LIVE: Druhý den na RFP ovládli cirkusáci 30 Seconds To Mars

Vydáno 03.07.2013 | autor: redakce

Festivalové veselí vypuklo na hradeckém letišti naplno. Branami Rock for People prošlo během prvního oficiálního dne kolem dvaceti tisíc lidí. Čekaly na ně vystoupení Amandy Palmer, Bloc Party a také hvězdy světového formátu 30 Seconds To Mars.

LIVE: Druhý den na RFP ovládli cirkusáci 30 Seconds To Mars LIVE: Druhý den na RFP ovládli cirkusáci 30 Seconds To Mars

Rock for People 01aROCK FOR PEOPLE
Letiště Hradec Králové
2. 7. 2013

10:23
Věrnost fanoušků 30 Seconds To Mars hravě překonává i oddanou Lassie. Už před otevřením areálu desítky z nich postávají a posedávají u hlavní brány, aby si později ohlídali místo v první řadě.

11:06
U koryt s vodou zatím nejsou větší tlačenice a na ranní hygienu se tak nečeká více než několik desítek vteřin. Do stanového městečka ale stále proudí další a další natěšení návštěvníci - zítra bude hůř. Dosud poloprázdný prostor ve stanovém městečku se pomalu začíná zaplňovat a také ožívat.

13:41
Stage Evropy 2, která večer ožije diskotékovým veselím, slouží přes den jako příjemná chill-out zóna. V brzkém odpoledni se tu promítají filmy, první na pořadu je Jmenuji se Oliver Tate.

14:30
V prázdném velkokapacitním stanu pro 12 tisíc lidí, kde se večer paráda s názvem 30 Seconds To Mars uskuteční, zkouší Orchestr Karla Vlacha pro společné vystoupení s Xindlem X. Ostatně o bizarní spojení není letos nouze. Pomineme-li již tradiční hostovačku Petra Čecha u Eddie Stoilow, máme tu i Cocotte Minute s Heidi Janků...

Rock for People 05Rock for People 04

15:50
Xindl X je na scéně. Přibral. Přibral k sobě celý orchestr. Zatímco Chemie s hudebním tělesem příliš nefungovala, v přídavkové Casio byli svěřenci Karla Vlacha svěžím zpestřením. Kdo ví, jak se to líbilo polským fanouškům z Echelonu, moc nadšeně se netvářili, do koncertu 30STM zbývá ještě šest hodin.

16:15
Parlour hrají poslední dvě písně a pozorovatelů bohužel postupně ubývá. Potlesk po skončení vystoupení je slyšet asi tak jako utlumený zpěvaččin hlas, v kytarovém hluku sotva rozeznatelný.

16:38
Rock for People je jedním z festivalů, na němž dostali prostor IAN, jenž jsou čerstvými vítězi Českého Youtube Festu. Oproti nebožákům I Like You Hysteric, kteří skončili na pátém místě a dostanou na Rock for People prostor ve čtvrtek v 11:45, mají vcelku příjemný odpolední čas. "Českej Ed Sheeran," zaznělo během jejich setu z publika. Ideální kapela na příjemný a hlukem nezatížený odpolední relax.

17:03
V hangáru Evropy 2 zní trochu nezvykle hit Love Will Tear Us Apart Again - kdo zhlédl černobílý Control v chládku pod diskokoulemi celý?

17:15
Live Jukebox na chvíli obsadili britští Shoshin. Co se nejdříve jevilo jako tvrdší kytarovka, přešlo díky houpavým rytmům ve variaci 100°C. Otevřený koncert navzdory teplému vzduchu slušně zaplnil prostor mezi protilehlými tribunkami. Kdo nestihl dnes, zítra od 13:45 na Youtube Stagei repete.

19:00
Zatímco Kvitová vede na Wimbledonu 1:0, desítka fanoušků si domlouvá setkání s 30STM. Adrenalin ve vzduchu by se dal krájet.

