LIVE: První návštěvníky Trutnova uvítali John Mayall a Visací zámek

Vydáno 16.08.2013 | autor: redakce

Tradiční bohoslužbou odstartoval ve čtvrtek 15. srpna šestadvacátý ročník Trutnov Open Air Festivalu. O program úvodního dne se postaral král bílého blues John Mayall, který návštěvníky pozdravil už odpoledne, a dále Visací zámek nebo Vlasta Redl.

LIVE: První návštěvníky Trutnova uvítali John Mayall a Visací zámek LIVE: První návštěvníky Trutnova uvítali John Mayall a Visací zámek

 DSC1854TRUTNOV OPEN AIR FESTIVAL 2013, den I.
Na Bojišti, Trutnov
15. 8. 2013

"Východočeský Woodstock" si už dlouhá léta pěstuje image "tak trochu jiného festivalu". Nutno přiznat, že akce má skutečně svá specifika, byť ne všechny snahy o osobitý přístup se setkají s bezbřehou podporou. Letošní ročník je věnován obětem násilného poválečného odsunu. Rozepisovat se v tomto směru o detailech by bylo nošením dříví do lesa, vše podstatné je možné se dočíst v tiskových zprávách propagujících srpnové setkání hudebních příznivců. V plánu je k tomuto tématu i několik besed a setkání s historiky, novináři, ale i pamětníky.

Zajímavostí, která za připomenutí rozhodně stojí, je skutečnost, že ve stejných dnech, jako se koná letošní Trutnov, se před 44 lety poblíž města Bethel v americkém státě New York odehrál legendární "originální" Woodstock.

 DSC1887 DSC1982

Trutnovský festival kromě osobité atmosféry každoročně lpí i na jiné specialitě - do poslední možné chvíle tají přesný program. Mírným ústupkem z této filozofie je zveřejnění harmonogramu alespoň úvodního dne. Byť ten mnozí stále ještě považují nikoliv za první, ale spíš nultý, návštěvnost byla i přesto poměrně sympatická.

První nedočkavci mohli projít branou Bojiště již po čtvrté hodině odpoledne. Úvod festivalu se odehrál podle podobného scénáře jako před rokem. Po bohoslužbě, kterou sloužil katolický kněz Anton Otte z německého katolického společenství Ackermann Gemeinde, obsadili hlavní scénu energií nabití Čankišou. Následovali ještě odvázanější Visáči. Ti dodnes s radostí vzpomínají, kterak jim publikum právě v Trutnově zahříval Iggy Pop. Tentokrát je čekal ještě nevšednější zážitek, neboť se ocitl v roli "předskokana" legendárního bluesmana Johna Mayalla.

 DSC2151 DSC2140

Visací zámek dal vzpomenout na své začátky, kdy kvůli vojenským povinnostem jednotlivých členů bývala koncertní sestava lehce proměnlivá. Vojnu už má sice Michal Pixa dávno za sebou, leč kuriózní ztráta dokladů cestou na festival mu vystoupení zhatila. Ostatním "Zámkům" se ho však podařilo zastoupit, byť při Hymně šibeničních bratří souhra nepěkně zaskřípala. Po 30 letech na scéně ovšem Jan Haubert a spol. i takové okamžiky berou s nadhledem a úsměvem.

Pravdou je, že mezi Visacím zámkem a Johnem Mayallem, žánrově diametrálně odlišnými účinkujícími, vystoupil ještě Vlasta Redl s kapelou, na poslední přídavek se připojil i Fleret. Redl si čtvrteční večer opravdu užil, neboť se později představil rovněž na vedlejší scéně v undergroundovém stanu, stejně jako skupina Fleret, která letos slaví 30 let. Ve stanu zahrála a vedlejší scénu otevírala i Blanka Šrůmová. Za sebou však neměla Tichou dohodu, ale seskupení pojmenované Garden Party. Jako první bod setlistu zařadila symbolicky skladbu nazvanou Underground.

 DSC2227

Hlavní hvězda čtvrtečního večera přišla na řadu půl hodiny před půlnocí. John Mayall v listopadu oslaví neskutečné 80. narozeniny. To sice v obecné rovině není úplně raritní věk, nicméně málokdo v těchto letech zůstává aktivně na pódiu. Setkat se s ním mohli návštěvníci festivalu v podstatě hned u vchodu, kde prodával a podepisoval své desky, autogram pochopitelně zvěčnil i na cokoliv jiného. Pozvání na panáka ale zdvořile odmítal. Jeho první tuzemské vystoupení pod širým nebem příjemně překvapilo. Vzhledem k datu jeho narození bylo velmi svěží - i díky doprovodným muzikantům - a ve studené noci sice nezahřálo tělo, ale duši zcela jistě.

text: Tomáš Rumler, foto: Ondřej Kudela


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít