Febiofest už klepe na dveře

Vydáno 25.01.2007 | autor: redakce

Letošní 14. ročník Febiofestu bude patřit počtem představení a diváků mezi největší audiovizuální přehlídky ve střední Evropě. Organizátoři slibují řadu filmových lahůdek, klasik a novinek.

Febiofest už klepe na dveře Febiofest už klepe na dveře

Hlavní část festivalu proběhne jako každoročně v Praze. Po skončení pražské části zavítá výběr z programu Febiofestu i do devíti českých měst, což je o tři více než vloni. Jsou to Kladno, Brno, Ostrava, Olomouc, Liberec, Pardubice, Ústí nad Labem, Hradec Králové a České Budějovice. „Letos navštívíme hned osm regionálních metropolí a významné středočeské centrum, kde promítneme výběr z programu - ozvěny se zaměřením na nové filmy,“ říká k tomu Fero Fenič.



Návštěvnost Febiofestu se v posledních letech ustálila na cca 140 000 divácích. Letošní 14. ročník bude tuto hranici pravděpodobně opět atakovat. Vstupné během festivalu zůstane i nadále hluboko pod běžnou cenou lístku do kina. Pražská část Febiofestu zve diváky na kinematografické lahůdky letos za 79 .

14. Febiofest 2007 nabídne divákům pestré spektrum filmových žánrů a vstoupí i na pole dokumentárního nebo experimentálního filmu.
Panorama mladého evropského filmu v samostatném sále se skládá z cca 15celovečerních filmů generace nastupujících tvůrců, značnou část z nich tvoří debuty a druhé filmy. Program bude doplněn o tři výjimečné krátké české filmy, které jsou velkým příslibem pro budoucnost českého filmu.



Latinskoamerickému kinu věnují organizátoři jeden celý kinosál, nejsilnějšími kinematografiemi budou brazilská, argentinská a především mexická.

Anglosaské kino představí nejnovější kanadské, americké a britské filmy především nezávislého ražení – vznikající mimo velká studia.

Chybět samozřejmě nebude ani tradiční Asijské kino, plné novinek z dynamického regionu včetně vietnamských a indonéských filmů.

Jižnímu kinu budou dominovat novinky ze (severní) Afriky a Blízkého východu.

Připraveno je i kino věnované gay a lesbickým filmům se sekcí Jiný břeh. Od svého zařazení do programu Febiofestu patří právě tato sekce každý rok k nejnavštěvovanějším. Chybět nebude ani zvláštní sekce věnovaná filmům pro děti a mládež FEBIOFEST JUNIOR.



Febiofest Music Festival i letos uvede kolem 50koncertů na dvou stálých scénách. Českému publiku se představí francouzská herečka a zpěvačka Rona Hartner známá z filmů Tonyho Gatlifa a mnoho dalších.

Více na www.febiofest.cz
zavřít