 

www c ea

 

Jak to vypadá s vaší současnou sestavou? Podílel se na desce DJ Brainy Thug? A bude s vámi vystupovat, nebo pokračujete s Milesou ve dvou?
Sifon: Pokračujeme ve třech se čtvrtým. Sifon, Typlt, Milesa a z bicích poprvé na křtu v Roxy vystřelí Pavel Fajt.

Vloni jste se podílel na představení Máj, nyní opětovně uvedeného na Nové scéně Národního divadla. Byla práce čistě ve vaší režii, nebo jste na Intermezzu s někým spolupracoval?
Sifon: Intermezza jsem dělal sám, jakožto i úvodní scénickou hudbu, veškerou další hudbu vytvořil Pavel Fajt, vše pod taktovkou režiséra představení Davida Prachaře.

Nechystáte něco dalšího na divadelní scéně? Nebude například pokračovat spolupráce s 420PEOPLE? I v rámci vystoupení WWW...
Sifon: Spolupráce všeho druhu určitě pokračovat bude, na tomto představení došlo k příznivému seznámení.

Sifon na Vladimirově Idiotovi produkoval Město prales. Došlo i na opětovanou výpomoc na vaší desce, nebo je to čistě autorská záležitost Anděra/Typlt?
Sifon: Atomová včela je takto autorská a významný otisk v ní má Milesa . Desce posléze moc pomohl Tomáš Sochůrek, který se ujal zvukového mixu, jakožto se s ním ve studiu i výborně povídalo o životě.
Lubomír: Celá deska je autorskou prací Ondřeje, Lubomíra a Milesy. Na desce nejsou žádní hosté. Prozatím si bohatě vystačíme sami.

Proč nakonec vycházejí vaše novinky souběžně? Není to přeci jen pro Bigg Boss trochu kontraproduktivní?
Lubomír: Projekty WWW a Vladimir 518 dozrály souběžně. Nedomníváme se, že by to bylo na škodu, naopak. Před létem mají posluchači možnost okusit pořádnou porci nezávislé hudby. Pořádně se nadopovat, než na ně zaútočí festivalové pluky mainstreamu.
Sifon: BiggBoss jede! {vypnoutlink:Death}

 

Ondřej Bambas

zavřít