RECENZE: Skvělý Joe Satriani soumrak kytarových bohů neodvrátí

Vydáno 26.05.2013 | autor: redakce

Jasně, že by se dalo psát o tom, jaký je šestapadesátiletý Satriani kytarový virtuóz s osobitým projevem a zvukem i dokonalým ovládáním všech hracích technik. Nebo že na svůj nástroj značky Ibanez ze série JS tvoří zábavné, byť technicky náročné skladby. Můžeme také konstatovat, že jeho nové album je jedno z jeho nejvydařenějších, ale přesto je důkazem soumraku kytarových bohů.

RECENZE: Skvělý Joe Satriani soumrak kytarových bohů neodvrátí RECENZE: Skvělý Joe Satriani soumrak kytarových bohů neodvrátí

joe-satriani-unstoppable-momentumJOE SATRIANI
UNSTOPPABLE MOMENTUM
Sony Music
11 trax / 44:58

Čtrnácté studiové, instrumentální album fenomenálního amerického muzikanta je kvalitním následovníkem nahrávky Black Swans and Wormhole Wizards z roku 2010. Už v úvodní titulní skladbě je zřejmé, že Satrianimu nejde o sportovní výkon v rychlosti pohybu prstů na hmatníku, ale o melodii a náladu. Hned při následující Can't Go Back vás pak napadne, že s kvalitním zpěvákem by z takové melodie byl hit jako hrom. Bez vokálů si lze snadno Satrianiho brilantní skladby představit jako filmovou muziku - takové Three Sheets to the Wind je k lehce optimistickému snímku jako stvořená a I'll Put a Stone in Your Cairn zase působí, že patří pod závěrečné titulky rodinného dramatu. Ale Satriani je především rocker a kdo si poslechne A Door into Summer nebo dvojici Jumpin' In a Jumpin' Out, nemůže se vůbec divit, že v 90. letech na několik měsíců zastoupil na koncertech kytaristu Deep Purple Ritchieho Blackmorea.

Sympaticky působí, že Satriani nemusí hrát každou notu sám a nechává vyniknout i množství spoluhráčů, kteří se střídají na jeho albech. Tak například ve vydařeném Lies and Truths slyšíme klávesistu Mika Keneallyho, výrazné bicí Vinnie Colaiuta doprovází Shine On American Dreamer a baskytara Chrise Chaneyho zdobí artrockové The Weight of the World.

A proč tedy pozitivní recenzi Satrianiho novinky nazýváme soumrakem kytarových bohů? Bohužel, nejsou lidi! Tedy dostatečné množství posluchačů, kteří by nebrali hudbu jenom jako kulisu k jiné činnosti a byli ochotni při koncertech hudebníků typu Satrianiho zaplnit velké haly. Ale třeba se Satriani a spol nenechají otrávit a budou nadále natáčet kvalitní novinky i pro ubývající počet svých příznivců.

Mimochodem, chcete-li slyšet nový materiál Joea Satrianiho naživo, máte šanci 4. července v přírodním amfiteátru Loket u Karlových Varů.

BEST TRAX: Can't Go Back, A Door into Summer, The Weight of the World
ZKUS TAKY: Steve Vai - Story of Light, Yngwie Malmsteen - Relentless, Joe Bonamassa - Driving Towards the Daylight

Roman Jireš
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít