TOP 7 nejlepších klipů Nickelback

Vydáno 05.11.2013 | autor: redakce

Po sedmi albech, kterých se dohromady prodalo vice než padesát miliónů, se letos Nickelback připomínají výběrem největších hitů s názvem The Best Of Nickelback Volume 1, při jehož propagaci se vůbec poprvé představí českým fanouškům. Stane se tak už ve čtvrtek 7. listopadu ve vysočanské O2 Areně. Při té příležitosti jsme vybrali 7 nejzajímavějších videoklipů.

TOP 7 nejlepších klipů Nickelback TOP 7 nejlepších klipů Nickelback

NICKELBACK HI RES

Už je to více než dvacet let, co dal Chad Kroeger s partou kamarádů dohromady kapelu, která si říkala "Kreténi z vesnice" a obrážela zaplivané hospody se svými coververzemi Metalliky a Led Zeppelin. A zatímco u nás jsme prožívali Sametovou revoluci a její první reálné dopady, v Kanadě se pomalu ale jistě rodila hvězda. Stačilo, aby si Chad půjčil od svého otčíma 4 tisíce dolarů na nahrání prvního EP a aby basáka Mikea Kroegera při práci ve Starbucks trklo, jak libozvučně zní, když zákazníkům vrací drobné se slovy "Here's your nickel back" a kariéra jedné z nejúspěšnějších rockových formací mohla začít.

 

Leader Of Men

Než přišel velký komerční úspěch, vydali Nickelback dvě alba - Curb (1996) a The State (2000). O nich ale dnes ví už vlastně jen ti nejvěrnější. Jako zástupce jsme pro vás vybrali Leader Of Men z jejich mladší sbírky, která se jako vůbec první hit kapely podívala do Top 10 amerického žebříčku.

 

 

 

How You Remind Me

Málokdo ví, že písně na průlomovou třetí desku Silver Side Up byly napsány ještě předtím, než vydavatelství vyslalo do světa předchůdce The State. Hitparádová trvalka, která strávila v Top 10 neuvěřitelných dvacet týdnů a z toho ji čtyři týdny v kuse vedla, si tak musela počkat víc jak dva roky, než se dostala k uším posluchačů a stal se z ní do dnešních dnů největší hit kanadské formace.

 

 

 

Someday

Následující album The Long Road (2003) považuje řada fanoušků za hudebně vůbec nejpodařenější, a to zejména proto, že teprve zde Nickelback dovedli své umění napsat hit takřka k dokonalosti a na rozdíl od předchozích desek dokázali udržet kvalitu po celou dobu stopáže. Vybrat jednu ochutnávku proto nebylo úplně snadné. Naše volba nakonec padla na Someday, která nejen že má skvělý odpich a drive, který funguje i po deseti letech, ale zároveň si na jejím doprovodném snímku dala kapela opravdu záležet. V klipu se představuje partnerská dvojice v podání Clinta Carletona a Danielly Evangelisty, na které je cosi netradičního. Poznáte co?

 

 

Savin' Me

Své nejsilnější tvůrčí období si Nickelback prodloužili i s další deskou. All The Right Reasons vyšla v roce 2005 a i když post bubeníka po Ryanu Vikedalovi obsadil nováček Daniel Adair (původně ze zpřátelených 3 Doors Down), i tentokrát se jednalo o trefu do černého. V nahrávacím studiu se tehdy hodně experimentovalo. "Z použití piána jsme měli docela strach, říkali jsme si, že to nezní moc jako rock' n 'roll," komentuje Chad Kroeger vznik balady Savin' Me, "ale jakmile jsme uslyšeli výsledek, bylo nám jasné, že naše obavy byly zbytečné". Píseň, v jejímž videu můžete vidět koncept ubývajících minut, které zbývají do naší smrti (a který pak dále rozpracoval Andrew Niccol ve filmu Vyměřený čas s Justinem Timberlakem a Amandou Seyfried) se dostala i do několika populárních seriálů, konkrétně Battlestar Galacticy nebo rovněž skvělého Prison Breaku.

 

Rockstar

Ze stejného alba pochází i naše další ukázka a zařadili jsme ji sem především proto, že podobně jako Savin' Me ukazuje, jak se Nickelback pokoušeli o nové hudební postupy a rovněž nabízí pozoruhodné video, ve kterém poznáte mnoho známých tváří. Svůj part v něm "odzpívají" například Wayne Gretzky, Nelly Furtado, Kid Rock, Lupe Fiasco, Twista, Gene Simmons, Paul Wall, Ted Nugent a další. Doprovodné vokály obstaral Billy Gibbons z jižanského dua ZZ Top.

 

 

Burn It To The Ground

Kritici Nickelback nejčastěji vyčítají, že jedou na jistotu, případně že oproti svým začátkům značně vyměkli. Podobná slova dříve nebo později potkají snad každou déle fungující kapelu, tudíž pokud vám předchozí ukázky tvorby k jejich vyvrácení nestačily, pokusíme se o to s našláplou a agresivní řachandou Burn It To The Ground z alba Dark Horse (2009), ve které členové skupiny použili mimo jiné i sedmistrunnou kytaru. Videoklip k songu o alkoholismu a boji s ním se natáčel v londýnské O2 Areně a plameny samozřejmě nemohly chybět.

 

 

Trying Not To Love You

Dosud poslední sbírka Here And Now (2011) se sice v týdnu vydání usídlila na druhé příčce Billboardu, ale ani tak kdovíjakou díru do světa neudělala a i letití příznivci museli uznat, že zde je jízda na jistotu až přehnaná a moment překvapení tam citelně schází. Přesto se z ní vylouplo pár hitů. Nejsilněji asi zapůsobila Lullaby, my jsme se však rozhodli vybrat méně profláklou Trying Not To Love You, protože mile naivní souboj dvou kávových mistrů musí učarovat snad každému.

 

 

Tím náš výběr sedmi klipů končí a protože se pochopitelně nedostalo na všechny singly, můžete si o tom jediném a správném výběru toho nejzajímavějšího zaspekulovat v diskuzi. A nezapomeňte - 7. listopadu to vypukne! {vypnoutlink:Doors}

text: Jan Trávníček

 


 

nickelback-2013 TOP

zavřít