RECENZE: Wohnout zajiskřil i při odstávce proudu

Vydáno 23.11.2013 | autor: redakce

Již dvě desetiletí uplynula od rozmachu akustických koncertů světových hudebních veličin a jejich zvěčňování ve spolupráci televize a hudebního vydavatelství. Nyní se obdobná vlna vrací v menších, nikoli však odzívnutelných tuzemských poměrech.

RECENZE: Wohnout zajiskřil i při odstávce proudu RECENZE: Wohnout zajiskřil i při odstávce proudu

wohnout G2WOHNOUT
G2 ACOUSTIC STAGE
Universal Music
14 trax / 57:05 min

Tracklist: Ó, Gramofón, Zajíci na měsíci, Popojedem, Toubkal, Pedro se vrací, Voda v prášku, Zpěvák na inzerát, Ganga, Pepíčci, Gastrosexuál, Ševelení, Oliver Twist, Našim klientům, Svaz českých bohémů

Světoběžnické choutky členů dávají tušit, že Wohnout má sklony zdolávat výzvy. Před jednou hudební stála kapela letos zjara, když premiérově a ještě k tomu pod dohledem kamer, nahlédla na svou elektrifikovanou tvorbu bez šťávy. A vida, Wohnout se díky vlastní pomyslné šťávě nevydusil. Honza Homola už na to zjevně přišel dřív, ale akustické verze zejména se svérázným hlasovým projevem ústředního bratrského dua výborně korespondují. Dokonce podstatně lépe, než originály rockového ražení. Skladby doznaly nových aranží, v jejichž detailech nejednou doslova rozkvetly, avšak žádné překotné změny se nekonají.

Komorní pojetí nachází Wohnout nezvykle, leč poutavě, s rytmus udávajícím trianglem (Popojedem), či krocený bubenickými metličkami. Prostě pohodové - v protipólu k poněkud poťouchlé prezentaci souboru v minulosti - celkem vyzrálé písničkaření. O to víc vyniknou báječně temperamentní housle hostujícího Vojty Lavičky (Pedro se vrací, Voda v prášku). Nezklamala ani dramaturgie, neboť koncert sympaticky reflektoval i méně provařené, či dokonce údajně nikdy naživo neuvedené skladby.

Disponujete-li funkčníma očima, nabídne vám album ještě druhý disk, kromě bonusového materiálu s víceméně totožnou obrazovou verzí samotného vystoupení. V první řadě vytane symbolická paralela s propíraným premiérovým akustickým mačem - kapela neseděla na pódiu, nýbrž doslova v ringu uprostřed diváckého auditoria. Neméně zajímavě se jeví, jak i mladé wohnoutí publikum pookřálo s nástupem Evy Pilarové v Ševelení (to mimochodem vyznělo lépe než následný nepříliš nápaditý cover Oliver Twist postrádající dynamiku). Zajisté milá nadgenerační odměna swingové královně za kariéru bez hudebních i morálních škraloupů, zato s poctivou muzikou. Ač v jiném oboru, cesta Wohnout je potěšitelně obdobná.

BEST TRAX: Ó, Gramofón, Toubkal, Svaz českých bohémů
ZKUS TAKY: Honza Homola - Homolka Tobolka, Michal Prokop, Luboš Andršt, Jan Hrubý - Unplugged Live, Tichá dohoda - UnplugGag

Daniel Folprecht
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít