ROCKBLOG: Podraz na fanoušky Rogera Waterse?

Vydáno 07.06.2013 | autor: Petr Adámek

"Koncert Rogera Waterse - The Wall se z technických a produkčních důvodů přesouvá ze Synot Tip Arény do O2 Areny"; toto vyjádření organizátora je velkým zklamáním pro fanoušky, kteří si koupili drahé lístky na monstrózní open air a nikoliv do haly, kde už Waters vystoupil několikrát. Něco tady smrdí.

ROCKBLOG: Podraz na fanoušky Rogera Waterse? ROCKBLOG: Podraz na fanoušky Rogera Waterse?

thewallAktuální Watersova prezentace The Wall měla doznat velkých změn

Pokud chápete aspoň základy marketingu, nepřekvapí vás, že ta nová pizzerie na rohu ulice má "nejlepší pizzu ve městě", nový provinční muzikál "hvězdné obsazení" a koncert, na který se chystáte, má být podle pořadatele "velkolepý, strhující a unikátní", případně "exkluzivní". Podobných marketingových hlášek a berliček, které mají za cíl nakopnout prodej vašeho produktu, slýcháme dennodenně mraky. Jestli jsou ale založeny na pravdě, už nikdo příliš neřeší.

Podobným způsobem se snažil management Rogera Waterse "prodat" aktuální turné The Wall. "Celou show jsem přepracoval pro koncerty na velkých otevřených stadiónech. Je to opravdu dobré. Bude to ještě dojemnější, poutavější, dramatičtější a napínavější. Musel jsem vymyslet celou věc právě pro takové stadiony. Před čtyřiceti lety by takhle široká zeď na stadionech představena být nemohla. Nemohli jsme tehdy zaplnit prostor emocionálně, hudebně i divadelně vyhovujícím způsobem. Technologie se ale změnila. Nyní již můžeme," stálo koncem loňského roku v oficiální tiskové zprávě Live Nation, největšího koncertního promotéra operujícího na našem území.

Waters tak zcela jasně a explicitně vyjádřil, že aktuální turné dostane oproti tomu předchozímu z roku 2010 nový rozměr, minimálně proto, že se namísto uzavřené haly bude konat v prostoru otevřeného stadionu. Vcelku logický krok - právě tato přidaná hodnota měla být hlavním tahákem pro fanoušky, kteří tuto historickou produkci viděli už před dvěma lety a na totéž představení by znovu přišli jen stěží.

roger-waters-230805Právě v tom tkví hlavní problém ohlášeného přesunu. Bude O2 Arena schopná odbavit vystoupení v jeho zamýšlené velikosti a kvalitě? Či fanoušci zaplatili pravé šampaňské a namísto toho dostanou jen sklenku bohemky?

Zcela hloupé, asi na úrovni prezidentské virózy, jsou rovněž oficiálně sdělené důvody Live Nation. Promotér jako příčinu této rošády uvádí fakt, že "představení The Wall je nutno uskutečnit celé za naprosté tmy. Vzhledem k tomu, že v Praze je stanoven noční klid již na 22 hodinu, nebylo by možné toto představení v nevyšší kvalitě odehrát." Pomineme-li fakt, že koncerty ve vršovickém Edenu končí po desáté večerní - byť to není právně a legislativně zcela košér - poměrně často (loni např. Bruce Springsteen nebo Metallica), jsou oba argumenty k pousmání. Dozvěděl se snad promotér o Watersově požadavku naprosté tmy (zda-li byl vůbec takový vznesen) až teď? Či je snad pro Live Nation novinkou, že v srpnu v osm večer ještě není úplná tma? Nebo pořadatel dosud neslyšel o policejní hodině? Na dotaz iREPORTU, zda-li přesunem utrpí velikost produkce, promotér nereagoval.

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, bylo dosud prodáno zhruba 7 000 vstupenek, což je vzhledem k očekáváním a také kapacitě vršovického stadionu mrzké číslo. Zda-li je pronájem O2 Areny levnější než v Synot Tip Aréně, či šlo o přání Watersova managementu, nebo je za přesunem jiný důvod, lze jen spekulovat. Na každý pád se Live Nation (eufemisticky řečeno) nechová zrovna fér.

Petr Adámek

 


roger waters top

 

zavřít