LIVE: These New Puritans neopustili svůj vlastní svět

Vydáno 21.11.2013 | autor: redakce

Čeští posluchači se již naučili, kde v Česku hledat neokoukané kapely s progresivním zvukem - stačí sledovat dění kolem Stimul festivalu. Tento podzim se festival opět spojil s Radiem Wave, aby společně naživo představili londýnské experimentátory These New Puritans.

LIVE: These New Puritans neopustili svůj vlastní svět LIVE: These New Puritans neopustili svůj vlastní svět

These new puritans 37THESE NEW PURITANS
MeetFactory, Praha
20. 11. 2013

Pro rozehřátí po dlouhé cestě ze zastávky až k MeetFactory byl na stage vyslán kalifornský průkopník witch housu oOoOO, který sám o sobě přilákal pár prvních řad. Mezi tracky nedělal žádné prostoje pro potlesk, až se zdálo, že netuší, že je někdo pod pódiem. Komunikace mezi ním a parketem byla nulová, zíral upřeně před sebe, když jako mistr čudlíků mrazivě rozpohybovával přední část sálu. Prvními slovy se zároveň rozloučil a do poslední písně zapojil i svůj hlas. Jeho set by se více hodil jako dojezdová party, pozornost by mu řady na baru věnovali asi stejně velkou.

S příchodem sedmi členů koncertní sestavy These New Puritans, nehezkých lidí s krásnou zpěvačkou s ještě krásnějším hlasem, se obměnily i první řady, které se začly jemně vlnit hned na počáteční Spiral. Tato skladba pochází z letošní desky Field of Reeds, z níž byla složena celkem polovina setlistu. TNP touto deskou odstranili všechny hranice mezi hudebními škatulkami a postavili se za svůj vlastní styl. O druhou půlku setlistu se pak postarala deska předchozí.

Jedinou hranicí, kterou se These New Puritans rozhodli udržet, byla ta mezi nimi a parketem pod nimi. Hráli ve svém vlastním světě, který občas narušoval nadšený potlesk. Jejich svět nenarušovala ani projekce, jen jednou se nechali zahalit do tak silné dávky umělého kouře, že by se dala krájet.

These new puritans 16These new puritans 24

Reakce na jejich vystoupení byly dvojí. Buď extrémní, kdy diváci prožívali tancem každý moment živých These New Puritans nebo vyhrála čistě posluchačská zvědavost, kdy se postávalo na baru, tlachalo na baru a písně prokládalo občasným potleskem. Obecně ovšem platilo, že čím víc bubnů znělo - když se k bubeníkovi přidal i klávesák - tím lepší byla i reakce. Lidé se snažili chytat něčeho hlasitého ze světa na pódiu a co nejvíc se přiblížit, aby je následující skladba odsunula zase zpátky.

Koncert byl zajímavým pohledem na tvorbu v současné době do nebe vynášené kapely, kterou správně chápou snad jen muzikanti sami. Fanouškům to kapela na tomto koncertě nijak ulehčila.

text: Jana Václavíková, foto: Jitka Říhová

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít