Nine Inch Nails

Vydáno 12.06.2013 | autor: Dominik Pavliš

Nine Inch Nails Nine Inch Nails

NIN jsou americká rocková skupina. Byla založena v Clevelandu v roce 1988 frontmanem Trentem Reznorem, který je nyní jediným původním členem kapely. Hrají velmi různorodý styl. Dali by se přiřadit ke stylům jako je industriální rock, alternativní rock či synthpop.

V období mezi alby Broken až po The Downward Spiral nepatřilo k vyjímkám ničení hudebních nástrojů a destruktivní chování. Hlavním důvodem byla drogová a alkoholická závislost samotného Reznora. Ten s alkoholem a heroinem v roce 2011 nadobro skoncoval. Hudebníků, kteří se v kapele vystřídali, je celá řada. Namátkou jmenujme například Davea Grohla, Robina Fincka nebo Dannyho Lohnera. Steve Huey ze serveru Allmusic uvádí, že "Nine Inch Nails jsou nejpopulárnější industriální skupinou všech dob a jsou do značné míry zodpovědní za zprostředkování tohoto žánru širokému okruhu posluchačů." Reznor sice svou tvorbu nikdy nenazýval industriální hudbou, ale přiznal, že si některé techniky vypůjčil například od skupin Throbbing Gristle nebo Test Dept., tedy jedněch z prvních uskupení industriálního žánru.

Po vydání The Downward Spiral si začali vlivu Nine Inch Nails všímat i umělci z tradičního proudu: například David Bowie přirovnal vliv Reznora ke kapele The Velvet Underground. Bob Ezrin, producent umělců jako Pink Floyd, Kiss, Alice Cooper nebo Peter Gabriel v roce 2007 popsal Reznora jako „nefalšovaného vizionáře“ a poradil začínajícím umělcům, ať se inspiují jeho nekompromisním přístupem k umělecké tvorbě. Při spolupráci Reznora a Dave Grohla na albu Sound City: Real to Reel Grohl prohlásil, že Trent je jeden z nejgeniálnějších lidí, jaké kdy potkal. Od roku 1989 do roku 2013 vydali celkem 9 studiových alb.

 

Diskografie:

Pretty Hate Machine (1989)
Broken (1992)
The Downward Spiral (1994)
The Fragile (1999)
With Teeth (2005)
Year Zero (2007)
Ghosts I-IV (2008)
The Slip (2008)
Hesitation Marks (2013)

Další články interpreta

RECENZE: Pink na albu Beautiful Trauma plave po proudu dnešního popu, období rebelie má už za sebou

Recenze

vydáno 06.11.2017

Pět let je na to, jak rychle se střídají trendy v dnešní pop music, opravdu dlouhá doba. Přesto si Pink mohla dovolit přesně tak...

Koncertní tipy roku 2018: Uvidíme v Česku Pink, Nine Inch Nails nebo Taylor Swift?

Style

vydáno 25.10.2017

Rok 2017 ještě zdaleka nevyčerpal všechny svoje koncertní lahůdky, přesto už se nám plní kalendář na rok 2018. Které zahraniční...

VIDEO: Bruno Ferrari zpívá pro hrdinky z kanceláře. Desku, na které hostuje Kulínský i Zelenková, pokřtí v Rock Café

Video

vydáno 08.10.2017

Generační šansoniér Bruno Ferrari vydává po pěti letech nové album nazvané Ayahuascero. Prostředky na něj získal prostřednictvím...

RECENZE: Nine Inch Nails na pokračování, děsivě klidní a temní

Recenze

vydáno 21.08.2017

Těžko říct, co by se muselo stát, aby persona Trenta Reznora, masterminda hudební formace Nine Inch Nails , pohasla. Po několik let jeho...

POST SCRIPTUM (89): S Chesterem Benningtonem odešel hlas puberťáků z 00's - zpověď bývalého fanouška

Rock blog

vydáno 26.07.2017

Pokud pod tímhle úvodem čekáte další seriózní článek o Chesteru Benningtonovi, asi vás zklamu. Přepisování Wikipedie vlastními...

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 20.02.2017

Datum výročí padesáti let od narození jedné z největších rockových hvězd devadesátých let připadá na 20. února. Kurt Cobain ,...

POST SCRIPTUM (75): Bílý Michael Jackson pobouřil svět, Trent Reznor se vzteká nad hloupými uživateli sociálních sítí

Rock blog

vydáno 19.01.2017

Rok 2017 se naplno rozjel a s ním se pustila do práce i tetka Korektnost. První obětí její nabroušené kosy se stali tvůrci britského...

TOP 10 nejočekávanějších zahraničních desek roku 2017: Depeche Mode, Foo Fighters, Marilyn Manson, Taylor Swift a další

Style

vydáno 15.01.2017

O jakých albech se bude v roce 2017 nejvíc mluvit? Řada hvězdných jmen už svoje novinky ohlásila, o dalších se teprve spekuluje. Vyberete...

zavřít