SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Hilly Kristal (101.)

Vydáno 24.08.2013 | autor: redakce

Když v říjnu 2006 newyorský klub CBGB definitivně utichl, proběhla ta informace světovými médii jako rána z čistého nebe. Ty, kteří hudební lokál Hillyho Kristala vnímali jako něco na způsob rodinného podniku, však mnohem citelněji zasáhla až Kristalova smrt. Hilly zemřel 28. srpna 2007 v 76 letech na následky rakoviny plic.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Hilly Kristal (101.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Hilly Kristal (101.)

kristal 01"Byl to ten nejfajnovější chlápek, co se potloukal na tom nejzapadlejším místě na světě," vyjádřila se pro NME bývalá basistka Talking Heads a členka Gorillaz Tina Weymouth. Právě Talking Heads patří ke kapelám takzvané nové vlny, které v Kristalově klubu začínaly, jak se říká, od píky.

Hilly Kristal se narodil 23. září 1931 v New Yorku a už v útlém dětství našel zalíbení právě v hudbě. V devíti letech veřejně vystupoval jako houslista, později zpíval v mužském sboru Radio City Music Hall. Když se však naskytla příležitost plánovat program pověstného jazzového klubu Village Vynguard, uložil violu do futrálu. Večery pak trávil ve společnosti saxofonisty Johna Colstrana a hudebního chameleona Milese Davise.

Hudba pro gurmány

Po několika neúspěšných pokusech vést vlastní lokál zakotvil Kristal na adrese 315 Bowery, Manhattan. Nový podnik pojmenoval CBGB & OMFUG (v překladu "Country, BlueGrass a další hudba pro gurmány v povznesené náladě"). Psal se prosinec 1973 a na periferii města mrzli bezdomovci a zkrachovalí alkoholici spolu s pomatenými veterány z války ve Vietnamu. Po gurmánech v povznesené náladě ani stopy. Jaro následujícího roku vedle teplejšího počasí přiválo i partu začínajících hudebníků, kteří sháněli prostor ke hraní. "Jediná podmínka pro uspořádání koncertu byla, že tu kapely zahrají vlastní písničky. To bylo poprvé, co jsem zažil skupiny nové vlny. A taky punk, kapelu Television. Ale moc dobré mi to nepřišlo," vyjádřil Kristal své prvotní pochybnosti v dokumentu Punk jako životní postoj.

kristal 04Chuligáni s televizí

Skupinu Television založili básníci Tom Verlaine a Richard Hell. Otravoval je pozlátkový rock a kapely, které si hrály na hvězdy, tak si vymysleli jednu, jež bude vyjadřovat pravý opak. "Byli jsme vyzáblí chuligáni bez domova, kteří hráli energickou, vášnivou, agresivní muziku, která byla taky lyrická," vysvětluje v knize rozhovorů Zab mě, prosím Richard Hell.

Television v CBGB následovala básnířka a perfomerka Patti Smith, v jejíž doprovodné kapele hrál Ival Král. V zapadlém klubu na Patti Smith Group natrefil Clive Davis, ředitel Arista Records. Skupina se tak stala první z prostředí CBGB, se kterou uzavřela kontrakt větší nahrávací společnost. A punk rock dostal zelenou.

"Když Patti podepsala smlouvu, tak se v CBGB hodně kapel z okolí snažilo hrát, aby vynikly. Bylo to stejný jako předtím v Liverpoolu a pak v Seattlu. Najednou do klubu začaly chodit spousty lidí a Hilly z toho měl dobrej byznys," vzpomíná na stránkách Švamberkovy publikace Nenech se zas oblbnout Ivan Král.

Éra hardrocku

Klub přišel o své původní kouzlo během skandálního turné Sex Pistols po Státech, přičemž se manažer Pistolí Malcolm McLaren nikdy netajil tím, že punkový model převzal právě od Richarda Hella. "Tisk velmi brzy dokončil dílo zkázy. Vzpomínám si, jak se punk objevil ve Vogue. Když to číslo vyšlo, viděl jsem v CBGB Dieanu Wrilend se všema těma turistama. Rozumíte? Byli na zájezdě na Bowery," vzpomíná ve zmíněné knížce Zab mě, prosím herec Duncan Hannah, který kapele Television zakládat fanklub.

kristal 03CBGB od A do Z

Klub na Bowery se sice proslavil jako zřídlo punku a hardrocku, ale během éry existování podniku v něm zahrála řada dalších, žánrově rozličných kapel, jen tak namátkou od: A jako AC/DC, B jako Bestie Boys (nebo Bad Brains), C jako the CroMags, D jako Dead Boys přes L jako Living Colour, S jako Sham 69, U jako U2 až po z jako ZZ Top...

 

Období stagnace zažehnali v 80. letech vyznavači hardrocku, kteří si CBGB vybrali jako místo konání každotýdenních hudebních mejdanů. "Cejtil jsem, že je to dobrý místo. Nikdo mi neříkal, jaký mám mít postoj. Svoboda je výraz, který nejlépe popisuje moji ideu hardrocku a punku," řekl Craig Ahead z Agnostic Front Alexi Švamberkovi.

Ztráta (druhého) domova

CBGB dostalo výpověď ke konci října 2006. Hilly nebyl s to platit přemrštěný nájem, který po něm požadoval majitel budovy. Mimochodem šlo o právnickou kancelář, který se oháněla tím, že hájí zájmy lidí bez domova. "To víte, ztratil jsem domov, který jsem obýval skoro 33 let. Klub pro měl byl domovem víc než stísněný byteček, který jsem obýval," řekl Hilly ve svém zřejmě posledním interview s redaktorem magazínu Time.

text: Lukáš Král

zavřít