Amanda Palmer 04Boris Carloff 05

19:11
Za pódiem, na němž hraje Amanda Palmer, se začíná chystat obruč pro artistu večerní show. Cirkus přijel do Hradce, ale kde jsou sloni?

19:25
Kapela Amandy Palmer, kde například bubnuje Thor Harris ze Swans, dostává pauzu a stanem zní ukulele cover Creep od Radiohead. "But I'm a creep, I'm a weirdo...", pak už jen závěrečný nářez v plném složení a sbohem, šáteček.

20:01
Boris Carloff dorazil na pódium asi s desetiminutovým zpožděním a v úvodu svého setu vypadal lehce nervózně. "Pavouk" české hudební scény naživo představil svoji loňskou sólovou desku The Escapist, jež zněla v koncertním provedení stejně skvěle jako v té studiové. Singlu Falling nechyběla vizualizace v podobě videoklipu, který letos získal cenu Anděl. Nutno říci, že Borisova produkce je pro "neznalého" návštěvníka jeho koncertu poměrně těžce stravitelná, což demonstrovaly i prořídlé řady postávající ke konci setu u pódia. Mimochodem, prostor dostal také charismatický britský zpěvák s jamajskými kořeny Ghetto Priest. Závěrečný duet s Carloffem byl skutečnou lahůdkou.

20:48
Pokus o první circle pit při songu Bloc Party Waiting For The 7.18 a o pár minut později nejlepší bridge mezi písněmi Song For Clay (Disappear Here) a Banquet v podání bubenice Sarah Jones z New Young Pony Club, kteří brzy představí své nové album. Kde je japonský bubeník?

21:05
Vypadnutí zvuku při Truth znamenalo skutečný blok party. Hromové dupání dlouhé minuty pódium nerozeznělo. Chudáci krtci pod plochou, takovou masáž zas dlouho nepamatují. S navrácením kapely přišla ukázka Ratchet z chystaného EP The Nextwave Sessions, které bude zřejmě na delší dobu posledním materiálem.

Rock for People 15Rock for People 22a

21:17
Koncert Bloc Party byl o poznání méně úchvatný, než když hráli na RFP naposledy. Snad za to mohlo umístění koncertu do stanu a výpadek proudu, možná za to mohla absence původního bubeníka - absence bubeníka, která nebyla nikde anoncována. Ve festivalových novinách, na sítích festivalu a ni nikde jinde se neobjevila ani zmínka o bubeníkově něúčasti. Je právě toto důvodem, proč kapela oznámila po létě pauzu? Možná to s tím ohlášeným reunionem nebylo tak žhavé...

22:50
30 Seconds To Mars to mají pěkně secvičené. Na pódiu během jejich setu vystoupil artista točící se ve velkém kruhu či sestava na trampolínách. Jejich show tak ve finále připomíná více cirkus spojený s karaoke.

23:02
Co se "sekundám" skutečně povedlo, byl zvuk. Zvukař prakticky nemusel sáhnout na pult, občas pošteloval efekty na zpěv, vše ostatní zůstalo po celou dobu v rovině. A tak to má být - zvuk dělá kapela a nikoliv zvukař.

0:00
Swim Deep hrají v Tunelu lásky, jak sami nazvali hangár Showcase Stage, a o chvíli později slova potvrdili coverem Girls Just Want To Have Fun. Na dobrou noc hezký set plný disharmonických kytar a zpěvu připomínající zvrácené britské osmdesátky.

0:47
Pavel Cejnar, patřící mezi stálice festivalu, pouští Tiëstovu klasiku Adagio For Strings a lidé kolem se na jediné fungující stagei očividně baví. A s alkoholem to jde o to víc.

2:56
Pokus "rozhovnit" stanové městečko se příliš nevydařil. Naštěstí.


text: Petr Adámek, Martyn Starý, Ondřej Bambas, foto: Karolína Cermanová

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít