RECENZE: Chinaski kompletují aneb 20 let v síti

Vydáno 16.10.2013 | autor: redakce

Druhá výběrovka stálic českého pop rocku se na pulty dostala koncem září. Rekapitulace dvaceti let existence Chinaski se sotva vešla na dvě alba a nabízí ucelený komplet jejich hitů a zásadních skladeb. 20 let v síti je zatraceně dobrý dáreček. Pro věrné fanoušky!

RECENZE: Chinaski kompletují aneb 20 let v síti RECENZE: Chinaski kompletují aneb 20 let v síti

chinaski-20let-bestof-cover finalCHINASKI
20 LET V SÍTI
Universal Music
2 CD/ 42 trax / 02:34:50

Tracklist: Stížnost, Hlavolam, Zadarmo, Vedoucí, Duše z gumy, Stejně jako já, Pojď si lehnout, Moc toho nevim, Vo co de?, Podléhám, Punčocháče, Měsíc, Strojvůdce, Dlouhej kouř, Slovní pyrotechnika, Drobná paralela, Bylo nebylo, Vinohradská č. p. 90, Klára, Tabáček, Rádio Bubeneč, Kutil, Jaxe, Láska a jiná násilí, Basama fousama, Láskopad, Dobrák od kosti, Možná, Spáč, Kompy, Kérka, Šatna, Hvězdy nad hlavou, Ententýky, 1970, Můj svět, 1. Signální, Vakuum, Vrchlabí, Skončili jsme, Na, ná, náá, Vinárna u Valdštejna

První výběrovku vydali Chinaski před deseti lety pod názvem Premium. K dalšímu dovršení kulatých narozenin nachystali kompilaci, která mapuje už zmapované a přihazuje hitovky, které vznikly v další dekádě.

Výběr je skutečně kompletní a rozhodně je velmi zajímavé slyšet komplexně jejich hudební vývoj. Od důraznějších kytarovek až po čistý popový mainstream. Od postpubertálních textových výlevů až po jakési dospělácké vidění světa. Jasně, že láska zůstává pojící linkou, jen by asi třeba před patnácti lety nevznikl song, kde si hudebníci berou na paškál jistou značku počítačů. Celek je přesto nadčasový. Nejedno slovní spojení z jejich refrénů doslova zlidovělo a za ty dvě dekády je hitů tolik, že nemohlo být jednoduché vybírat.

Až na píseň Není to můj případ nese 20 let v síti stejné songy jako první výběr Premium. Chinaski ve své nejznámější podobě z dob 1.signální či Dlouhého kouře jsou nesmazatelně zapsaní do dějin současné tuzemské tvorby. Z druhé dekády se vedle rádiovek dostávají ke slovu i singly, které původně vznikly jako soundtracky (Vakuum či Ententýky) nebo společná práce s No Name (Na, ná, náá). Kapela slibovala, že na albu nalezneme pro obměnu i pár kousků live. A skutečně. V neoposlouchané obdobě tak najdeme Rádio Bubeneč a závěrečnou "sprosťačinu" v podobě Vinárny u Valdštejna.

Vedle notoricky známých singlů 20 let v síti obsahuje i dvě novinky. Stížnost, která byla do éteru vpuštěná ještě dřív než samotné album, hudebně i textově jen potvrzuje náladu jejich songů z posledních let. Válcuje hitparády a česká rádia jí nám několikrát denně připomínají. Chytlavý refrén má šanci zakotvit a stát se tak dalším úspěchem hitmakerů. Druhý song, který na kompilaci figuruje jako novinka, nese název Hlavolam. Tahle milostná balada se silným vyznáním lásky ovšem spíše evokuje vzpomínky na boybandy z devadesátek.

Kdo Chinaski sleduje od počátků, možná tíhne ke sladké melancholii v podobě Vinárny u Valdštejna nebo vzývá jejich punkové Punčocháče. Ten, kdo do nich dorostl o trochu později, může za ty nejlepší kousky považovat tvorbu posledních pár let. Tahle rekapitulace však obsáhla celou dvacetiletou éru. Na její živou prezentaci si počkejme do 6. února na narozeninové oslavě v pražské O2 Areně.  

BEST TRAX: Vinárna u Valdštejna, Punčocháče, Vrchlabí
ZKUS TAKY: No Name - Nový album, Kryštof - Inzerát , Divokej Bill - 15

Martina Černá
5/7


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít