RECENZE: Babyshambles někdo krade whisky. I tak natočili skvělou desku

Vydáno 06.09.2013 | autor: redakce

Dohertyho únik před vystřízlivěním zapříčinil vznik kapely Babyshambles, která nyní vydává třetí desku. Tolik k vystřízlivění. A co hudba? Po šest let starém a velmi úspěšném albu Shotter's Nation je tu Sequel to the Prequel jako důkaz toho, že úplným vystřízlivěním by Doherty hodně ztratil.

RECENZE: Babyshambles někdo krade whisky. I tak natočili skvělou desku RECENZE: Babyshambles někdo krade whisky. I tak natočili skvělou desku

Babyshambles - Sequel To The PrequelBABYSHAMBLES
SEQUEL TO THE PREQUELl
EMI
12 trax / 43:21 min

Tracklist: Fireman, Nothing Comes to Nothing, New Pair, Farmer's Daughter, Fall from Grace, Maybelline, Sequel to the Prequel, Dr.No, Penguins, Picture Me in Hospital, Seven Shades, Minefield

Nikdo už nečekal, že další deska Babyshambles vznikne. Oznámení přišlo na začátku roku a natáčení proběhlo ve srovnání s jinými kapelami poměrně rychle - alba Sequel to the Prequel se fanoušci dočkali už začátkem září. Kapela v mezičase změnila bubeníka a naopak si zachovala si producenta - tím se opět stal Stephen Street, který kromě předchozího alba Babyshambles pracoval i s The Smiths nebo s Blur.

Pilotním singlem nahrávky je povedený kousek Nothing Comes to Nothing. S odstupem přibližně jednoho týdne byly vypuštěny další dva singly, takže již před vydání desky jsme si mohli o nové desce udělat obrázek ze tří písní: kromě zmíněného singlu se objevily kousky Farmer's Daughter a Picture Me In Hospital. Ačkoliv má každý zmíněný song trochu jiný nádech, obrázek to byl - vzhledem k různorodosti materiálu - stále nedokonalý.

Právě pestrost je pro album výrazným znakem - otevírací Fireman je něco na způsob nebezpečného kytarového intra s garážovým zvukem začínajících punkových kapel. Sequel to the Prequel by se hodila jako podkres ke groteskní bitce v zakouřeném kabaretu, Dr. No zní po reggae a Fall from Grace po country. Vrcholem desky je závěrečná Minefield, která zní "audioslaveovsky" pompézně, že by jí mohl zpívat celý stadion, a zároveň tak tiše a promyšleně, že by skvěle zapadla i do vašeho obýváku.

Texty jsou, jak už se může od Dohertyho očekávat, typicky poetické a beatnicky povzdychávající nad životem a nad ubývajícím alkoholem - třeba whiskey, jak Doherty zpívá v písni Fall From Grace. Roztomilou výjimkou je skladba Penguins, kdy Doherty zpívá o návštěvě ZOO a o tom, jaká zvířátka tam uvidí. Tučňáci jsou prý skvělí!

Babyshambles nahráli desku, která je neuvěřitelně rozmanitá, je z dobře poznat vliv kapel Spojeného království, jako jsou Oasis nebo Arctic Monkeys, a jejím zdánlivě jediným pojítkem je hlas Petera Dohertyho. A ano, stále umí zpívat. Kapela ovšem nestojí pouze na něm, z desky je poznat vliv i ostatních členů kapely. Těmi jsou kytarista Mick Whitnall, basák Drew McConnell, který se mimo jiné stal inspirací a pomáhal s psaním textu k Picture Me in Hospital, a bubeník Jamie Morrison, jenž mimochodem bubnuje i ve Stereophonics.

Jestli bude nová nahrávka fungovat i naživo, poznáme 9. prosince v pražském Lucerna Music Baru, kam Babyshambles zavítají v rámci evropského turné.

BEST TRAX:  Minefield, Sequel to the Prequel, Penguins
ZKUS TAKY: Noel Gallagher's High Flying Birds - Noel Gallagher's High Flying Birds, The Kooks - Junk of the Heart, Oasis - Don't Believe the Truth

Jana Václavíková
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít