SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ron Asheton (120.)

Vydáno 03.01.2014 | autor: redakce

Jsou hudebníci, kteří vlastně nejsou nikterak originální a přitom je zná celý svět. Pak existují tací, kteří změnili tvář moderní hudby, a přesto jejich jméno vyvolá jen nechápavý výraz. A jedním z nich byl i Ron Asheton.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ron Asheton (120.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ron Asheton (120.)

Ron-Asheton 1217966cAno, není to jméno, které by hned evokovalo řadu hitů. Vlastně jej zná jen celkem úzký okruh fanoušků, ale to jen do chvíle, než vyslovíme interpreta, kterého doprovázel: James Newell Osterberg, Jr., řečený Iggy Pop. Šlachovitého bouřliváka bude znát dost lidí a jeho hit Passenger ještě více, ale málokdo si zkrátka vzpomene na jméno kytaristy, který utvářel zvuk The Stooges.

Pro rockový svět naprosto nenápadná postava, ale jedním z velkých uctívačů jeho zvuku byl například Kurt Cobain, který považoval Ashetona a Stooges za základ moderního rockového zvuku. I to však ukazuje zvláštní kontroverzi slávy této party. Ta se stačila rozpadnout po natočení zlomového alba Raw Power, takže nikdy nedosáhla na pomyslný vrchol, kam bezesporu patřila. Iggy začal sbírat řadu úspěchů až na sólové dráze, i když sebevraždu Iana Curtise po poslechu jeho desky většinou opomíjí uvádět. Jeho dávní souputníci zůstali tak nějak pozapomenutí.

ron-asheton-lollapalooza-2007Ron Asheton se narodil v roce 1948 a v roce 1949 jej na svět následoval jeho bratr Scott. V mládí se Ron věnoval hře na foukací harmoniku, ale rocková duše jej jednoznačně táhla ke strunám, a tak brzy přesedlal na baskytaru a následně i na kytaru, zatímco jeho mladší bratr se stal bubeníkem. V roce 1967 se stali součástí kapely excentrického Iggyho Popa a začal utvářet specifický kytarový zvuk, který se stal základem takzvaného protopunku, stylu následovaného kapelami jako Ramones, Clash atd. Na tu dobu nadužívané zkreslení a častá práce s kvákadlem dnes patří do rockových učebnic. A poslechněte si cokoliv od Cure přes Mötley Crüe až Motörhead. Všude najdete něco z odkazu Rona Ashetona.

Po přelomu tisíciletí se začalo schylovat k velkému comebacku a po téměř třiceti letech se v roce 2003 kapela opět sešla, tedy alespoň žijící členové. Bratři Ashetonovi s Iggym. Kapela si konečně užívala velké festivaly a zdálo se, že dojde k satisfakci za léta minulá. Reunionová deska sice nebyla takovou bombou, jak se čekalo, ale v kapele vládla všeobecná spokojenost. O to smutnější byly časy následující.

Nový rok 2009 nezačal vůbec šťastně. Jeho první den zdrtila hudební svět zpráva o Ronově smrti, který ve svém domě skonal na infarkt myokardu. Jenže rock je ze své podstaty i údělem, a tak k radosti fanoušků táhnou Iggy se Scottem Ashetonem kapelu dál. Avšak bez jednoho nevýrazného muže, který navždy změnil tvář moderního rocku.

text: Petr Bláha

Příště: Peter Steele

zavřít