Král Balkánu Goran Bregović dorazí se šampaňským i do Prahy

Vydáno 29.09.2013 | autor: redakce

Hudebník, skladatel a producent Goran Bregović se 3. listopadu zastací v pražském Kongresovém centru. Přijede s dynamickou koncertní show a spolu se svou kapelou Wedding & Funeral Band představí novou desku Champagne for Gypsies.

Král Balkánu Goran Bregović dorazí se šampaňským i do Prahy Král Balkánu Goran Bregović dorazí se šampaňským i do Prahy

Goran Bregovic press 006Goran Bregović

Na novém albu Champagne for Gypsies Goran Bregović spolupracoval s několika generacemi romských umělců - od legendárních Gipsy Kings přes současné generaci bližší kapelu Gogol Bordello s frontmanem Eugenem Hutzem až po mladé, zatím neznámé talenty.

"Toto album je reakcí na extrémní tlak, který Romové v poslední době zažívají po celé Evropě. Chtěl jsem připomenout naše oblíbené romské muzikanty, kteří zanechali své stopy v moderní populární kultuře mnoha zemí. Romové nejsou problémem tohoto světa, vždy byly jedním z jeho talentů, zdrojem inspirace skladatelů napříč staletími," uvedl Goran Bregović.

Třiašedesátiletý Bregović se narodil v Sarajevu, v šestnácti začal hrát na kytaru v sarajevské kapele Bestije a postupně prošel řadou dalších formací, až v roce 1974 založil ve své době velmi populární band Bílý knoflík (Bijelo Dugme). Mezinárodní úspěch mu přinesla spolupráce s režisérem Emirem Kusturicou, je autorem hudby ke kultovním Kusturicovým filmům, např. Underground, Arizona Dream nebo Dům k pověšení. V roce 1995 získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu. Mimo jiné pracoval také s Iggy Popem. V současné době žije a tvoří v Paříži, kde složil soundtracky k desítkám filmů.

Vstupenky na koncert Gorana Bregoviće 3. listopadu v Kongresovém centru Praha jsou v předprodeji v síti Ticket Art od 590 Kč.

TZ, ape

zavřít