LIVE: Wohnout, kapela pro celou rodinu

Vydáno 13.12.2013 | autor: redakce

Zdá se to téměř neuvěřitelné, ale Wohnout hrají už sedmnáct let. Za tu dobu prodělali hudební i stylový vývoj, který by jim způsobil asi nemalý šok, kdybyste jim ho koncem 90. let předpověděli. Od bouřliváků a prvního alba Cundalla ušli dlouhou cestu až do Vencovského auly na VŠE k akustickému setu.

LIVE: Wohnout, kapela pro celou rodinu LIVE: Wohnout, kapela pro celou rodinu

Wohnout aula vse 05WOHNOUT
Vencovského aula VŠE, Praha
12. 12. 2013

Ačkoliv byl začátek koncertu ohlášen na sedmou, už od šesti hodin se před největším přednáškovým sálem VŠE hromadili návštěvníci. A protože se jednalo o prostředí veřejné Vysoké školy ekonomické, která patří pod vzdělávací instituce v kompetenci státu, nemohl si nikdo krátit čekání cigárem nebo alkoholem. V prostoru před aulou byly improvizovaně postaveny stánky s Birellem a s malinovkou pro všudypřítomné děti. Hlad mohli návštěvníci koncertu zahnat párkem v rohlíku, všechno ale museli zhltnout v předsálí, aby přednášková místnost zůstala čistá a použitelná i pro studenty, kteří zde v lavicích běžně sedávají.

Matěj a Honza Homolové, Fenek Steiner a Jirka Zemánek se v posluchárně objevili lehce po deváté a svůj akustický set odpálili jedním z největších hitů Ó, gramofon. Otočit se a rozhlédnout se po aule byl v tu chvíli zvláštní pocit. Kromě vrstevníků členů kapely, kteří na Wohnouty zřejmě chodí celých sedmnáct let, byla v sále i spousta mnohem starších lidí - padesátníci a několik šedesátníků. Skupina dříve typických fanoušků kapely ve věku 20 - 30 let byla v menšině. Zato dětí pobíhala všude kolem spousta. Skalní fanoušci kapely zřejmě založili rodiny a svoji oblíbenou muziku vštěpují i potomkům.

Wohnout aula vse 03

Z někdejších divochů se během sedmnácti let stali rodiče s rodinnou muzikou a rodinnými vtípky. Nikoho už nepřekvapí Matějovo pomlouvání Fenka "sehnali jsme ho se slevou" nebo uvedení písničky Sejko No Pí: "Už je tomu dávno, co nás naši sportovci poprosili, abychom jim složili hymnu. I stalo se. Ta písnička se jmenuje Sejko No Pí." Hraní prokládali veselými scénkami například o vzniku kapely před skladbou Našim klientům, kdy začal Honza Homolka hrát na kytaru, pak mu na ni Fenek Seiner bubnoval, Jirka Zeman se přidal na hmatníku a Matěj Homola přidal jednu ruku a zpěv. Další potvrzení, že Wohnouti jsou kapela složená ze samých skvělých muzikantů.

Speciálním hostem večera byl houslista Vojta Lavička známý z Gipsy.cz nebo z TV Metropol - ten se ke kapele přidal před skladbou Pedro se vrací a na pódiu zůstal až do konce koncertu. Základní hrací dobu uzavřela desátá hodina, písnička Rayda a standing ovation. Závěrečný proslov měl šestiletý chlapeček, který s kapelou strávil půlku koncertu na pódiu. Wohnout stojícímu publiku přidali ještě tři písničky a ve čtvrt na jedenáct už bylo v aule prázdno.

Wohnout aula vse 04Wohnout aula vse 02

Posun kapely poznali zejména ti, kteří ji dlouho neviděli naživo. Z Wohnoutů se stala typická česká rodinná kapela. Změna to není k lepšímu ani k horšímu a se třemi pány z Vinohrad a s jedním z Věže je stále zábava. Akustické koncerty pokračují i na jaře, tak vezměte děti (nebo rodiče) a běžte se na ně podívat.

Setlist: Ó, gramofon, Zajíci na Měsíci, Sejko No Pí, Ševelení, Toubkal, Činely, Ježci, Zpěvák na inzerát, Padák, Ganga, Pepíčci, Našim klientům, Pedro se vrací, Voda v prášku, Popojedem, Gastrosexuál, Durová kovbojka, Bublina, Díky moc, Rayda // Čo poudala stara mama, Sólo pro mouřenína, Svaz českých bohémů

text: Hedvika Pajerová, foto: Stanislav Horný


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít