LIVE: Jaký byl první koncert Santany v České republice?

Vydáno 31.07.2013 | autor: redakce

Carlos Santana v roce 2004 konečně dorazil do Česka a završil tak sérii letních nájezdů rockových legend na Vysočany. Prostory T-Mobile parku byly již lépe upravené, vadil už jen úzký vchod do areálu. Bylo vedro, prázdniny v plném proudu, a tak se "park" zaplňoval velmi zvolna.

LIVE: Jaký byl první koncert Santany v České republice? LIVE: Jaký byl první koncert Santany v České republice?


SANTANA
T-Mobile Park, Praha
23. 7. 2004

Předkrm byl podáván v půl osmé a stál za to - The Salvador Santana Band. Syn hlavní hvězdy večera hraje na klávesy a taky trochu rapuje. Kapelu podpořil velký Carlos a sólíčkem se rozehrál. Doprovázel ho také jeho zpěvák Andy Vargas. Fanoušci byli nadšeni. Hlavním rapperem formace míchající hip hop rap, rock a world music byl buclatý běloch, oděný do dresu a ověšený zlatými řetízky.

RECENZE: Santana natočil myšlenkově ušlechtilou, ale muzikantsky chudší desku

Skladby působily trochu jako remixy starého Santany, přesto bylo zřejmé, že Salvador není jen potomkem slavného otce. Tatík během celého vystoupení okukoval kapelu z různých částí pódia a ťukal si do rytmu na perkuse. "Šaman" se se svou ustálenou sestavou zjevil na pódiu kolem půl deváté. Scéna nebyla pojata nijak velkolepě a naštěstí byla snížena, takže z prvních pěti řad byli všichni vidět od hlavy až k patě.

Vše začalo letitými skladbami Woodstock Intro a Soul Sacrifice. Playlist byl postaven na kombinaci starých i nových hitů. Z comebackových desek byly vybrány hlavně skladby s latino nádechem. Písně byly často přearanžovány a měly správný koncertní tah. Potěšila sóla, předehry a časté spojování v medley - zkrátka prvky, které na albech často nenacházíme. Závěr patřil Santanově klasice.

LIVE: Carlos Santana proměnil Prahu v karnevalové město

Nechyběla ani filozofická promluva do diváckých uší o světovém míru, vzdělávání a elektřině zdarma pro všechny. Mohli jsme slyšet, že "pocházíme z jiné strany Ameriky, ne z té Bushovy". Právě americkému prezidentovi věnoval píseň, ve které zpívá "you've got to change your evil ways, baby!"

Carlosova kytara měla charakteristický zvuk, s efekty moc neexperimentoval. Při sólech si často liboval v citacích. Tuhle vmáčkl kus beatlesácké The Fool On The Hill, jinam zase Sunshine Of Your Love od Cream a zazněl i hendrixovský Third Stone From The Sun.

Publikum ohromili i další muzikanti, jako například Denis Chambers, údajně nejšikovnější a nejžádanější bubeník světa. Že je s ním i docela legrace, dokázal při svém sólu. Dvojšlapkou neustále zrychloval údery do kopáku a přitom jen zvolna bušil do virblu. Během naprosto vražedného tempa odložil paličky, stihl se občerstvit, utírat ručníkem a prostě dělal jako by nic. Nohy mu však nadále poskakovaly a divoký rytmus neustával.

Carlos Santana o Beyoncé: "Není to zpěvačka, dělá hudbu, kterou se předvádí šaty"

Uchvátil také Chester Thompson, který se při svém několikaminutovém sólu na hammondky do nástroje téměř zakousl. Rytmiku posilovali dva perkusisté, Karl Perazzo a Raul Rekow. Baskytaru a kontrabas obstarával Benny Rietveld, známý ze spolupráce s Milesem Davisem. Zbytek tvořil druhý kytarista, dechová sekce (trumpeta, pozoun) a již zmíněný Andy Vargas, který byl se svým zpěvem nejslabším členem. A na chvíli zasedl za klávesy i mladý Santana.

text: Jan Mazura, foto: Tomáš Martínek

Témata: Carlos Santana, The Salvador Santana Band, Denis Chambers, Chester Thompson, latino

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít