ROCKBLOG: Proč Lucie Bílá znásilnila Nirvanu?

Vydáno 26.10.2013 | autor: redakce

Lucie Bílá vyrazila v polovině října na Černobílé turné. Kromě svého tradičního repertoáru zahrnula do setlistu také česky přezpívanou verzi hymny 90. let Smells Like Teen Spirit. Výsledek: otřesný! Zbláznila se? Nebo naopak česká Slavice moc dobře ví, co dělá?

ROCKBLOG: Proč Lucie Bílá znásilnila Nirvanu? ROCKBLOG: Proč Lucie Bílá znásilnila Nirvanu?

lucie bila 40 20131020 1182905145

Na kalendáři máme skoro všichni rok 2013, a přesto se nelze ubránit dojmu, že jsme v roce 1985. Zhovadilý přežitek v podobě Českého Slavíka stále ještě vcelku pravidelně fasuje Karel Gott. Michal David je stále populární a neustále koncertuje i Olympic. Jenže doba se v něčem přece jen změnila. Prodeje desek jsou mnohonásobně nižší a umělce jen stěží uživí. Ti se tak upínají ke koncertním aktivitám, které přinášejí okamžitý zisk. Jenže i tady se vrací doby dávno minulé. Hitmaker Karel Svoboda již není mezi námi a podobných, kteří dokáží napsat spolehlivou pecku pro naše hvězdy, příliš není. Lucie Bílá si poradila dosti svérázným způsobem: autorem jejího nového songu je Kurt Cobain. Ano, autorská impotence se opět léčí osvědčenými hity ze Západu s českým textem.

Pokud si Karel Gott vesele zazpívá, že chce být stále mlád, může to působit i docela zábavným (přinejmenším nenásilným) dojmem. Z branže je pak na tom hůř Helena Vondráčková, jež veřejně zprznila například hitovku od Blondie. Ještě nikdo si ale nesáhl na takové dno jako Lucie Bílá. Nirvana, symbol jedné generace a poslední opravdu velká rocková kapela, která svou slávu vytěžila z hnusu industriálního města bez budoucnosti, beznaděje a fetu. Tohle je prostředí, které je asi blízké málokomu z nás, ale většina si tou nechutí ke světu prošla i s Nirvanou v přehrávači. Jenže co nám teď Lucie Bílá chtěla říct?

Jakkoliv zpěvaččina tvorba vždy postrádala (až na několik výjimek) výraznějších hitů, byla v rámci možností řemeslně vcelku dobře provedená a neměla potřebu se lacině podbízet. Koneckonců na rockovou tancovačku seženeme kapelu v každém větším městě a pár akordů z diskografie Nirvany si zahraje každý, kdo na kytaru umí elementární základy. Anebo to vezměme jinak - když budeme chtít zapařit na Nirvanu, půjdeme na Lucii Bílou? To je fantaskní vize, která zavání masochismem. Ne, takový člověk skutečně neexistuje. Pivní rockeři si zkrátka zajdou na osvědčené klasiky jako je Brutus, Harlej či Alkehol, které i po letech spolehlivě táhnou. Ale ani ti nestaví na světových hitech se svými texty. Na to jsou kapely podřadnějšího charakteru, které zpravidla fungují na jednoduchém modelu, že objíždějí lokální kulturáky, kde dělají příjemnou kulisu k sobotní vesnické pitce. A díky tomu mají zpravidla plno.



Lucie Bílá už asi tolik netáhne. Na její prostoduché, sluníčkové vidění světa je dnes málokdo zvědavý, podobné je to i s její aktuální tvorbou. A protože tonoucí se stébla chytá, i známá zpěvačka zabředla do nejubožejšího formátu hudební obživy. Prznit hity světového kalibru svými texty, to je parketa sranda-partiček typu Těžkej Pokondr nebo Morčata na útěku. Jenže tyto jmenované sestavy dávají dostatečně najevo, že jim jde především o zábavu. Ale song od Nirvany se skupinou lascivních tanečníků, gejzíry páry a dalšími estrádními prvky a v neposlední řadě zcela debilním textem? To snad nebylo nutné!

Pokud je interpretka spokojená se zisky z koncertů, které přiživuje revivalovou zábavou, můžeme jí popřát jen hodně štěstí, aby se neutopila v bahně ubohosti, do kterého solidně zabředává. {vypnoutlink:Lucie}

text: Petr Bláha



 

lucie bila 12 TOP

zavřít