Lenny interview: písničkářka na trase Londýn - Praha - Londýn

Vydáno 12.12.2013 | autor: redakce

"Učitelé chtějí, aby studenti byli lepší než oni," vysvětluje mladá zpěvačka Lenny důvod, proč od letoška studuje písničkářství v Londýně a nikoliv doma  v Česku. Nedávno se pochlubila svým druhým EP, nový materiál - už s prvními vlivy britské hudební průpravy - by ráda vydala začátkem příštího roku.

Lenny interview: písničkářka na trase Londýn - Praha - Londýn Lenny interview: písničkářka na trase Londýn - Praha - Londýn

Lenny foto OndrejPycha 40Lenny zatím vydala dvě EP: All My Love a Fighter.


Nedávno proběhlo vyhlášení Českého slavíka, kde jsi byla nominovaná na Objev roku. Jak vnímáš takový úspěch ani ne půl roku po vydání prvního EP?
Je to skvělý pocit. Jsem ráda, že se touto kategorií mladí interpreti podporují. Za hlasy posluchačů jsem moc vděčná a mám tak opět čerstvou motivaci a chuť pracovat dál na nových písničkách.

Druhou kolekci songů vydáváš ani ne půl roku po All My Love. V čem se EP Fighter liší?
Na druhém EP vidím rozdíl hlavně v textech, kde se pomalu začínám učit čerpat inspiraci z věcí, které vídám kolem sebe. Ty se pak dají přebásnit do textu a dva takové jsou právě na novém EP. Řekla bych, že Fighter má hlubší poselství než má prvotina.

EP obsahuje i dva covery, jeden z pera Bryana Adamse. Jde o tvoji oblíbenou píseň, či máš k Bryanovi celkově nějaký hlubší, osobnější vztah?
Bryana jsem poslouchala odjakživa. Pamatuju, jak mi mamka pouštěla jeho písničky vždy v autě, když jsme spolu někam jely. I'm ready se mi ale pořádně dostala do hledáčku až nyní, když jsem dostala chuť upravit si ji jen pro piáno a zpěv.

Pokud by sis mohla zazpívat duet s kýmkoliv ze světových zpěváků, byl by to právě Bryan?
To by bylo dlouhé rozhodování (smích). Líbí se mi spousta interpretů - James Morrison, Brian Johnson, Sting... Ale Bryan Adams by byl určitě v užším výběru!

Do světa jsi vypustila další videoklip ke skladbě Letter To You, kde hlavní roli hrají hudební nástroje. Asi to nebyla taková zábava jako ten předchozí, kdy jsi zdemolovala vybavení bytu...
Naopak. Nejsem agresivní povahy, proto mi demolování popravdě ani moc nešlo. Musela jsem se trochu utrhnout ze řetězu (smích). Námět k Letter to You jsem si už pak vytvořila na míru - klip je víc muzikantský a jsem tam hlavně sama sebou.


Tenhle song se objevuje i na Fighter v live verzi. Je to krok k podpoře videoklipu nebo je tahle písnička pro tebe něčím zásadní?

Obojí. Letter to You je pro mě srdeční záležitost. Tuhle písničku nejraději hraju živě, lidé na ni vždy reagují fantasticky. Protože mě Fighter celkově posunul zase o krok dál, přišlo mi logické dát tam i skladbu, která tvoří tak velkou část toho "růstu".

Proč jsi se rozhodla pro písničkářství právě v Londýně?
Když jsem byla už napevno rozhodnutá, že chci studovat muziku, věděla jsem, že to musí byt v zahraničí. Tady najdete perfektní spojení teorie s praxí, inspiraci, příležitosti a všechno na jednom místě.


V čem si myslíš, že se studium hudby v zahraničí liší od českého?

Všechno je o přístupu k dané věci. Hudba je o vášni a chuti tvořit. Nemůžete míť chuť tvořit, když váš učitel sám vypadá, že ho obtěžuje o dané látce vůbec mluvit. S tím mám opravdu bohaté zkušenosti už od základní školy. Tady je to skutečně jiné. Učitelé chtějí, aby studenti byli lepší než oni. Chtějí je toho naučit co nejvíc a co nejlépe.

Londýn platí za jedno z měst, které nepostrádá umělecký genius loci. Inspiruje tě tamní atmosféra ke skládání nových kousků?
Rozhodně! Vzniklo už tady hodně nových motivů a jsem zvědavá, co ještě přijde.

Lenny foto Ondřej Pýcha 3

Je známé, že pocházíš z muzikantské rodiny. Radíš se s maminkou o své tvorbě? A necháš si případně poradit, či máš vlastní hlavu?
Doma děláme muziku neustále, hrajeme buď všichni společně, nebo si každý cvičí to svoje zvlášť. Když přijdu s nějakou novou písničkou, klidně ji hned doma přehraju. Rodiče jsou v tomhle strašně upřímní a zároveň objektivní. Co se hudby týče, vnímám je jako kámoše, kterým zahraju novou skladbu.

Kdy se tvoji fanoušci dočkají dlouhohrajícího alba?
Už teď vznikají nové písničky a moc bych si přala, aby se deska povedla vydat příští rok na jaře.

Mají už tvé plány na jarní turné nějaké konkrétnější obrysy?
Zatím je vše v plánovací fázi. Na turné se budu soustředit spíš až po vydání alba, ale už teď se moc těším na léto, kdy mám potvrzené vystoupení na hudebních festivalech po celém Česku.

text: Martina Černá, foto: Ondřej Pýcha



 

LENNY foto Ondřej Pýcha TOP

zavřít