LIVE: Grape is great, ale větru a dešti neporučíš

Vydáno 17.08.2013 | autor: Ondřej Bambas

Začínaly podobně - v České republice Open Air Festival, na Slovensku Grape. A zatímco ten český se od svého vzniku snažil překonávat vysoké laťky a jeho forma ho postupně opustila, východní bratia nastavili malé, ale dosažitelné cíle a dokázali vytvořit autentický festival.

LIVE: Grape is great, ale větru a dešti neporučíš LIVE: Grape is great, ale větru a dešti neporučíš

grapefestival 2013 day1 martina mlcuchova-10-lightboxGRAPE FESTIVAL
Letisko Piešťany
9. -10. 8. 2013

Letošní, již čtvrtý ročník Grape festivalu měl v programu několik ne příliš okoukaných kapel (přinejmenším v našich krajinách). Program prvního večera byl bohužel vinou srážky teplé a studené fronty nabourán a částečně zrušen. A možná za to mohli samotní The Joy Formidable - podobně jako v roce 2009 na Pohodě i tentokrát přivolali velkou bouřku. Nabízíme 12 faktů o "piešťanském hudbobraní" 2013.

FAKT 1
Grape si na nic nehraje. Někomu může připadat příliš hipsterský, ale vše není tak pozérské, jak se zdá. Balíky slámy, uvolněná nálada, zábava i sport (streetball, bubble fotbal, skate). Nikdo nic moc neřeší, možná vůbec nic. Je to tu jak na rodinné alkoholické Pohodě.

FAKT 2
Bouřka přišla v nevhodnou dobu. I když evakuace proběhla bezproblémově a patnáctiminutový náskok byl dostačující, informace o aktuálních změnách v programu či meteorologické info by mohlo být podáváno i z více zdrojů, například prostřednictvím digitálních informačních tabulí. Další výtka: poddimenzované vstupy byly již několikrát zkritizovány a organizátoři o tomto problému vědí, takže příště bude již vše v pořádku, že?

grapefestival 2013 day2 martina mlcuchova-12-lightbox

FAKT 3
Nejprve intenzivní déšť první den znemožnil odehrát set hlavním kytarovým headlinerům The Joy Formidable, později přicházející bouře zkrátila rozjetou party u Crystal Fighters. Byť to byl žúr obrovský a zábavný, klubovému koncertu se nepřiblížili a energickou atmosféru, kterou překypovali před dvěma lety v MeetFactory, na venkovní pódium nepřenesli. Naopak hlubokou poklonu si zaslouží Nero, kteří navzdory lijáku, atakujícího i jejich techniku a zpěvačku, po celou třičtvrtěhodinu bavili promoklý houf tancujících, kterým už bylo jedno, zda uschnou za hodinu, nebo až nad ránem.

FAKT 4
Všichni pijí. A kdo nepije s námi, pije proti nám. Potkat střízlivého návštěvníka je mnohokrát daleko těžší než vydržet dva dny bez baterky v mobilu. Ale většinou jsou opojení návštěvníci příjemní. I když cizí návštěva ve stanu příjemná příliš není. A motající se děvčata zoufale shánějící své přátele svou dotěrností také plusové body nezískají.

grapefestival 2013 day1 martina mlcuchova-73-lightbox

FAKT 5
Na Grejpu se točí Kozel za euro třicet, Kofola za rovné euro, k tomu nějaké redbully, kořalky, nebo slovenské sajdery a velký výběr vín. Gastronomické koutky jsou tři - od čuníka a kebabů přes oštiepky, domáce podpecníky a grilované ryby až po vega burgery, wrapy a jiné vegetariánské speciality. Na konglomeráty rychlých jídel zapomeňte.

FAKT 6
Díky splynutí stanového městečka s areálem však stále vede domácí výroba. Menší i větší PETky plněné domácími pálenkami, míchanými koktejly a tradičními značkami vodek a bourbonů. A při troše štěstí občas nějaká ta cizí fľaša doputuje během taneční zábavy i k vám.

grapefestival 2013 day1 martina mlcuchova-90-lightbox

FAKT 7
Midi Lidi by se měli přestěhovat na Slovensko. Ať to byla Pohoda, nebo nyní Grape, jejich popularita je nezměřitelná a prostory před pódiem jsou zhusta zaplněny, že by jim kdejaký zahraniční host záviděl. Počkat, oni přece zahraniční kapelou jsou... U nás by se takto tlačili lidi jen na No Name.

FAKT 8
Příliš festivalů, které by dávali tak velký prostor nadějným jménům domácí scény u nás zatím příliš nenajdeme. Na Grapeu ale tvoří značnou část line-upu kapely jako Talkshow, Walter Schnitzelsson nebo čeští Sunflower Caravan a Deaths.

FAKT 9
Zatímco na Hradech se strefují lidé do Zemana, na Slovensku je v kurzu Fico. Při svém sobotním vystoupení to dokázal třeba rapper Strapo.

FAKT 10
Po trochu zkaženém pátečním večeru se sobota obešla bez výrazných komplikací. Jen zvukaři se občas mohli více snažit. The Drums postihl tichý začátek, kdy byl zpěvák sotva slyšet. Zvuková hladina se naštěstí ustálila, jejich znuděný projev se bohužel nerozproudil. Byť to k jejich performance neoddělitelně patří, jejich rozjařené písně by si trochu positivismu a viditelného nadšení zasloužily. V živém provedení zůstávají plážovými Joy Division.

grapefestival 2013 day2 martina mlcuchova-167-lightbox

FAKT 11
Asi nejvíce lidí přišlo na závěrečnou show, živý set DJe Freshe. Některá burcování publika od MCho byla až zbytečně násilná a opakující se, ale zejména díky zpěvačce Fleur nebyla drum'n'bassová produkce ochuzena. Samozřejmě nechyběly hitovky jako Golden Dust, Hot Right Now a Louder.

FAKT 12
Grape má nastavenou maximální návštěvnost na 10 tisíc, což z něj dělá středně velký festival, přesně tak rozměrný, aby si člověk užil co a jak chce. Vždyť ani hlavní stage neměla postranní projekce, výhled byl dobrý i z větší dálky. I když mezi návštěvníky převažovali fanoušci elektroniky, žánrově a nakonec i produkčně byl program vyvážený a obsáhlý, aby se dalo stíhat vše podstatné. Pokud se povede obdobnou akci zorganizovat i napříště, zájem zaručeně bude. A i to počasí se jistě polepší.

text: Ondřej Bambas, foto: Martina Mlčúchová

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít