RECENZE: Mandrage mění své silulety

Vydáno 10.11.2013 | autor: redakce

Pokud bylo předchozí album Mandrage Moje krevní skupina tak trochu "krev a mlíko", nové Siluety mají zcela odlišné míry. Vlastní sice stejný hlas i tvář, jsou ale střídmější a tajemnější. Zkrátka jiné.

RECENZE: Mandrage mění své silulety RECENZE: Mandrage mění své silulety

MANDRAGE-SILUETY-album-cover-final1MANDRAGE
SILULETY
Universal Music
10 trax / 37:10 min

Tracklist: Černobílá, Úhel pohledu, Celý svět, Na dlani, Siluety, Bezbarvej oheň, Ach ty rozchody, Tanči dokud můžeš, Velký boty, Porcelán

Dosud nejkratší album, jenž má pouze deset stop, už od první skladby pokračuje v duchu osvědčené receptury: chytlavé melodie, které vám zůstanou v hlavě už po prvním poslechu. Nechybí ani pro Mandrage typické samply a efekty či zpěvákova specifická výslovnost, ve větší míře oproti minulosti zaznívají klávesy.

V motivech textů se nekoná žádný zásadní zvrat - nesmrtelné téma muže a ženy, kontrastu (Černobílá) a šedého konce vztahů (Bezbarvej oheň) doplňuje nevěra a rozchod (Ach ty rozchody). Oproti nahrávkám z minulých let poněkud ustupuje téma osamění, tradičně se nevyskytují politické komentáře a neopakuje se ani model hlavní postavy typu Diplomat či Mechanik.

Kde ovšem nastává obrat, je forma textů. Dosud byly zvykem vyprávěcí texty, čitelné a lehce pochopitelné, a právě proto tak masové úspěšné. Siluety směřují tak trochu zpět k Pasažérovi a Kapkám proti slzám, kde vládne melancholicky ponurá nálada, a "velkej klíč s rychlým šroubovákem" nejsou na pořadu dne. Příběhové texty, kde je obraz vykreslen takřka do detailu, střídají letmé náznaky - samozřejmě, že ne všude, ale posluchač musí zapojit svoji představivost více než předtím. To bude největší zkouška nové etapy: dosáhnou nejlepší skladby Siluet ještě výš, nebo zůstanou ve stínu Šroubů a matic? Jak úspěšné budou dříve tolik zatracované texty? To vše napoví příští týdny.

Minimalistická je i titulní fotka alba přesně korespondující s kostýmy, ve kterých kapela hraje - červená iniciála na černém podkladu. Album Siluety je modrým tulipánem v diskografii Mandrage a o tom, zda bude první nebo naopak jediný, nerozhodnou zahradníci.

BEST TRAX: Na dlani, Siluety, Bezbarvej oheň
ZKUS TAKY: UDG - Akrobat, Imodium - Valerie, Vypsaná fiXa - Detaily

Aneta Holá
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít