20 koncertů, které na podzim nesmíte propásnout (I.)

Vydáno 01.09.2013 | autor: redakce

Festivalová sezóna končí a muzikanti se s blížícím podzimem opět přesunou do klubů, sálů a hal. Které koncerty zahraničních interpretů budou v následujících měsících patřit k těm nejatraktivnějším? Ve dvoudílném speciálu jsme vybrali dvacítku akcí, které byste na podzim neměli propásnout.

20 koncertů, které na podzim nesmíte propásnout (I.) 20 koncertů, které na podzim nesmíte propásnout (I.)

DogEatDog-Promo SQDOG EAT DOG

kdy: 4. září - Rock Café, Praha
cena vstupenek:
290 Kč - 350 Kč
proč:
No Fronts, Who's the King, If These Are Good Times, Expect the Unexpected nebo nesmrtelná Rocky; to vše má na svědomí crossoverová sebranka Dog Eat Dog. Od dob jejich největší slávy sice uplynulo dobrých patnáct let, avšak kombinace tvrdých kytar s hip-hopovými rytmy, rapem a charakteristickým zvukem saxofonu by mohla i tak zafungovat. Půl metru nad zem se v pražském Rock Café nejspíš skákat nebude, přinejmenším pro generaci dnešních třicátníků by však mohlo jít o příjemné vzpomínkové retro jinak dávno zapomenutých rockerů.

 

 

 

Steve-Vai-Press-SQSTEVE VAI

kdy: 29. září - Lucerna, Praha
cena vstupenek: 590 Kč - 990 Kč
proč: "Kytarový Paganini" si dal, co se albové tvorby, nezvykle velkou pauzu a teprve loni vydal po dlouhých sedmi letech novou studiovku The Story Of Light. Vzhledem ke vřelému přijetí jeho osmého alba a úspěchů následných koncertů se světové turné protáhlo o několik původně neplánovaných štací. Mezi nimi figuruje i naše metropole, ač tu nejuznávanější rockový ekvilibrista hostoval relativně nedávno - v červenci 2012 s projektem G3. Vai svou muziku v posledních letech obohatil o netradiční nástroje, a tak lze očekávat jeho kytarové souboje s houslemi Ann Marie Calhoun a Alexe DePue či sitárem Davea Weinera. Dočkáme se možná i mistrova zpěvu, protože aktuální deska obsahuje poměrně dost vokálů. Každopádně jsme zvědaví, jak se Vaiova mnohovrstevná muzika popasuje s obávanou akustikou chátrající Lucerny.

 

 

editors 640 SQEDITORS

kdy: 6. října. - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: 810 Kč
proč: Aby nebylo těch potemnělých indie kapel na pošmourný podzim málo, do Prahy zavítají i Editors. Ti jsou u nás zhruba od jejich show na Rock for People v roce 2010 známou firmou. Poslední deska se jim sice zrovna dvakrát nezdařila, ale na živém vystoupení může být ledacos jinak. A hlavně, i když s The Weight of Your Love britští muzikanti šlápli trochu vedle, nedá se jim upřít jejich koncertní předsvěčivost a zážitek z živého poslechu nezaměnitelných vokálů Toma Smithe. Jako support vystoupí belgická rocková kapela Balthazar.

 

 

65static SQ65DAYSOFSTATIC

kdy: 8. října - Roxy, Praha
cena vstupenek: od 340 Kč
proč: Post-rock a math-rock si své zlaté časy již zřejmě odkroutily, 65daysofstatic přesto patří k těm, kteří se v první polovině minulé dekády zasloužili o jejich vzestup. Sheffieldští rockeři se do Prahy vrátí s čerstvou novinkou Wild Light. V našem hlavním městě koncertovali již v roce 2007, kdy málem zbořili Palác Akropolis a o rok později se vrátili jako předskokani The Cure. Od té doby v jejich diskografii přibylo další řadové album, několik EP a dokonce i soundtrack k čtyřicet let starému snímku Silent Running, který byl financován prostřednictvím crowdfundingového programu. Nakolik se za deset let změnila post-rocková hudba se můžete přesvědčit počátkem října v klubu Roxy.

 

 

 

pixies2521 SQTHE PIXIES

kdy: 10. a 11. října - Lucerna, Praha
cena vstupenek: od 900 Kč
proč: Američtí alternativci The Pixies se dali dohromady už v roce 1986, ale na kontě mají jen čtyři studiovky vydané v letech 1988 až 1991. Ty však stále oslovují posluchače a nadčasové album Surfer Rosa dnes patří téměř mezi kultovní nahrávky. Kromě toho The Pixies nahráli nový song s názvem Bagboy, který poskytli ke stažení na svém webu. Pro velký zájem o vstupenky na koncert 10. 10. přidali pořadatelé ještě jedno vystoupení o den později. Chybět sice bude zakládající členka Kim Deal, kterou na evropském turné nahrazuje Kim Shattuck, být "při tom" je ale stejně povinnost.

 

 

petergabriel sqPETER GABRIEL

kdy: 10. října - O2 Arena, Praha
cena vstupenek: 1090 Kč - 1990 Kč
proč: Red Rain, Sledgehammer, Don't Give Up, Mercy Street, Big Time a další perly z alba So vytáhne před českým publikem britský matador Peter Gabriel (63), neboť jeho pražská show bude součástí oslav 25. výročí vzniku této zásadní nahrávky. Ta na sklonku loňského roku vyšla hned v několika rozšířených edicích. Zpěváka, který proslul jako člen Genesis, propagátor world music a hlavně jako tvůrce osobitých sólových desek, budou opět doprovázet jeho dlouholetí souputníci Tony Levin (bg), David Rhodes (g) a další špičkoví hudebníci. Kromě nadstandardních instrumentálních výkonů se můžeme těšit též na efektní vizuální podívanou, kterou jsou Gabrielovy koncerty pověstné.

 

 

him SQHIM

kdy: 12. října -  Lucerna, Praha
cena vstupenek: 990 Kč
proč: Doba, kdy byli členové této finské kapely na titulních stránkách časopisů pro teenagery, (naštěstí) minula. "Lovemetalisté" okolo frontmana Ville Vala lákají na profkláklé písně ze starých desek i na novinky, třeba ty z posledního alba Tears on Tape. Návštěvníci nechť si nezapomenou na viditelné místo nakreslit heartagram, speciální symbol, který doprovází tohle rockové uskupení od jejich počátků v devadesátých letech. I když kapela hodně ubrala z původních lehce gothic stylizací do "normálnějších" poloh a vizáže, veselý večer to rozhodně nebude. Jako předkapela zahrají Caspian.

 

 

morcheeba-SQMORCHEEBA

kdy: 24. října 2013, Roxy Praha
cena vstupenek: od 889 Kč
proč: Morcheeba patří k zásadním triphopovým kapelám, které kdysi tento hudební žánr proslavily. Brzy se stali velmi populární i v České republice a mnohokrát už u nás vystupovali. Celkově slabší období pro skupinu nastalo, když ji opustila charismatická zpěvačka Skye Edwards. Ta se ale naštěstí k bratrům Godfreyům v roce 2010 vrátila. Dá se předpokládat, že kromě největších hitů zazní i několik novinek z připravovaného alba Head Up High, jehož vydání je naplánováno na 4. října.

 

 

 

bruno mars  SQBRUNO MARS

kdy: 6. listopadu - O2 Arena, Praha
cena vstupenek: 890 Kč až 1390 Kč
proč: V současné době je Bruno Mars jednou z nejzajímavějších postav pop music. První místa ve světových hitparádách získal díky svým skladatelským a pěveckým schopnostem a ne díky bulváru jako mnoho jeho kolegů a zejména kolegyň z branže. Bruno, v jehož tvorbě lze slyšet vlivy Michaela Jacksona nebo Stinga, je tvůrce kvalitního popu, jehož cílem je bavit, ale zároveň neuráží náročnější posluchače. Ačkoliv vydal teprve dvě desky, vzešlo z nich už deset hitů a v brzké budoucnosti na nás zaútočí nový singl Gorilla. V Praze navíc Brunovo publikum rozehřeje další skvělý muzikant a interpret - Mayer Hawthorne.

 

 

nickelback sq

NICKELBACK

kdy: 7. listopadu - O2 Arena, Praha
cena vstupenek:
990 Kč - 1490 Kč
proč:
Kanadští Nickelback dorazí do Česka ve své téměř dvacetileté kariéře vůbec poprvé. Z kdysi nadějných a poměrně osobitých rockerů se sice po prvním přičichnutí ke slávě stal typický příklad toho, jak si lze slávu jednoduše koupit prvoplánovými melodiemi (sám frontman Chad Kroeger kdysi přiznal, že to se svými kámoši hrají tak trochu na efekt), jejich show by i tak mohla být povedenou audiovizuální podívanou. Fanoušci se můžou těšit na průlomový hit How You Remind Me, kousky z předloňské studiovky Here And Now a nejspíš také na spoustu teatrálnosti a patosu.

 

 

 Druhý díl podzimního koncertního průvodce vyjde 3. září


sub top

 

zavřít