RECENZE: Alter Bridge jdou proti proudu. Přitvrdili

Vydáno 01.11.2013 | autor: redakce

Po tři roky staré nahrávce s jednoduchým názvem AB III přichází takzvaní "Creed s jiným zpěvákem" se čtvrtou studiovou deskou Fortress. Dvanáct kousků vás přesvědčí o tom, že Alter Bridge už dávno nejsou jen projekt k ukojení kreativity instrumentalistů z Creed.

 

RECENZE: Alter Bridge jdou proti proudu. Přitvrdili RECENZE: Alter Bridge jdou proti proudu. Přitvrdili

alter-bridge-fortressALTER BRIDGE
FORTRESS
Roadrunner records
12 trax / 62:52 min

Tracklist: Cry Of Achilles, Addicted To Pain, Bleed It Dry, Lover, The Uninvited, Peace Is Broken, Calm The Fire, Waters Rising, Farther Than The Sun, Cry A River, All Ends Well, Fortress

Už při poslechu prvního singlu Addicted To Pain bylo jasné, že tohle asi nebudou ti staří známí Alter Bridge hrající poctivý mainstreamový rock. V době, kdy se většina kapel snaží prosadit ve větších mediích a skládají hudbu podle rádiových kritérií, jdou Alter Bridge proti proudu a na Fortress (jak už bylo avizováno singlem) přitvrdili. A poměrně dost. To ale neznamená, že se vydali špatným směrem, právě naopak. Deska zní svěže, nenudí a hlavně nekráčí po cestě, kterou jí prošlapaly předchozí nahrávky.

Kdo čekal, že otvírákem bude nějaká řízná vypalovačka, bude ze začátku zklamán. Třicetivteřinové akustické intro ke Cry of Achilles nejednomu fanouškovi Mylese Kenedyho připomene začátek skladby Anastasia ze Slashova druhého sólového alba Apocalyptic Love (není to náhoda, že ho má na svědomí právě Kenedy). Po zmíněné půl minutě nasadí kapela tempo a do konce nahrávky už nepolevuje. Tremonti svou kytaru trápí v tom nejlepším slova smyslu a původně rádiová kapela teď zní jako slušný, vůbec ne špatně zahraný, metal. Z Achillea se stává jeden z nejlepších songů celého alba a je žhavým adeptem na druhý singl. Vydařená je také Bleed It Dry, která uhrane svou kompozicí a dobře zvládnutými kytarovými pasážemi.

Na desce nechybí ani tradičně silné balady. I zde je ale cítit, že se muzikanti snažili album pojmout jinak. Nedočkáte se tedy klasických ''vybrnkávaček'', na které jste byli zvyklí (což je dobře, protože kvalita posledních pomalejších skladeb se začala nebezpečně blížit hitům Nickelback), ale písniček, ze kterých je cítit kus dobře odvedené práce. Ať už po aranžérské stránce, nebo co se zajímavosti nápadů týče. Skladby jako Lover, nebo Waters Rising (kde mimochodem dostal velký vokální prostor i Tremonti) jsou zpracovány velmi originálně a do jisté míry i nepředvídatelně. Korunu tomu všemu pak nasazuje Kenedyho vokál a jeho smysl pro melodii. Ne nadarmo je považován za jednoho z nejlepších zpěváků současnosti. Jeho kvality už ocenily i takové kapacity jako kytarista Slash, nebo samotní Led Zeppelin.

AB posluchače nikdy nešetřili a natáčeli desky skoro s hodinovou stopáží, což bylo většinou více ke škodě než k užitku. Fortress se v tomto ohledu neliší. Délka skladeb se pohybuje v rozmezí od čtyř do osmi minut a ve finále vám to dá něco málo přes hodinku. Naštěstí ne nudné jednotvárné muziky, ale barvité a plné neotřelých nápadů. Při opakovaném poslechu sice pár slabších míst znatelných je (All Ends Well), v konečném výsledku ale vše funguje tak, jak má.

Fortress rozhodně stojí za poslech. Alter Bridge na ní dokázali, že dělat si věci po svém přece jen má nějaký smysl a výsledek může stát za to. Nahrávka se snadno vyrovná ostatním titulům z ne zrovna početné diskografie a možná je i překoná. Zkrátka pevnost, kterou jen tak někdo nedobude.

BEST TRAX: Cry of Achilles, Bleed It Dry, Lover
ZKUS TAKY: Slash and The Conspirators - Apocalyptic Love, Creed - Full Album, Shinedown - Amaryllis

Michael Schnaubert
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít