LIVE: Leonard Cohen v O2 Areně jako shledání s dávným přítelem

Vydáno 22.07.2013 | autor: redakce

Leonard Cohen, muž s jedinečným hlubokým hlasem a charismatem až po střechu hal, navštívil Českou republiku již potřetí. Tentokrát nadchnul téměř zaplněnou O2 Arenu. Náš kladný vztah k tomuto umělci vyjadřuje už fakt, že potleskem vestoje, kterým se obvykle koncerty končí, publikum zpěváka přivítalo.

LIVE: Leonard Cohen v O2 Areně jako shledání s dávným přítelem LIVE: Leonard Cohen v O2 Areně jako shledání s dávným přítelem


LEONARD COHEN
O2 Arena, Praha
21. 7. 2013

Celá atmosféra se nesla v duchu jakéhosi shledání se starým známým a dobrým přítelem, kterého jsme delší dobu neviděli (hrál tu naposledy v roce 2011). Leonard Cohen sám několikrát vyzdvihl (a vzhledem k atmosféře nešlo o prázdná koncertní klišé), že se s českým publikem rád znovu setkává, poděkoval za přízeň a vřelé přijetí.

Leonard Cohen - tulák, který složil mnohem víc než jen Hallelujah

Zpěvák byl vůbec hodně upovídaný a bezprostřední. Několikrát během koncertu představil celou svou doprovodnou kapelu, což sice někdy mohlo znít trochu rušivě (přes neustálé aplausy někdy nebyla slyšet hudba, např. sóla jednotlivých představovaných muzikantů), ale od postaršího, elegantního Leonarda Cohena to vyznělo sympaticky, pokorně a laskavě - nesnažil se být vždy středem pozornosti, ale upozornil i na muzikanty okolo sebe. Sám se pak občas chopil kytary (třeba u legendární a nesmrtelné balady Suzanne).

Cohena doprovázelo několik vokalistek (mezi nimi i hudební těleso The Webb Sisters), výborný houslista Alexandru Bublitchi či strhující akustický kytarista Javier Mas, který dostal hodně prostoru i mimo jednotlivé písně a vystřihl si několik sól. Cohen totiž několikrát nechal prostor svým muzikantům úplně - ať už to byly právě slečny z The Webb Sisters s If It Be Your Will či Sharon Robinson, která zpívala (bohužel místy už moc dlouhou a monotónní) Alexandra Leaving.

Vystoupení bylo jinak hodně dynamické a ačkoliv většinu repertoáru Leonarda Cohena tvoří spíš melancholičtější a komornější písně, šikovným setlistem se povedlo dlouhou show odehrát v podstatě bez hluchých míst či přílišné utahanosti. První polovina koncertu před přestávkou byla pozvolným rozjezdem v čele s písněmi jako Everybody Knows nebo Amen, druhá část a několik následných kol přídavků už se nebála ždímat emoce notoricky známými Hallelujah nebo The Partisan a následně zatlačit na pilu vskutku večírkovým závěrem, kdy nechyběly ani skladby Take This Waltz nebo So Long, Marianne.

LIVE: Jak Leonard Cohen v roce 2008 poprvé okouzlil Prahu

Koncert byl pouze na sezení, ale jak to tak bývá, diváci postupně pookřáli a na závěr show už stáli namačkaní u pódia. Leonard Cohen si během vystoupení střídavě schoulený klekal na zem a střídavě vášnivě gestikuloval a sršel energií tančením po stagi. Od českých fanoušků bylo velmi sympatické, že stejně otevřeně a kladně přijímali starší hity jako nový materiál z desky Old Ideals, v jejímž rámci letos Cohen koncertuje. Nedošlo tak k tomu, že by všichni čekali a reagovali pouze na známé písně, což se někdy na koncertech velkých hvězd stává. Nový materiál je navíc i naživo přesvědčivý a vedle léty prověřených skladeb obstojí a dokonce s ním ladí a "splývá".

Působivý moment, který si zaslouží vypíchnout, nastal u I'm Your Man. Přesně v tu chvíli Cohen v O2 Areně opravdu patřil přítomným fanouškům - a věděl to jak on, tak diváci. Komplexní, logicky promyšlené (třeba jako divadelní představení) a profesionálně odehrané; takové bylo třetí Cohenovo vystoupení v Česku. Můžeme jen doufat, že Cohenovi bude stále přát zdraví a ještě u nás někdy brzy vystoupí. Další album údajně chystá.

Text: Lucie Malá, foto: Dalibor Skoupil
Témata: Leonard Cohen, O2 Arena, The Webb Sisters, Alexandru Bublitchi

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít