TOP 5 nejsilnějších songů Front Line Assembly

Vydáno 06.08.2013 | autor: redakce

Tvorba legendární EMB sestavy Front Line Assembly je mimo jiné známá hlubokými a promyšlenými texty. Před jejich vystoupením, jež se uskuteční už 15. srpna v pražském Lucerna Music Baru jsme vybrali pět jejich nejsilnějších skladeb.

TOP 5 nejsilnějších songů Front Line Assembly TOP 5 nejsilnějších songů Front Line Assembly

FLA PressImage014 resize

AFTERLIFE (Improved Electronic Device, 2010)

Bill Leeb věnoval tuto pomalou až skoro melancholickou skladbu svému zesnulému otci, s nímž se patnáct let před smrtí nevídal. Podle vzpomínek Leeba bylo umírání jeho otce zdlouhavé a nepříjemné, avšak vzhledem k tomu, že trvalo přes půl roku, měl šanci si k němu opět najít cestu a smířit se s ním. Leeb zůstal na čas u svého otce ve Vídni a zatím co se s ním učil obnovit komunikaci a celý vztah, začal psát song Afterlife. Z rodné Vídně musel kvůli pracovním povinnostem odjet několik týdnů před otcovou smrtí.

 

ANGRIFF (Improved Electronic Device, 2010)

Anglicko-německy zpívaný song s velkým podílem kytar vypráví o tom, jak je válka zbytečná. Leeb po letech v rozhovoru vzpomíná, že k napsání této skladby ho inspirovala návštěva Ruska: Leninovo mauzoleum, válečné pomníky a hroby neznámých vojínů. Během prohlídek těchto míst si uvědomil, že jsou sice věnována historii, ale že se lidstvo nepoučilo a tato historie se opakuje. Skladba má v sobě jasné poselství: Ačkoliv jsme toho tolik vynalezli, tolik toho víme a ušli jsme tak dlouho cestu od té doby, co jsme byli zvířata, nedokázali jsme pochopit zbytečnost válek. Planeta Země je nás všech, tak proč se pořád o něco bít?

 

DIGITAL TENSION DEMENTIA (Gashed Senses & Crossfire, 1988)

První singl z desky Gashed Senses & Crossfire a první singl Font Line Assembly vůbec – vydání alb The Initial Command a State of Mind nepředcházelo vydání singlu. Digital Tension Dementia si okamžitě získává pozornost fanoušků undergroundové hudby, stejně jako některých DJs. Skladba začíná dlouhou instrumentální částí a poté se teprve přidá zpěv. Tato kompozice skladeb nebyla začátkem 90. let cizí ani kapele Ministry, což ostatně není dáno jen hudebním trendem - v období, kdy se Front Line Assembly začali dostávat do širšího povědomí lidí, odchází z kapely klávesista a zakládající člen Michael Balch a přidává se právě k Ministry.

 

MANIACAL (Civilization, 2004)

Tento singl sice vyšel už v roce 2003, album Civilization bylo ale dokončeno až o rok později. Song Maniacal je prvním singlem, který Front Line Assembly vydali po druhém návratu zakládajícího člena kapely, Rhyse Fulbera. Ten se tentokrát rozhodl věnovat pouze studiové tvorbě, na rozdíl od předchozího návratu v roce 1989, kdy hrál s kapelou i koncerty. Maniacal je reakcí na události, které odstartovaly 11. září 2001 a vyjadřuje odmítavý postoj Front Line Assembly k politicky motivované válce.

 

SYSTEM ANOMALY (Airmech), 2012)

Tato skladba byla vydána na albu Airmech, které lze sice zařadit mezi řadová alba Front Line Assembly, ale všechny skladby, které na něm najdeme, tvoří kompletní soundtrack k futusistické action real-time strategy AirMech. Celý sountrack se skládá pouze z instrumentálních nahrávek, kytary jsou slyšet jen výjimečně a to ve spodních zvukových vrstvách. System Anomaly je první skladbou soundtracku, který lze bezesporu označit za jeden z nejpovedenějších poslední doby. Chladná syntetická hudba Front Line Assembly skvěle dokresluje atmosféru celé hry, kde proti sobě bojují dvě znepřátelené armády.


text: Hedvika Pajerová



 

FLA PressImage014 resize TOP

zavřít