LIVE: Jamie Cullum na Colours přivítal Ostravu slovy Baník, pičo

Vydáno 22.07.2013 | autor: Daniel Maršalík

Po čtyřech letech se do Ostravy vrátil Jamie Cullum. Už na tiskové konferenci bylo jasné, že je v dobrém rozpoložení a že jeho vystoupení by stejně jako v roce 2009 mohlo aspirovat na to nejlepší, co na Colours zaznělo.

LIVE: Jamie Cullum na Colours přivítal Ostravu slovy Baník, pičo LIVE: Jamie Cullum na Colours přivítal Ostravu slovy Baník, pičo

Jamie Cullum Colours 15JAMIE CULLUM
Colours od Ostrava
21. 7. 2013

Jamie Cullum vtrhl na pódium pár minut po desáté večerní a hned od první vteřiny a úvodní skladby The Same Things působil jako čertík z krabičky: pobíhal z jednoho konce jeviště na druhé, vylezl na klavír a okamžitě navázal kontakt s natěšeným ostravským publikem, které nadchl výkřikem "Baník, pičo". Ve skladbě Get Your Way použul klavír jako perkuse (rozuměj: plácal na něj rukama) a i dál dokazoval, že kromě kvalitní muziky chce obecenstvo pobavit. Jeho koncerty jsou show s velkým S.

Jamie na tiskovce před koncertem prozradil, že u něj neexistují žádné setlisty, že vždy hraje podle nálady. U zvukaře jsme si ověřili, že Jamie nelhal. Kostra jeho koncertu byla sestavená z poslední desky Momentum, na kterou sympatický Brit nabaloval starší skladby nebo různé vychytávky jako například beatboxový mashup písní Get Lucky od Daft Punk a Pharrella Williamse a Suit & Tie od Justina Timberlakea a Jay-Zyho. Ostravským se také hodně líbil cover Rihannina hitu Don't Stop the Music, kterou před čtyřmi lety Cullum tehdy ještě na Černé louce zahrál jako čerstvou novinku.

Jamie Cullum Colours 14

Jamie střídal jazzové aranže s popovými popěvky Everything You Didn't Do nebo You're Not the Only One, které měly až stadionový charakter. Dalšími výraznými novinkami byly Love for Sale a When I Get Famous, u které interpret několikrát vtipně zopakoval, že text skladby není o něm. Skladba o středoškolákovi, který nemá úspěch u holek a sní o tom, jak jednou bude slavný a ženami obletovaný, se přece Cullumově minulosti vůbec ale vůbec nepodobá...

Ve druhé třetině koncertu se kapela přemístila blíže k publiku a proměnila stage v jazzový bar. Při instrumentálních sólech Twentysomething Jamie vytáhl mobil s foťákem a pořídil několik momentek.

Jamie Cullum Colours 13Jamie Cullum Colours 16

Muzikant letos předvedl srovnatelný výkon se svoji českou premiérou. Několik let navíc mu neubralo nic z jeho chlapecké hravosti. Cullum není intelektuální morous ani prvoplánový popíkář. Ostatně jak prozradil na tiskové konferenci, dokáže si užít Milese Davise stejně jako Britney Spears. Stejně tak pestrý je jeho zábavný jazzpop, který je vkusný i při všech šaškárnách, ke kterým se muzikant tak často uchyluje.

text: Daniel Maršalík, foto: Matěj Slezák

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít