SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Isaac Hayes (99.)

Vydáno 10.08.2013 | autor: redakce

"Všechno, co jsem dokázal, bylo správně načasovat události," prohlásil Isaac Hayes poté, co byl v roce 2002 uveden do rockandrollové síně slávy. Taková skromnost ovšem nebyla v jeho případě na místě. Nebyly to jen štěstí a talent, čím byl soulový zpěvák a hudebník obdařen.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Isaac Hayes (99.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Isaac Hayes (99.)

ih 1Jeho hluboký hlas si možná spojíte až s postavičkou Chefa z animovaného seriálu South Park. V kariéře jednoho z největších soulových zpěváků všech dob to ale byla jen epizodka. Vše podstatné kolem Isaaca Hayese se dělo už v 70. letech. Právě tehdy se stal jedním ze symbolů exploze černošské hudby a natočil klíčové desky soulové historie. Ani souloví bohové však nežijí věčně. 10. srpna 2008 ho našli mrtvého v jeho bytě v Tennessee. Dožil se 65 let.

DRSNEJ SHAFT
Isaac Hayes se narodil v roce 1942 v chudé rodině v Tennessee. Jeho hudební kariéra začíná v polovině 60. let, kdy se stal jedním z tahounů labelu Stax Records. V týmu s Davidem Porterem napsal několik nezapomenutelných šlágrů a produkoval úspěšné desky. Sám ovšem začal zpívat až na sklonku 60. let. Jeho druhá nahrávka Hot Buttered Soul z roku 1969 je dodnes považována za jedno z nejpůsobivějších soulových alb všech dob. Šéfové Stax ovšem po Isaacovi chtěli pořádný hit pro rádia. Ten přišel o dva roky později s titulní skladbou k filmu Shaft, k němuž Hayes napsal soundtrack. Funková pecka Theme From Shaft se udržela dva týdny na čele amerického žebříčku a zpěvák za ni dostal Oscara a dvě ceny Grammy. Že se Hayes nestal hvězdou jen náhodou, brzy potvrdil dvojalbem Black Moses. V tu chvíli bylo jasné, že James Brown a Stevie Wonder mají velkého konkurenta. Z Hayese se v 70. letech stala jedna z ikon boje Afroameričanů za občanská práva. V roce 1972 přebíral jako vůbec první černošský hudebník Oscara. To bylo nejen zadostiučiněním pro samotného Hayese, ale i pro jeho četné afroamerické fanoušky.

PRAOTEC RAPU
Isaac nebyl jen skvělý interpret, jehož emotivní podání pomalých skladeb jako Never Can Say Goodbye, Walk On By nebo By The Time I Get To Phoenix dostává posluchače do kolen dodnes. Své skladby si psal a aranžoval sám, často přesahovaly délku patnácti minut a Hayes s nimi přepisoval pravidla, jak by měla vypadat popová píseň. Inspiroval celou generaci soulových a funkových hudebníků a v 80. letech jeho katalog skrznaskrz vysamplovali hiphopoví producenti. Jeho melancholické melodie si oblíbili v britském trip hopu, kousky z nich najdete u Massive Attack i Portishead. Ještě v něčem jsou mu hiphopeři dlužni – jeho rytmizované proslovy v písních jsou považovány za předobraz dnešního rapu.

isaac chefISAAC HAYES VS. SOUTH PARK

Hayes daboval postavu Chefa devět let. Odchod ohlásil v březnu 2006. Mohla za to epizoda s názvem Trapped In The Closet, v níž si tvůrci seriálu Matt Stone a Trey Parker utahují ze scientologické církve. Hayes byl ovšem jejím dlouholetým členem a nelichotivé zobrazení praktik scientologů (v epizodě účinkuje jiný slavný scientolog Tom Cruise) se mu vůbec nelíbilo. "Je to South Park, jistě. Tentokrát to ale překročilo míru satiry a stalo se z toho podněcování k netoleranci," řekl v rozhovoru. Tvůrce seriálu Matt Stone Hayesův odchod okomentoval více než lakonicky: "Ve 150 dílech South Parku nikdy neměl Isaac problém s tím, že si děláme srandu z křesťanů, židů nebo muslimů. Když jsme se pustili do jeho církve, najednou začal být citlivý a mluvit o toleranci." Zpěvákovo členství ve scientologické církvi nebylo zřejmě jediným důvodem, proč hvězda černého soulu seriál opustila. Na vině byl údajně také jeho rapidně se zhoršující zdravotní stav.

 

Isaac-HayesPo finančních problémech Stax se v roce 1974 Hayes osamostatnil, zkoušel to jako herec, psal soundtracky a chvíli se vezl na vlně disco. Také 80. léta strávil víceméně v ústraní. Většina lidí o něm znovu uslyšela až ve chvíli, kdy začal dabovat postavu afroamerického šéfkuchaře školní jídelny Chefa v seriálu South Park. "Měl jsem z toho nejdříve trochu rozpačitý pocit. Říkal jsem si: Bože, co jsem to udělal? Definitivně jsem si zničil kariéru. Pak se to ale odvysílalo a sledovanost vyletěla až do stropu." Přisprostlé písně, v nichž Chef čtveřici hlavních hrdinů vysvětluje zákoutí dospěláckého života, se ihned staly nedílnou součástí seriálu.

CHEF ODCHÁZÍ
South Park udělal z Hayese znovu hvězdu. Jeho slavné desky vyšly v reedici, zahrál si v remaku Shafta a napsal jednu ze skladeb na první album Alicie Keys. V roce 1998 se dokonce dočkal i svého jediného britského hitu číslo jedna: píseň Chocolate Salty Balls vyšla sice jako dílo animovaného hrdiny Chefa, ale Hayesův baryton šlo rozeznat na kilometry daleko. Isaac Hayes seriál opustil v roce 2006. Chtěl se znovu naplno věnovat koncertování a hudbě. Jeho plány ovšem přibrzdila mrtvice.

Po zotavení se pustil do přípravy studiové desky - první po více než jedenácti letech. Dokončit ji už nestihl. Se svými fanoušky se rozloučil rolí v černošské komedii Soul Men, v níž ztvárnil sám sebe.

text: Karel Veselý

V příštím díle: Miki Volek

zavřít