ROCKBLOG - Pišto (Zakázaný ovoce): Česká hrdost

Vydáno 02.11.2013 | autor: redakce

Zpěvák Zakázanýho ovoce, jehož kapela právě brázdí Českou republikou a Slovenskem, si v nabitém programu tour našel chvíli na pár řádků do našeho ROCKBLOGu. Tentokrát na vážnější téma: politiku a českou hrdost.

ROCKBLOG - Pišto (Zakázaný ovoce): Česká hrdost ROCKBLOG - Pišto (Zakázaný ovoce): Česká hrdost

ZO pistoPišto, Zakázaný ovoce

Máme po volbách, těžko říci, zda úspěšně, ale každopádně to máme za sebou. Teď se pár nadlidí pokusí sestavit vládu, a pokud se jim to povede, do dvou až tří let jim někdo vysloví nedůvěru a čekají nás další předčasné volby. Ale do té doby proteče devatero řekami ještě mnoho vody a odnesou předvolební i povolební emoce. Ale než se nám z hlav zase vykouří, za koho nebo co jsme bojovali, rád bych se za volbami trochu poohlédl. Respektive za chováním nás - občanů.

Osobně stojím za názorem, že si nevezmu předvolební guláš ani koblihu od brigádnice, placené stranou, se kterou nesouhlasím. A pak mě vždy napadne, zda ta pohledná mladá dívka je tak tupá, že sympatizuje s tou danou stranou. Nebo tak prodejná? Vzpomínám si na aféru, kdy si prezidentská kancelář pana prezidenta Zemana chtěla pronajmout nějaký penzion a pan hoteliér z politického přesvědčení odmítl. A před tím já smekám! V dnešní době, kdy se každý musí honit za penězi! A věřím, že by pánové z Hradu jistě nechali solidního tuzéra. Ale co v případě, že by pan hoteliér kývl a jeho zaměstnanci výčepní, kuchař, či číšnice, se tak museli starat o někoho, o koho nechtějí? Platí zde profesionální pravidlo "náš zákazník - náš pán", nebo svoboda politického názoru? A kdyby pan výčepní odmítl točit pivo bandě prasat, za které je asi má, dostane výpověď?

ZO tour

Nedávno na pražském Staroměstském náměstí proběhla akce "Nikagdá nězabuděm", která se jasně stavěla proti jedné straně politického spektra a dala si za úkol donutit lidi jít k volbám a nevolit tyto strany. Všechno beru do chvíle, než si představím, že to podium stavěla parta třeba dvaceti chlapů. Skutečně se mezi nimi nenašel třeba jen jediný, kdož by byl opačného smýšlení?

Před prezidentskými volbami jsme dostali nabídku, zahrát na akci na podporu Karla Schwarzenberga. Ačkoliv jsem chtěl veřejně vyjádřit svůj názor a třeba tak přispět k tomu, abychom na Hradě neměli tu kreaturu, kterou tam máme, jako kapela se nechceme do politiky míchat a tudíž jsme nabídku nepřijali. Ale kdyby... Jeden náš tehdejší člen crew volil Mildu - "Krále Vysočiny" a dodnes by mě zajímalo, zda by v případě, že bychom nabídku přijali, byl ochoten zazdít své politické přesvědčení kvůli pár stovkám.

A tak mě napadá na závěr otázka, na kterou si odpovězte každý sám v sobě: Je pár drobných víc, než vlastní hrdost, názor a přesvědčení?

Pišto, Zakázaný ovoce



 

ZO pisto TOP

zavřít