SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Noel Redding (118.)

Vydáno 20.12.2013 | autor: redakce

V záhrobí patrně v roce 2003 usoudili, že muzikantů chodí po světě víc, než je přípustné a jali se jejich počet redukovat. Zubatá poctivě plní plán na "stachanovská procenta" a zprávy o úmrtích přicházeli v nepříjemně krátkých intervalech. Mezi těmi, kteří se již svistu imaginární kosy nestačili vyhnout, byl bohužel i Noel Redding. (1944-2003), který svá nejlepší hudební léta prožil po boku samotného Jimiho Hendrixe.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Noel Redding (118.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Noel Redding (118.)

noel redding 04STOUPÁNÍ

Na konci pětačtyřicátého roku dvacátého století, kdy se ve městě Folkestone v anglickém hrabství Kent narodil Noel Redding (konkrétně 25.12), vládla hudebnímu světu vlna swingu. On však, jako snad každý dospívající člověk, hledal něco nového, progresivního, dynamického. Zatímco hraní na kytaru v kapele regionálního významu rovněž okolo dvacátého roku života nebývá u lidí milujících muziku ničím zvláštním, v Reddingově případě posléze došlo k významné události, ve které sehrála značnou roli náhoda. V Melody Makeru jednoho dne roku 1966 objevil inzerát kapely The Animals oznamující konkurz na post kytaristy. Když však dorazil, bylo již místo obsazeno. Tím mohlo vše skončit a Noel Redding navždy zůstat neznámým provinčním muzikantem. Setkání s Chasem Chandlerem, bývalým manažerem The Animals, který právě dával dohromady doprovodný soubor pro svůj americký objev Jimiho Hendrixe, ovšem přineslo zajímavé rozřešení: Redding vyměnil nástroj a byl coby baskytarista angažován do sestavy, která v následujících letech nesmazatelně vstoupila do historie.

V OBLACÍCH

Pod názvem Jimi Hendrix Experience se trio hned na jaře 1967 prosadilo kolekcí Are You Experienced?, která je dodnes považována za jedno z nejlepších rockových alb všech dob. Pro zajímavost budiž uvedeno, že prvotním impulsem vzniku legendární skladby Fire, která je na dané desce obsažena, byl údajně pobyt promrzlého Hendrixe u Reddingova krbu během pokoncertní párty na Silvestra 1966 ve Folkestone. Na následující LP . Axis: Bold As Love, již Noel přispěl prvním vlastním autorským vkladem, a to prostřednictvím písně She's So Fine. Nesmazatelnou stopu zanechal i na albu Electric Ladyland. Přesto byl Redding (bubeník Mitch Mitchell pochopitelně též) v Experience veden pouze jako placená síla, která mohla být kdykoli nahrazena. Postupně docházelo k drobným rozporům, kdy např. Redding nabyl dojmu, že Hendrixův přístup k tvorbě začal být až nezdravě precizní. A když vyšlo najevo, že Jimi hodlá rozšířit řady Experience o nové členy, aniž to těm stávajícím oznámil, došla Reddingovi trpělivost a soubor bez delšího váhání opustil. Psal se rok 1969, Noelu Reddingovi bylo 23let a největší slávu měl za sebou.

noel redding 01SESTUP

Netrvalo dlouho a jeho jméno se objevilo ve spojení s art rockovou partou Fat Mattress, v jejímž dresu se kromě baskytary vrátil i ke své šestistrunné lásce a na konci šedesátých let vydal dvě desky. Další tři dlouhohrající studiové počiny zachytili Reddinga ve skupině Road, v meziobdobí hostoval na nejednom projektu a druhá polovina let sedmdesátých přivedla na scénu The Noel Redding Band a alba Clonakilty Cowboys a Blowin'.

MEZIPŘISTÁNÍ

Obzvláště pro české publikum je zajímavé, že v listopadu 1995 odehrála dva koncerty v tehdejším pražském Bunkru (jeden dokonce za přítomnosti prezidenta Havla) formace Noel Redding and Friends, v níž vedle ústřední persony hráli kytarista Frankie La Rocka, bubeník Antony Krizan a další kytarista, kterým nebyl nikdo jiný než ideový autor celého projektu Ivan Kral. Z raritní akce, která se zaměřila na nehynoucí písně Jimiho Hendrixe, bylo dokonce pořízeno album Live from Bunkr, ale jinak se tomuhle bezesporu zajímavému spojení velké publicity nedostalo.

POSLEDNÍ PIRULETA

11. května 2003 Reddingovo zdraví vypovědělo poslušnost a hudebník, který se v nejdivočejších dobách svého života nezříkal cigaret, alkoholu ani tvrdých drog, v irském County Cork ve věku 57 let z nezveřejněných důvodů zemřel.

text: Daniel Folprecht

Příště: Rowland S. Howard

zavřít