Gipsy.cz na Žebřík a do Evropy

Vydáno 09.02.2007 | autor: redakce

Na své první evropské turné vyrazí v březnu formace Gipsy.cz, jež kombinuje explozivní směs hip hopu, romské tradiční muziky a popu. Dlouhá trasa po tuzemských a zahraničích scénách začne 7. března...

Gipsy.cz na Žebřík a do Evropy Gipsy.cz na Žebřík a do Evropy

A to konktrétně v Retro Music Hall v Praze, kde kapelu podpoří jeden z nejlepších evropských etno producentů, vídeňský DJ Stani Vana a jeho spoluhráči z projektu !DelaDap. O dva dny později se Gipsy.cz předvedou na vyhlášení výročních cen Žebřík 2006 Sony Ericsson Awards. V čele Gipsy.cz stojí romský rapper a zpěvák Radoslav „Gipsy“ Banga, který se na hudební scéně pohybuje od svých třinácti let. Za tu dobu stačil jakožto člen hiphopových Syndrom Snopp leckoho pozurážet a zároveň šokovat coby spoluautor hitu prvních Superstar.



Na housle Gipsyho doprovází Vojta Lavička (známý z někdejších Deep Sweden či Álom), kontrabasista Jan Surmaj a kytarista a akordeonista Petr Surmaj. Kapela vyniká svým energickým koncertním projevem, který koření notnou dávkou osobitého humoru a sebeironie. Po pražském vystoupení zamíří Gipsy.cz společně s !Deladap do Berlína, kde je čeká koncert v rámci projektu Putumayo presents Gypsy Groove. Gipsy.cz na jaře pokračují na samostatné koncerty do Rakouska, Velké Británie, Nizozemí, Slovenska, Maďarska a opět do Německa, kde Gipsy na předchozích koncertech získal skvělou reputaci.



V Čechách vystoupí mimo jiné 9. 3. v Plzni na vyhlašování ankety Žebřík. Kapela Gipsy.cz vydala na sklonku loňského roku v koprodukci Indies Scope Records, Mars Promotion a Colours Promotion album Romano Hip Hop. Tvorba Gipsyho a jeho spoluhráčů vyvolala pozitivní ohlas u tuzemských recenzentů, oslovila ale i zahraniční žurnalisty a producenty. Píseň Jednou si například vybrala na kompilaci Gypsy Groove věhlasná americká společnost Putumayo World Music. Přední world music časopis Global Rhythm Magazine již v zářijovém čísle zařadil na svůj sampler první skladbu Tajsa. Jiný světově proslulý časopis Mondomix označil Gipsyho za „výjimečný talent“.

Tajsa zní také na výběrovém CD REPORTU 2/07 Soundczech – Best Of 2006.
zavřít