Na Trutnov Open Air se chystají Julian Marley, The Damned i Rachid Taha

Vydáno 09.07.2013 | autor: redakce

Český Woodstock, jak se přezdívá trutnovskému festivalu, obohatí punkoví The Damned, alžírský ethno rocker Rachid Taha a jeden z potomků Boba Marleyho Julian. Již dříve byli oznámeni John Mayall, Natascha Atlas nebo Toy Dolls. Praotec českých festivalů Trutnov Open Air se uskuteční od 15. do 18. srpna v Trutnově na Bojišti.

Na Trutnov Open Air se chystají Julian Marley, The Damned i Rachid Taha Na Trutnov Open Air se chystají Julian Marley, The Damned i Rachid Taha

the-damned-2011-482x298The Damned

Punkoví průkopníci The Damned, kteří vznikli v Londýně roku 1976 a jež považováni za zakladatele žánru zvaného gothic rock, se do Česka vrátí po šesti letech. "Vedle Toy Dolls a Marky Ramoneho doplňují letošní punkový trojlístek, který nám vyrostl při našich cestách pod rukama. Každý festivalový den odtrhneme jeden jeho lístek, " říká k tomu jeden z organizátorů Martin Věchet.

"Na srpnové oslavě míru a přátelství zazní i reggae v jeho nejryzejší podobě - od syna slavného otce Boba Marleye Juliana, který je navíc nejen hlasem věrnou kopií svého otce," říká dále Věchet. I když Julian navazuje na dědictví svého otce, jeho reggae zní osobitě, má svůj styl i podobu. Třetí a zatím poslední album Juliana Marleyho Awake z roku 2009 bylo nominováno na cenu Grammy v kategorii nejlepší reggae album.

Alžírský zpěvák a aktivista Rachid Taha, jenž kombinuje ethno s prvky world music a říznými riffy, se na festival vrací už potřetí. Při svých minulých návštěvách kromě vlastního divokého koncertu zaujal i jamováním s různými hudebníky, čímž docházelo k výjimečným propojením a koncertům.

Letošní festival pořadatelé věnují obětem násilného poválečného odsunu. A s odsunem bojuje i samotný festival. Okolní louky, na nichž stanují návštěvníci festivalu a kde stojí dvě pódia, totiž trutnovští radní změnou územního plánu určili k zastavění a stojí na nich již první betonová stavba. "Každý rok může být tím posledním, kdy to však bude, sami nevíme...," říkají pořadatelé, kteří se sami připravují na odsun z Trutnova.

Vstupenky na dobírku se prodávají za cenu 980 Kč a lze je objednat na stránkách festivalu. Při objednání deseti vstupenek se dostává jedenáctá zdarma. V předprodejích lze potom lístky koupit za 1100 Kč, na místě budou stát 1250 Kč. {vypnoutlink:Air}

TZ ,ape

zavřít