Co neminout na Colours of Ostrava: 10 tipů redakce

Vydáno 16.07.2013 | autor: redakce

Jeden z nejoblíbenějších domácích festivalů Colours of Ostrava se každoročně pyšní našlapaným line-upem a jinak tomu není ani letos. Sestavili jsme desítku interpretů, které byste v žádném případě neměli propásnout.

Co neminout na Colours of Ostrava: 10 tipů redakce Co neminout na Colours of Ostrava: 10 tipů redakce

colours main2


KDO: ASAF AVIDAN

PROČ: Koncert Asafa Avidana, který pochází z Izraele a nedávno vydal zajímavé debutové album Different Pulses, stojí za návštěvu hlavně kvůli zpěvákovu unikátnímu hlasu. A unikátní v tomto případě není vyprázdněné klišé přídomků jako charismatický a nezapomenutelný; Asaf Avidan totiž zpívá jako Janis Joplin - jako žena. Jeho repertoár tvoří hlavně baladické zpovědi, při kterých mrazí v zádech a vzpomenete si u nich i na interprety jako Amy Winehouse. Nepropásněte jeho show, poslechněte si tuhle zvláštní nádheru na vlastní uši a poplakejte si při komorních písních, které tento vskutku netypickým způsobem obdařený muž zpívá.

KDY & KDE: Česká spořitelna stage (pátek 19.7., 18:45-19:45)

 

KDO: THE KNIFE

PROČ: Přiložené video je sice spíš krátkým promo sestřihem jinak mnohem delší (bezmála deset minut) Raging Lung, ale jako ukázka tyjátru, který se švédská dvojice The Knife chystá přivézt i do Ostravy, postačí. The Knife byli asi vždycky náročnější kapelou pro fajnšmekry, ale novinkovým albem Shaking the Habitual vykročili ze všech mustrů a kategorií hodnocení hudby totálně a stali se spíš uměleckým dílem typu gesamtkunstwerk. I pokud nepatříte mezi nadšence do elektroniky a příznivce hudebních intelektuálních onanií, na koncertě se ukažte. Je to typ vystoupení, o kterém budou návštěvníci jednou vyprávět, že "byli při tom".

KDY & KDE: Česká spořitelna stage (sobota 20.7., 22:15-23:45)

 

KDO: WOODKID

PROČ: Jmenuje se Yoann Lemoine, je mu čerstvě 30, je to režisér a grafik. Má za sebou natáčení klipů pro Katy Perry, Taylor Swift, Lanu Del Rey a další. To samo by stačilo, kobouk dolů. Yoann je ale taky muzikant, který vystupuje pod pseudonymem Woodkid a po slibném EP vydal letos dva dny po sých narozeninách první desku The Golden Age. Kdo ho viděl loni na Electronic Beats v Arše, může ho jen doporučit!

KDY & KDE: Česká spořitelna stage (pátek 19.7., 23:30-00:30)

 

KDO: THE XX

PROČ: Před čtyřmi lety hráli v klubu 007 na Strahově pro sto lidí. Letos vyprodali velký sál Lucerny a jsou headlinerem Colours of Ostrava. The xx s prvním albem vyletěli ke hvězdám rychlostí, jakou se to poslední dobou povedlo málokomu a jakou málokdo vydrží. The xx vydrželi a i po druhém albu Coexist se stále drží na špici indie-popové scény. Jejich vystoupení jsou proslulá skvělým zvukem a nádhernou světelnou show. Návštěvníci letošního kocnertu v Lucerně by mohli vyprávět...

KDY & KDE: ArcelorMittal stage (sobota 20.7., 00:00-01:00)

 

KDO: SIGUR RÓS

PROČ: Patrně nejéteričtější kapela letošního ročníku Colours of Ostrava, Sigur Rós, přiveze novou, v pořadí sedmou desku Kveikur. Jónsiho falzetový zasněný vokál, zkreslené kytarové plochy hrané smyčcem, islandská malebnost a minimalismus. To jsou islandští Sigur Rós, kteří si pro některé své písně vymysleli vlastní jazyk Vonlenska (Hopelandic).

KDY & KDE: Česká spořitelna stage (čtvrtek 18.7., 21:30-23:00)

 

KDO: DAMIEN RICE

PROČ: Irský zpěvák a písničkář Damien Rice se do čech vrací téměř přesně po roce. Minulý červenec okouzlil pražské Roxy, tentokrát míří pod otevřené nebe na Colours. Od roku 2006 sice nevydal žádné album, ale před měsícem ohlásil, že na něm už pracuje. Uslyšíme v Ostravě premiéru nového materiálu?

KDY & KDE: Česká spořitelna stage (pátek 19.7., 21:00-22:15)

 

KDO: SUBMOTION ORCHESTRA

PROČ: Nejen na hlavních pódiích se odehrává hudební program. Submotion Orchestra by si možná zasloužili pozdější hodinu, ale i tak zafungují jako předskokani The xx skvěle. Ve své hudbě kombinují nu-jazz s hypnotickým zvukem dubstepové basy. Sekaný beat ve spojení s hlasem zpěvačky Ruby Wood poskytuje groove melodie, s nimiž se posluchač snadno zasní v houpavém rytmu. Sedmičlenná skupina během čtyř let nahrála dvě alba a v naší zemi se již několikrát představila, na ostravské návštěvě představí svou loňskou nahrávku Fragments, s kterou dokázali, že nejsou pouze sezónní záležitostí a jazzový zvuk lze elegantně propojovat s elektronikou, jak to umí třeba Sofa Surfers nebo Bonobo.

KDY & KDE: Agrofert Fresh stage (pátek 20.7., 20:00-21:00)

 

KDO: MY JERUSALEM

PROČ: Tato texaská kapela sice nepatří mezi hlavní tahouny na plakátech festivalu, svou kvalitou a neuvěřitelnou koncertní přesvědčivostí a nasazením by si to ale opravdu zasloužila. Zpěvák Jeff Klein, který se se svým hlasem dlouho schovával v jiných projektech (hrál např. s Markem Laneganem), do tohoto specifického rockového formátu dává všechno a obě dosavadní studiové desky tvoří jedna chytlavá pecka za druhou. Pokud My Jerusalem neznáte, ve zkratce jsou ten typ festivalové kapely, kterou když zaslechnete z povzdálí, přiláká vás a do konce vystoupení nepustí. Proto se možná vyplatí se na ně jít podívat rovnou, protože místa vepředu budou brzy zabraná.

KDY & KDE: Drive stage (neděle 21.7., 16:00-17:00)

KDO: TOMAHAWK

PROČ: Tomahawk jsou jedním z ujetějších vedlejších projektů Mikea Pattona a v současnosti se jejich turné odvíjí od novinky Oddfellows. Nedají se vlastně v několika slovech hudebně charakterizovat, určitě se ale v souvislosti s nimi hodí využít pojem experimentální. Líbivý hlas frontmana Faith No More tu uslyšíte i v mnohdy až zrůdných a kakofonických polohách. Tomahawk jsou jednoduše povinností pro všechny fanoušky Mikea Pattona a pokud někdo fanouškem není, jistě ho přesvědčí fotky z turné uveřejněné na oficiálním facebookovém profilu kapely, kde se jasně ukazuje, že Tomahawk jsou kromě profesionálních hudebníků taky dost veselá kopa.

KDY & KDE: Česká spořitelna stage (neděle 21.7., 19:45-20:45)

 

KDO: VERTEDANCE & ZRNÍ: KOLIK VÁŽÍ VAŠE TOUHA?

PROČ: Zrní není pro každého, někdo je zapřísáhlý masožravec. Pokud vám však občasná rostlinná strava nevadí, na Colours odehraje spolek VerTeDance dílo Kolik váží vaše touha?, jejímž tancem zrní právě hudba kladenské skupiny. Inscenace získala i několik ocenění a po ostravském vystoupení bude následovat ještě jedna zastávka na našem území před měsíční štací po skotském Edinburghu. Taneční skupina dává prostor emocím i hlubokým vjemům prostřednictvím scénického tance a díky minimálnímu pojetí je kolikrát vyjádřeno více než rozmáchlými gesty. Proč si před odpolední hudbou nedopřát i trochu jiné kultury...?

KDY & KDE: Gong Vítkovice stage (sobota 20.7., 12:30-13:30)

 

Na koho se Colours of Ostrava nejvíc těšíte vy? Podělte se s námi v komentářích!

 

text: Lucie Malá, Martyn Starý, Ondřej Bambas

 


colours 20 TOP 

 

zavřít