Na co se těšit v prosinci: 10 tipů redakce

Vydáno 02.12.2013 | autor: redakce

Ani před blížícími se Vánocemi rušno kolem hudebního průmyslu neustává. Kdo vydává album, kdo nás poctí návštěvou a kdo slaví životní jubileum, se dočtete v našem prosincovém přehledu.

Na co se těšit v prosinci: 10 tipů redakce Na co se těšit v prosinci: 10 tipů redakce

 

britney britneyJean COVBRITNEY SPEARS

co: Britney ve své nejosobnější podobě
kdy: 2. prosince

Osmé studiové album nahrávala zpěvačka mezi květnem a říjnem letošního roku a pojmenovala ho Britney Jean. Podle jejích vlastních slov se jedná o její nejosobnější nahrávku za celou dobu hudební kariéry. Na desce se producentsky podílala i australská zpěvačka Sia a americký skladatel a producent will.i.am, kteří desce vnukli současný sound.

 

 

 

 

Muse-Live SQMUSE

co: Velkolepý koncert britských megalomanů i ve vašem obýváku
kdy: 2. prosince

U příležitosti vydaní šesté studiovky The 2nd Law se Muse vydali na turné, které bylo co do rozsahu největší v jejich kariéře. Loni se zastavili také v Česku a letos v létě se na seznamu objevily evropské metropole jako Londýn, Paříž, Amsterdam neb Řím. A právě z vystoupení na Olympijském stadionu v Římě před více než 60 tisíci fanoušky vznikl koncertní záznam, který nyní kapela servíruje na DVD, Blue-ray disku i jako zvukovou stopu na CD.

 

 

 

frankzappa SQFRANK ZAPPA

co: 20. výročí úmrtí jednoho z nejdůležitějších muzikantů 20. století
kdy: 4. prosince

Frank Zappa je dodnes považován za jendoho z nejproduktivnějších hudebníků vůbec. Během své kariéry se podílel na více než šedesáti nahrávkách, z nichž naprostou většinu také produkoval. Byl znám jako člen The Mothers of Invention, věnoval se komponování hudby, zmíněné produkci a také filmu. Jeho hudební záběr zahrnoval rock, jazz, vážnou i experimentální hudbu. Kromě toho režíroval videoklipy a navrhoval obaly alb. Zemřel 4. prosince 1993 na rakovinu prostaty.

 

 

 

SL promo203 SQSUPPORT LESBIENS

co: Oživení Supporti poprvé s novým materiálem v českých klubech
kdy: 4.12. (Praha), 11.12. (Brno)

Odchod Kryštofa Michala a dalších třech členů Support Lesbiens kapelu nepoložil. Hynek Toman kolem sebe shromáždil nové muzikanty (Czenda Urbánek, Radek Tomášek, Filip Fendrych, Jan Andr) a za pomoci jejich významného autorského vkladu natočila nová sestava nahrávku s názvem Leave a Message +420 602 30 30 35. Naživo ji představí na třech koncertech. Ten první v Ostravě měl proběhnout koncem listopadu, avšak kvůli Tomanovým problémům se zády byl přeložen na zatím nespecifikovaný termín.

 

 

 

blacksabbath sqBLACK SABBATH

co: Ozzy a jeho smečka zaburácí po osmi letech před českým publikem
kdy: 7. prosince - O2 Arena, Praha

Black Sabbath měli letos napilno. Po odkladech dokončili nové album 13 a ohlásili světové turné. To mělo původně proběhnout už loni, avšak kvůli diagnostikované rakovině kytaristy Tony Iommiho bylo zrušeno. Black Sabbath přijedou v sestavě: Ozzy Osbourne, Tony Iommi a Geezer Butler, přičemž zakládajícího bubeníka Billa Warda v sestavě nahradí Brad Wilk z Rage Against The Machine. Kapela v Česku naposledy vystoupila v roce 2005 v tehdejší T-Mobile Areně.

 

 

 

ceny-apollo image 620x349 SQAPOLLO

co: Kdo bude usilovat o Cenu české hudební kritiky?
kdy: 9. prosince - La Loca Music Bar & Lounge, Praha

Cena české hudební kritiky Apollo letos vstupuje do svého třetího ročníku. Jména sedmi nominovaných alb, stejně jako složení Úzké poroty, budou vyhlášeny na nominačním večeru, v jehož rámci živě vystoupí loňský laureát Boris Carloff. O absolutním vítězi bude jasno 6. února 2014 na slavnostním vyhlášení. Vítěz i tentokrát získá 60 000 korun a sošku podle návrhu výtvarníka Maxima Velčovského.

 

 

 

Babyshambles-sqBABYSHAMBLES

co: Zlý chlapec Pete Doherty po půl roce opět u nás
kdy: 9. prosince - Lucerna Music Bar, Praha

Poté, co museli kvůli detoxikační kůře Petea Dohertyho zrušit účast na loňském ročníku festivalu Rock for People, mají Babyshambles možnost udobřit si své fanoušky. Do Prahy přivezou také svoji třetí desku Sequel to the Prequel, jež vyšla na konci léta. Nahrávku produkoval bubeník Stereophonics Jamie Morrison, který s nimi natočil už album Shotter's Nation z roku 2007.

 

 

 

 

elton john-1sqELTON JOHN

co: Za klavír usedne jeden z nejvlivnějších a nejbohatších britských umělců
kdy: 18. prosince - O2 Arena

Tři roky od poslední zastávky v Česku dorazí pětašedesátiletý Sir Elton John zpátky na místo činu. Aktuální turné je koncipováno jako vzpomínka na přelomový singl Rocket Man (I Think It's Going to Be a Long, Long Time), jenž loni oslavil 40. výročí, jistě tak dojde na klasické songy jako Your Song, Crocodile Rock, Bennie and the Jets, Don't Let the Sun Go Down on Me. Vzhledem k tomu, že Elton John letos vydal nové řadové album, jistě českému publiku představí i nový materiál.

 

 

 

TSHS 13 PRAHA A2 MTŘI SESTRY + HORKÝŽE SLÍŽE

co: Bratia a sestry pod stromečkem
kdy: 22. prosince - Průmyslový palác, Praha

Tradiční vánoční koncert Tří sester bude letos poctěn spoluúčastí Horkýže Slíže. Obě kapely na podzim vyrazily na Bratia a sestry tour 2013 a většina z koncertů je již dopředu beznadějně vyprodaná. Pražský koncert se ponese v podobném duchu jako celé turné, nicméně s jistým akcentem na blížící se vánoční svátky. Těšit se můžete na čtyřhodinový rockový večírek, který si skupiny mezi sebou rozdělí rovným dílem. Pro velký zájem je koncert přesunut ze sousední Incheba arény do Průmyslového paláce.

 

 

 

LarsUlrich SQLARS ULRICH

co: bubeník Metalliky oslaví kulatiny
kdy: 26. prosince

Dánský bubeník Lars Ulrich sfoukne padesátou svíčku na svém narozeninovém dortu. Ulrich se proslavil jako člen Metalliky, s níž začátkem 80. let pomáhal po boku Slayer, Megadeth a Anthrax vytvářet nový žánr rockové hudby, thrashmetal. Se zpěvákem a kytaristou Jamesem Hetfieldem se seznámil přes inzerát, který si po svém přestěhování do Los Angeles podal v místních novinách. První sestavu Metalliky tvořili ještě Dave Mustaine (později nahrazen Kirkem Hammetem) a Ron McGovney (nahrazen Cliffem Burtonem).

 

 

Petr Adámek

 


 

muse-stadio-olimpico-roma TOP

 

zavřít