RECENZE: Protijed na hnus: Vanessa podává Antidotum

Vydáno 29.12.2013 | autor: redakce

Legendární Vanessa, jež se před před čtyřmi lety vrátila na scénu po dlouhých dvanácti letech, vypustila do světa svoji šestou řadovou desku. Nahrávka Antidotum je mnohem propracovanější. A temnější. Veškerá podobnost není čistě náhodná, osoby ani děj nejsou smyšlené.

RECENZE: Protijed na hnus: Vanessa podává Antidotum RECENZE: Protijed na hnus: Vanessa podává Antidotum

vanessa - antidotumVANESSA
ANTIDOTUM
X Production
12 trax / 49:27 min

Tracklist: Dobře organizovaná tlupa, Smutný pán, Nekrodisco, Ragnarök, Véna s kudlou, Fuck B, Krev teenagerů, Holky z gymplu, Král noci, Smrt na kolotoči, Smutný pán (Leæther Strip Remix), Dobře organizovaná tlupa (Tom Necrocock Remix)

Vanessa je typickým případem klišé, které říká, že jejich hudbu můžete buď milovat, nebo nenávidět, Nic mezi tím. Pro nadšence temného elektra, kteří patří do první skupiny, je vydání nové desky Antidotum hudební událostí roku. Nejen že se sestava dokázala poslepovat dohromady, ale ještě odkudsi vyškrábla deset pecek ušitých přímo na tělo.

Komu? Pokaždé někomu jinému. Album je v rámci svého žánru pestrou přehlídkou příběhů a názorů, které posluchač najde jak v hudbě, tak v textu. Každý si mezi nimi najde to své - svoji náplast na bolístku, která ho pálí. Antidotum stojí za poslech tomu, koho trápí:

1. POLITICKÁ SITUACE V ČR (Dobře organizovaná tlupa)
Novodobý protestsong a zároveň singl desky trefně doprovází klip se záběry fotek mafiánů, kteří mají dosazené pohyblivé obličeje členů kapely. "My rozumíme jenom vlastní špíně, my se bát nemusíme, jsme dobře organizovaná tlupa." Podobnost s českou politickou situací bude pravděpodobně zcela náhodná...

2. VĚK (Smutný pán)
Příslušníci generace X se najdou v příběhu o anonymním masovém vrahovi, který se rozhodne pomstít společnosti za to nic, které mu způsobila: "Ráno vstávám unavený od bolesti, je tolik věcí, co jsem nestih'. (...) Všichni dolů, xichtem na zem, věřil jsem vám a byl jsem blázen."

3. VZPOMÍNKY (Nekrodisco)
Unikátní lovesong o bývalé lásce, kterou zpěvák po letech potkává. Žena, kterou má nyní před sebou, ale není ani odrazem té dřívější. "Ptal jsem se: 'Kdepak tě najdu?' Řekla mi: 'Vypadáš hrozně.' Tak jsem jí nabídnul lajnu, ptala se, jestli jsem upad'? Že už ji nebaví šňupat. Tak říkám: 'Dámo, vzpomínáš si ještě na to děvče, co se tak rádo bálo?'"

4. KONEC SVĚTA (Ragnarök)
"My jsme generace na vychcípání, kameny v očích, střeva v ruce." Jak je možné, že ještě žijeme, vzhledem k tomu, jak se chováme k planetě a k sobě navzájem? Poslední bitva dobra a zla se blíží.

5. PERVERZNÍ VRAŽDY (Véna s kudlou)
Jednou z nejvýraznějších postav dějin české kriminalistiky je Václav Mrázek, sériový vrah, kterému bylo prokázáno, že má na svědomí sedm obětí, čtyři pokusy o vraždu a čtrnáct případů pohlavního zneužití. "Děvky křičí orgánem. Orgán kvičí sopránem, když krvácí nad ránem."

 

 

6. MÁLO KYTAR V ELEKTRONICE (Fuck B)
Pavel Litvaj (TVZEX, Sunshine) okořenil i šestou skladbu na Antidotu několika kytarovými vyhrávkami a výsledkem je jedna z nejlepších záležitostí alba. Na pozadí probíhá boj o planetu: "Jsme alfasamci, nemáte šanci, žereme děti na potenci."

7. STÁDOVOST (Krev teenagerů)
"Osvoboďte svět od stejnokrojů, od tuposti, co bolí, od jednoduchosti." Lidi bez názorů uniformě následující stádo zkrátka bolí víc než jiné problémy dnešního světa. Obzvlášť pokud se jedná o budoucí generace.

8. KONZUMNÍ STYL ŽIVOTA (Holky z gymplu)
Závist pohání jednání i těch nejnevinnějších stvoření: "Mít lepší telefon a dražší džíny, chtěla sis užít víc než tvá máma, žít jako dáma. Holky z gymplu nalítly albánskýmu ksindlu. Nikdo se nikdy nedoví, kde šlapou holky, holky z Moravy."

9. RYCHLÝ PRACHY (Král noci)
Někdy dokážou přes noc zbohatnout i nezajímaví a uťápnutí chlapíci. Kromě falešných lidí kolem nich se ale nic nezmění. "Za zády děvky se ti smějou a polykaj tvý návnady bez chuti a zvracej, když se domů vracej od tebe (...) Jsi král noci a tvý kecy jsou jen projev bezmoci."

10. DROGY (Smrt na kolotoči)
Děti pouť prostě milujou. Cukrová vata, všechno se točí, táta, máma... A takhle nějak to vypadá sedmý den, sedmé ráno: "Všechno se se mnou točí, propadám tmou, zvratky se zpátky vrací, mami já dneska umřu na kolotoči. Kluci umíraj první, holky umíraj druhý."

Jako bonus podává Vanessa dva remixy. První skladbou je Smutný pán od legendárního EMB projektu Leæther Strip. Neotřelá postava české hudební scény Tom Necrocock pak má na svědomí druhý kousek, singl Dobře organizovaná tlupa.

Sestava Vanessy se na Antidotu obešla bez zakládajícího člena Daniela Rodného, pod hudbou a texty je tedy podepsaný jen Samir Hauser a Moimir Papalescu. O mix se postaral světový producent John Fryrer, mastering dodal Escon Waldes. Antidotum není jen decentní deskou od starých pánů, která neurazí. Naopak, urazí kde koho, ale především nadchne – a to jak nové fanoušky, tak ty, co na Vanesse vyrostli. Nechte si Antidotum pustit do hlavy. Když ne přes žílu, tak aspoň ušima.

BEST TRAX: Dobře organizovaná tlupa, Fuck B, Král noci.
ZKUS TAKY: Bruno Ferrari – Vaudeville

Hedvika Pajerová
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít