Visací zámek interview: Snaživí a cílevědomí lidé jsou protivní

Vydáno 21.06.2013 | autor: redakce

Pankáči z Visacího zámku loni oslavili 30 let na scéně a letos zrekapitulovali kariéru kompilací Platinum Collection. Nad minulostí i budoucností kapely se v rozhovoru zamyslel zpěvák Jan Haubert. "Nechtěl bych nikdy sklouznout do banalit a omílání nezáživných moudrostí," říká. Visáči právě startují festivalovou sezónu, která vyvrcholí 24. srpna na kolínském open airu Natruc.

Visací zámek interview: Snaživí a cílevědomí lidé jsou protivní Visací zámek interview: Snaživí a cílevědomí lidé jsou protivní

vzTahle sestava se za celou historii kapely nikdy nezměnila

V loňském roce jste velkoryse zmapovali činnost Visacího zámku kompletem Sakumprásk!, který obsahoval i dosud nevydané historické záznamy koncertů. Budete v odhalování archivu pokračovat?
V blízké době určitě ne. S podivem jsme zjistili, že moc nahraných koncertů ani nemáme. A kvalitních záznamů už vůbec ne. Myslím, že dvojalbum Atentát na kulturu bylo dostatečným varováním.

Nyní pro změnu vychází skromnější shrnutí tvorby na 3CD Platinum Collection. Fanoušky by však jistě zajímalo, zda připravujete také novinkové album?
Nový manažer dr. Amstel Cerveza na nás tlačí, abychom složili nějaké nové písně. My mu dáváme za pravdu, ale moc se do práce nehrneme. Je však možné, že až se do toho dáme, tak to pofičí. Zatím je domluveno velké říjnové punkové soustředění, jen jsem zapomněl, kde. Ale to bych stejně nemohl prozradit.

Moc se mi líbí historka, jak kdysi dávno Michal Pixa skromně poradil Davidu Kollerovi a Lucii, že mají hrát před Visacím zámkem, neboť po vás by je místo vděku čekalo vypískání. Lucie plánuje návrat na pódia a pro ČR zatím oznámila jen 3 koncerty. Nenabídnete jim možnost zahrát si s vámi na vybraných akcích?
No to je zajímavá myšlenka, to by mě samotného vůbec nenapadlo. Bojím se však, že skupina Lucie bude finančně velmi náročná. Ale kdyby se uskrovnili, tak můžou někdy před námi drnknout třeba v Praze ve Vagonu.

Dnes by to bylo hodně absurdní spojení. K těm ovšem dochází občas i v současnosti. Stalo se vám někdy, že jste ze zákulisí jen nevěřícně sledoval, kdo vám zahřívá aparát a publikum?
Jo, na festivalech to bývá dost nevypočitatelné. Předloni nám v Trutnově zahříval publikum Iggy Pop. To jsem tedy čuměl! V poslední době se taky dost potkáváme s Banjo bandem Ivana Mládka, to bych taky v mládí nečekal. Když žijete dost dlouho, je možné asi všechno.

visacizamek1Visací zámek loni oslavil třicáté narozeniny

E!E nebo SPS občas odehrají unplugged koncert. Uslyšíme jednou v akustické podobě i VZ?
Naposled jsme hráli akusticky na španělky v hospodě U Rusů v roce 1982. Ale všem deseti štamgastům i výčepákovi se to moc líbilo, tak to můžeme zas někdy zopakovat.

Mám pocit, že největšímu zájmu fanoušků se stále těší starší soubory (NVÚ, E!E, SPS, Plexis nebo Visací zámek). Máte stejný názor, nebo vidíte na scéně kapely, které mohou výhledově být "skromný, ale nejlepší"?
Starší kapely mají víc fanoušků právě proto, že jsou starší. Čím déle soubor vydrží, tím více obdivovatelů časem nashromáždí.

Ve skladbě Padesát zpíváte "Nikdy nás neomrzí pitomcům se smát". Za posledních 13 let ale VZ vydal pouze dvě řadová alba. Nezdá se mi, že by zásoba pitomců už došla. Nebo jste vyčerpali většinu témat v porevolučních letech, kdy jste naopak nahrávky sypali zběsilým tempem?
No já nevím, písničky u nás nevznikají podle nějakých témat. Píseň hlavně musí být něčím jiná než ty předešlé, musí mít nápad. A je jasné, že tohle je čím dál tím těžší. Všechny kapely ze začátku chrlí a pak tempo klesá. To je prostě přírodní zákon.

Po poslechu zmíněné "Padesátky" prohlásil Fanánek, že už se na ten věk těší. Prožíval jste padesáté narozeniny víc než jiné?
Ano, padesátiny jsem si docela vychutnal. Já normálně svoje narozky nijak zvlášť neslavím, ale tentokrát jsem zamluvil stoly u Vystřelenýho oka a byla mocná pitka a žranice. Taky se tam hrálo, prostě večírek se vším všudy. Naposledy jsem ve velkém slavil třicetiny a tehdy jsem měl pocit, že mládí končí. Teď při padesátkách jsem měl pocit, že všechno pořád funguje a že nekončí nic.


Před rokem '89 režim hledal závadnost textu i tam, kde na to autor ani sám nepomyslel. Dnes můžete v klidu zpívat "Prezident je buzna". Je pro vás něco tabu? Řeknete si občas v kapele "tohle bychom asi neměli"?

No jasně. Autocenzura je hrozně důležitá. Nechtěl bych nikdy sklouznout do banalit a omílání nezáživných moudrostí. To je moje tabu. Ale co se týká legrace, té bych meze nekladl.

Peprmint bourbon, Slivovice, Rumová vánice, to jsou názvy vašich písní. Která sklenka by vám z tohoto výběru byla nejmilejší?
Dobrá domácí slivovice.

"Všechno má svůj čas a spěchat nemá cenu, stejně se stane to, co má se stát." Ta slova jsou stará už bezmála dvacet let a v dnešní uspěchané době stále aktuálnější. Má před sebou VZ ještě nějakou metu, které by chtěl dosáhnout? Nebo už se stalo všechno, co se stát mělo?
Mít mety je hezká věc, ale mně jsou snaživí a cílevědomí lidé velmi protivní. Lepší je nechávat se osudem překvapovat. Věřím, že nás ještě leccos čeká.

V knize Visací zámek zamklej na třicet západů říkáte, že si raději poslechnete víc hudby a nemáte potřebu shromažďovat kompletní diskografie. Platí to stále? Pokud ano, kdo vás v poslední době zaujal, aniž by patřil mezi "provařené" interprety?
Platí to stále, ostatně ta kniha vznikala teprve před rokem. Kompletní diskografie mě nebaví, každá kapela má totiž nějaké slabší období. Tedy kromě Sex Pistols, protože ti vydali jen jedno album. V poslední době poslouchám Damned, Locomotiv GT a Herbie Hancocka. Jo, jazzrock je moje stará láska.

visacizamek4

Po jakém CD naopak sáhnete, když si potřebuje zlepšit náladu? Kdo je pro vás jistota, která neomrzí?
Billy Cobham, jeho první sólová deska Spectrum s Tommy Bolinem a Janem Hammerem, to je tutovka. Ale i jeho další dvě desky jsou skvělé. Z českých umělců výborně funguje Oldřich Janota, ze slovenských Slobodná Európa.

Honzo, vystudoval jste Stavební fakultu ČVUT v Praze. Uplatnil jste to vůbec někdy?
Ale jo, inženýrský titul se mi hodil. Jednak jsem si tím zkrátil vojnu, jednak do roku 1991 jsem pracoval víceméně v branži.

Fandíte té jediné pravé Bohemce. Jak jste oslavil návrat Bohemians Praha 1905 do první ligy?
To už ani neslavím, to je samozřejmost. Bohemka nikdy není v druhé lize dlouho. Ale bohužel teď nepobývá dlouho ani v první lize. U sta hromů, chtělo by to zas titul nebo aspoň evropské poháry!

text: Tomáš Rumler, foto: Petr Tibi, Pez Fikus (Helpmusic)



 

vz TOP

zavřít