Van Der Graaf Generator znovu vytvoří statickou elektřinu

Vydáno 09.06.2013 | autor: redakce

Alt rockoví klasici Van Der Graf Generator zahrají opět v Praze. Díky pořadatelům United Islands budou 16. června navazovat na svůj dva roky starý koncert, kdy zde představili své album A Grounding In Numbers. Nyní se mohou návštěvníci těšit na průřez bohatou tvorbou i raritní nahrávky.

Van Der Graaf Generator znovu vytvoří statickou elektřinu Van Der Graaf Generator znovu vytvoří statickou elektřinu

van der graaf generator 2012Van Der Graaf Generator

Sestava hraje prakticky plynule od roku 2005, kdy se vrátili s albem Present. V současnosti však zůstali v sestavě pouze původní tři členové, jelikož všestranný hudebník a zejména vynikající saxofonista David Jackson formaci nedlouho po reunionu opustil. Ani ve třech ale nepřestala skupina koncertovat a nahrávat, zatím posledním počinem je experimentální instrumentálka Alt z loňského roku. Možná i z ní zazní nějaké ukázka, protože upřednostněny mají být tentokrát písně mapující nejen diskografii kapely a tvorbu Petera Hammilla, ale i raritní kusy, které pražské publikum nemělo možnost slyšet.V roce 2011 zaplnili britští rockeři Palác Akropolis, nyní odehrají svůj set v Divadle Archa, kde bude v nastávajícím týdnu probíhat i klubový program festivalu United Islands.

Manchesterská skupina existuje již od konce šedesátých let, v jejich historii však došlo několikrát k přerušení činnosti. Za nimi stojí zejména zpěvák Peter Hammill, jenž se mimo kapelu věnuje i vlastní tvorbě a hojně vydává sólová alba. Rovněž jeho samostatné vystoupení měli čeští fanoušci možnost vidět vloni na podzim, kdy vystoupil v klubu Roxy.

Kdo si chce připodobnit časy, kdy mezi nejpopulárnější skupiny patřily Pink Floyd a Genesis a všichni poslouchali kytarovky, má možnost už v polovině června v Divadle Archa. Vstupenky jsou v prodeji k stání i sezení od 790 Kč, klienti České spořitelny mají navíc možnost získat slevu. Více informací na stránkách pořadatele. {vypnoutlink:Pink}

Ondřej Bambas

zavřít