LIVE: ZZ Top v Pardubicích oživili Hendrixe i Presleyho

Vydáno 09.07.2013 | autor: redakce

Kariéru ZZ Top považovali mnozí za uzavřenou, o to větší radost udělala všem fanouškům loňská vydařená nahrávka La Futura. Nezůstalo jen u ní; trio z amerického Texasu vyrazilo na turné a jednou ze zastávek se stala i pardubická ČEZ Arena. Jedinému vystoupení v rámci ČR odpovídal značný zájem příznivců.

LIVE: ZZ Top v Pardubicích oživili Hendrixe i Presleyho LIVE: ZZ Top v Pardubicích oživili Hendrixe i Presleyho

ZZ Top 10 ZZ TOP, BEN MILLER BAND
ČEZ Arena, Pardubice
8. 7. 2013

Deset minut před avizovaným začátkem, tedy v 19:50, si pódium zabralo seskupení Ben Miller Band. Trojice vystupuje ve složení Ben Miller, Doug Dicharry a Scott Leeper a je to právě Leeperův nástroj, co zaujme na první pohled - rytmus drží pomocí jednostrunné basy vyrobené doma z necek. Z hlediska netradičních nástrojů to nebylo vše - své místo měla také valcha. O mnohdy nevděčné roli předskokana tentokrát nemohla být vůbec řeč. Zvukově byli vyladěni od prvního tónu na výbornou, vše navíc zastřešil působivý hlas Bena Millera. Žánrová podobnost se ZZ Top způsobila, že odezva z publika byla mnohem víc než jen zdvořilostní a míra projevených sympatií snad zaskočila i Millera a jeho spoluhráče.

Ti, kvůli kterým všichni přijeli, nastoupili na pódium ve 21 hodin. V krátkém filmovém intru se hlavní role ujala atraktivní blondýnka, která příchozí upozornila, kdyby snad náhodou někdo nevěděl, "Ladies And Gentlemen, It's Party Time" a vyzvala k přivítání skupiny. Celá scéna byla pojata velmi skromně, kromě velké centrální projekce a dvou menších po stranách nenabízela vlastně nic, čím by mohli být návštěvníci rozptylováni. Všechno si tedy museli Billy Gibbons, Dusty Hill a Frank Beard uhrát sami, žádnou berličku v podobě dechberoucích efektů k dispozici neměli (nic ve zlém proti kapelám typu Kiss).

ZZ Top 09

Jako první skladba zazněla Got Me Under Pressure z alba Eliminator. Jak se později ukázalo, právě tato nahrávka byla jedním z hlavních pilířů večera. Možná proto, že Eliminator letos slaví kulaté třicáté výročí od svého vzniku. Když už bylo zmíněno jedno jubileum, proč nepřipomenout i další, na které došlo vzápětí: Waitin' For The Bus i Jesus Just Left Chicago totiž pocházejí z CD (v té době pochopitelně LP) Tres Hombres. To vyšlo ještě o deset let dříve, tedy v roce 1973. Alespoň pro začátek se kruh uzavřel opět "Eliminátorem", konkrétně Gimme All Your Lovin'. Tou dobou už bylo jasné, že předskokané paradoxně disponovali kvalitnějším zvukem. Hudba ZZ Top je hřmotnější, přesto se v ní místy hlas Billyho Gibbonse ztrácel za přijatelnou mez. Aby nepadla věškerá vina jen na zvukaře, je nutné přiznat, že vokálně na tom Gibbons už také není tak jako třeba právě Miller. Ztracené body však nabral zpět instrumentálně - svou kytaru ovládá stále skvěle.

K dalšímu bodu programu se ZZ Top přenesli prostřednictvím skladby Pincushion. Právě po ní už následoval krátký blok písní z aktuálního CD La Futura v pořadí I Gotsta Get Paid, Flyin' High a Heartache In Blue. Později došlo i na Chartreuse. Na své si přišli příznivci Jimiho Hendrixe díky cover verzi Foxy Lady. Již zmíněný Eliminator v závěru koncertu reprezentovaly ještě skladby Sharp Dressed Man a Legs. Základ koncertu v podobě 14 položek ZZ Top nasypali do svých fanoušků za rovných šedesát minut.

ZZ Top 03 ZZ Top 06

Po krátké pauze naservírovali přídavky Tube Snake Boogie, La Grange/Sloppy Drunk Jam a Tush. A protože dav ještě neměl dost, jako definitivně poslední zazněl Jailhouse Rock, pocta králi rock'n'rollu, Elvisi Presleymu.

Bezmála dvacet písní stihli ZZ Top odehrát za pouhých osmdesát minut. Přesto Pardubice nebyly o nic ošizeny, odehrán byl standardní setlist. Vykládejte to však tam, kde například Judas Priest bavili loni své fanoušky dvě a půl hodiny. ZZ Top v Pardubicích většinu příznivců potěšili, zanechali však i mírné rozpaky. Upravené rčení by tak mohlo pravit, že žádné vousy, ani ty z nejslavnějších, nerostou až do nebe.

Setlist: Got Me Under Pressure, Waitin' For The Bus, Jesus Just Left Chicago, Gimme All Your Lovin', Pincushion, I Gotsta Get Paid, Flyin' High, Heartache In Blue, Certified Blues, Foxy Lady, My Head's In Mississippi, Chartreuse, Sharp Dressed Man, Legs, Tube Snake Boogie, La Grange/Sloppy Drunk, Tush, Jailhouse Rock

text: Tomáš Rumler, foto: Petr Tibi

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít