LIVE: Praha + Pixies = VSL

Vydáno 11.10.2013 | autor: redakce

Praha Pixies miluje. Dokázala to na beznadějně vyprodaném koncertě v Lucerně, ba co víc, vyprodaném (tedy téměř) hned dva dny za sebou! Kapela se do Česka vrátila po sedmi letech a bez baskytaristky Kim Deal. Přesto se na jejich první zastávku v Lucerně bude vzpomínat ve velkém.

LIVE: Praha + Pixies = VSL LIVE: Praha + Pixies = VSL

Pixies Prague 02PIXIES, YUCK
Lucerna, Praha
10. 10. 2013

Je to jednoduché, celá generace českých fanoušků Pixies ještě neměla možnost tuhle legendu nezávislé kytarové scény vidět naživo. Kromě jejich mnohaleté pauzy, kdy si frontman Black Francis dával od kapely odpočinek na sólové dráze, za to mohl i fakt, že se před pár lety do Paláce Akropolis na jedinečný "zahřívací" koncert před evropskou šňůrou dostala jen hrstka vyvolených. Ten zbytek si musel počkat na letošní rok. A že se rozhodně nejednalo jen o pár skalních, potvrdila natřískaná Lucerna.

Ve čtvrt na deset Pixies zahájili koncert písní Gouge Away. V sále už v tu chvíli bylo nedýchatelno a u poddimenzovaných míst na prodej piv se točily hady lidí s čekací dobou v desítkách minut. V tomto je Lucerna stále nejotřesnějším koncertním místem v Česku. Pomineme-li atmosféru prostoru, jedná se ve všem ostatním o podmínky nedůstojné. Přes záchody, předražené pivo až k extrémnímu vedru.

Naštěstí to nikoho neodradilo od toho, aby pařil, a tak byla atmosféra od začátku na výborné úrovni. A už při třetí Another Toe In The Ocean se leckdo vrhal nad hlavy návštěvníků a před pódiem pumpoval kotel. Frank Black a spol. dostáli své pověsti, když za celý koncert neřekli téměř ani slovo a obešli se i bez cukrkandlů, bez kterých si současné kapely koncerty jen stěží dokáží představit. Žádná extra světla, žádné projekce ani jiné vychytávky.

Pixies Prague 03

Za zády měli pouze velkou skleněnou stěnu a atmosféru doplňovala jen neprostupná mlha a bílá světla namířená neobvykle do lidí, takže z Pixies bylo většinu času vidět pouze siluety. Ale ono to ničemu neškodilo. Zážitek totiž přinášely notorické známé skladby slyšené živě. Monkey Go To Heaven, Indie Cindy či Caribou jistě lemovaly určité časové období mnoha přítomným a být konečně "u toho," byl zážitek nezaplacení.

Letos opustila kapelu Kim Deal a nahradila ji shodou okolností jiná Kim (Shattuck), což bylo z části zklamáním, protože "původní" Kim patřila k Pixies stejně neodmyslitelně jako její baskytara. Ale transfer proběhl v klidu a Shattuck se s nelehkou pozicí popasovala důstojně, ačkoliv jí bylo velmi špatně rozumět, což jde ale spíš na vrub zvukaře.

Pixies Prague 04Pixies Prague 01

Kromě průřezu největšími hity bylo na setlistu překvaním umístění coveru písně Head On od Jesus And Mary Chain. Pixies hráli slabou hodinu a půl, přesto stihli zahrát více než pětadvacet skladeb! Zkrátka žadné kudrlinky, ale poctivá nálož muziky valená rychlostí CERNu.

Mnoho lidí se při přídavcích bálo, jestli to přijde. Jestli zazní jejich hymna mládí. Vypadalo to bledě. Ale přišla - notoricky známá kytarová melodie a Where Is My Mind? odzpívala celá Lucerna.

Vidět Pixies je zážitek. Úplně jiný, než jaký předvádí většina současných kapel. Syrovější, poctivější a nostalgický. Perfecionista Black má totiž charisma na rozdávání a může si dovolit být skoupý na slovo. Všichni mu odpustili. A všichni byli spokojení, že si zavzpomínali na časy, kdy se ještě sami sebe po nekonečných mejdanech ptali "kam jsem dal rozum?"

text: Tomáš Tenkrát, foto: Vojta Florian

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít