LIVE: Zrní křtili na Flédě Starobrnem a zrním

Vydáno 16.10.2013 | autor: redakce

Toho večera bylo u brněnské Flédy rušno. Aby ne, konal se tu totiž křest vinylu skupiny Zrní, která si k sobě ještě přizvala kapelu Poletíme? Před klubem stála dlouhá fronta, kvůli níž se na spoustu lidí nedostalo a letět a zrnět tedy nemohlo.

LIVE: Zrní křtili na Flédě Starobrnem a zrním LIVE: Zrní křtili na Flédě Starobrnem a zrním

zrni03ZRNÍ, POLETÍME?
Fléda, Brno
15. 10. 2013

Letní festivalová sezóna znamenala pro Zrní zejména putování po českých a moravských hradech, kde jim vyklíčilo spoustu nových fanoušků. Podzim zahnal interprety do klubů a Zrní nyní sklízí úrodu. V Brně jsme je mohli vidět v květnu v Metru, avšak událost jako je křest desky vyžaduje prostor větší, který na druhou stranu nemusí sedět každému projektu.

Své vystoupení odstartovali Noční jízdou a příšerným zvukem, kdy z rytmické sekce šel zpočátku jen hluk a ze zpěvu šum, což způsobovalo utrpení hlavně lidem v předních řadách. Situace se začala zlepšovat zhruba od třetí skladby, což bylo bohužel až po Hýkalovi, na nějž padla první vlna zvýšené pozornosti a kladné odezvy publika. Kromě repertoáru z aktuální desky Soundtrack ke konci světa také zaznělo několik skladeb z předchozího počinu Hrdina počítačový hry jde do světa, jako Bojím, Vězni, Autobus a také skladby úplně čerstvé.

Zhruba v půlce programu došlo na samotný křest, kdy křtící osobu vybrala náhodně hozená kytice (podobně jako známý rituál po svatbě) a ta pak vykonala obřad křtu lahví Starobrna. Z publika pod pódiem byla zasypána ještě hrstmi zrní. V Praze se tedy křtilo lahví Plzně a v Brně Starobrnem a zrním. Během křtu a celého koncertu vůbec se toho moc nenamluvilo, lépe na tom byla skupina v oblasti komunikace neverbální, hlavní pozornost na sebe soustředil tradičně zpěvák Honza Unger svými pantomimami a tanečními prvky, umocňujícími agónii v hudbě či textu.

Po oficiálním konci programu ještě následovaly tři přídavky, které atmosféru koncertu rozjely paradoxně nejvíce (a to i přes několik zvukařských defektů), protože Jabloně a jejich text znala snad většina přítomných. Druhým přídavkem byla skladba 83000 a posledním Koně, což je skladba velmi energická sama o sobě. A když už bylo definitivně jasné, že nic dalšího nepřijde, tak se půlka Flédy zvedla a rozjela se do svých domovů. Na jazzpunkovou skupinu Poletíme? tak v sálu vzniklo hodně prostoru pro tanec. Skupina toho využila a po zvukové stránce na první dobrou to okamžitě rozjela.

Podtrženo a sečteno, hudba Zrní skvěle rezonuje v prostředí menších klubů a venkovních prostor, na rozdíl od velkých pódií. Další věcí je, společné koncerty spřátelených kapel nemusejí fungovat po dramaturgické stránce, protože jejich posluchači se "kamarádíčkovat" vůbec nemusí.

text: Nikola Illeová, foto: Romana Šlapáková

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít