Kontrafakt interview: V hip hopu stále udáváme tempo (II.)

Vydáno 09.01.2014 | autor: Daniel Maršalík

Kontrafakt je komerčně nejúspěšnější hip hopovou skupinou na území Česka a Slovenska. Díky nim je rap plnohodnotnou součástí mainstreamu, hraje se v rádiích a rappeři vystupují v zábavních televizních programech. Novinkou u Rytmuse, Ega a DJ Anyse je album Navždy, které se stalo hlavním tématem exkluzivního rozhovoru.

Kontrafakt interview: V hip hopu stále udáváme tempo (II.) Kontrafakt interview: V hip hopu stále udáváme tempo (II.)

Kontrafakt 2013 03Kontrafakt vydal nové album po šesti letech


JEBAT BULVÁR

 

Před šesti lety bychom si jen těžko dokázali představit, že byste na desku pozvali kohokoliv z česko-slovenské rapové scény. Nyní vám hostuje Separ a Ektor. Co se v tomto ohledu za tu dobu změnilo?
Rytmus: Objevili se na scéně lidi, kteří mě oslovili svou tvorbou, vízí, přístupem a skills. Tak jsme si je zavolali na desku. Jinak se toho na scéně moc nezměnilo ani neudálo. Stále udáváme tempo.
Ego: I v minulosti jsme měli různé featuringy. Rozhoduje náš subjektivní pohled na kvalitu hudební produkce interpreta a blízkost jeho projevu ke stylu hudby, ve kterém bychom ho chtěli využít.

Když jsme u Ektora, zaznamenali jste jeho kauzu, kterou rozebírá český bulvár?
Rytmus: Jebat bulvár.


Je tady ještě někdo podobný? Čí deska nebo singl vás v poslední době zaujaly a s kým byste se nebránili spolupráci?

Rytmus: Zaujal mě James Cole, track Zatnuto. Bezkonkurenční flow, projev, text.
Ego: Samozřejmě s lehčí přístupností techniky a možností záznamu se začínají objevovat mnozí interpreti, u kterých je ale třeba pozorně rozlišovat úroveň kvality. Internet je přímo zahlcen různými pochybnými videi. My se v tom množství snažíme najít ty, kteří jsou opravdu výjimeční.

Na desce zpívají Alex a Laris Diam. Můžete je představit?
Anys: Nebudu je představovat. Nejlepší bude, když se lidem představí svou tvorbou. Můžu jen konstatovat, že jsou to talentovaní lidé.
Ego: Alex je bývalý tanečník ze Street Dance Academy, který vyrůstal na funky a RnB hudbě a pokud bude makat, může z něho být ikona RnB u nás. Laris Diam je sestra Maiky Beatza, která má výjimečný hlas, projev a také má celou hudební kariéru před sebou. Svým způsobem se je snažíme motivovat k samostatné tvorbě a zabezpečit tak světlou budoucnost moderní hudby u nás.

Na albu Navždy jsou časté změny flow a hrátky s hlasem. Byl to záměr?
Rytmus: Samozřejmě, že je to záměr. Máš pocit, že je to náhodou? Dobrý rapper nikdy nesmí znít monotónně.
Ego: Nechtěli jsme, aby deska zněla jako jedna velká písnička.

 

 

Patriku, od Tinina singlu Príbeh občas zpíváš a na Navždy jsou tebou zpívané pasáže. Věnuješ se zpěvu nějak víc? Učí tě někdo?
Rytmus:
Neučí mě nikdo a zpěvu se nevěnuju. Přirozeně to ze mě nějak vychází stejně jako rap. Žiju hudbou, to je celé.

Jak byste charakterizovali své texty? Přiznám se, že mně osobně v nich chybí více vtipu.
Rytmus: Chtěli jsme něco nového a opakovaní už není vtip.  Texty jsou dospělejší, vyzrálejší, umělečtější a vážnější. Jsou takové, jaký momentálně jsem. Duše, život a názory člověka se odrážejí v jeho tvorbě.
Ego: Tentokrát jsme ke tvorbě alba přistupovali vážněji. Různorodost je vítaná. S každým projektem je to vždy individuální.

Díky vám se minimálně čeští fanoušci můžou naučit nová slova, např "stokovat". Jak vás napadají tyto nové tvary?
Ego: Stokování je odvozené od slova "stokár" (člověk, nežijící podle společensky užívaných pravidel), které je odvozené od slova stoka, teda kanál, teda něco, co není úplně čisté. A co je úplně čisté? Nechceme si hrát na "nečisté", jen říct, že lidé by se měli do vysoké míry respektovat a milovat takoví, jací jsou i se svými špatnými vlastnostmi.
Rytmus: Mám ve zvyku si všímat pičovin. Někdo něco řekne v nějaké situaci a mně to prostě rezonuje v hlavě někdy i týden. Do toho nakazím celou partu, až se to zmoduluje a přirozeně to přechází do našich textů. Není to záměr, ale celý život mě doprovází nějaká prijebaná slova.

V textech si po celou dobu své kariéry neberete servítky. Nelitovali jste někdy nějaké osobní narážky? Například nyní celkem explicitně narážíte na skrývanou homosexualitu herce Jána Koleníka. Nemyslíte si, že tzv. comming out by měl vzejít od něj?
Ego: Coming out? Haha vidíš, i já se dovídám nové výrazy. Podstatné je, že je to skvělý herec.
Anys: To není jen v textech. Dojeby a srandy jsou neoddělitelnou součástí nás. Musíš to brat s nadhledem.
Rytmus: Lituju i nelituju. Ale když se nad tím zamyslím, o nic nejde. Větou "Jebem halucinácie Koleníkovej orientácie" dávám najevo to, že mě jeho orientace nezajímá.



Kontrafakt 2013 02


MILION A PŮL NESTAČÍ

 

Patriku, je pravda, že jsi kvůli Kontrafaktu odmítl účast v druhé sérii pěvecké soutěže Hlas Česko Slovenska?
Rytmus: Účast jsem odmítl z důvodu honoráře, který byl o polovinu nižší, než u předešlých projektů. V mém momentálním postavení je milion a půl neadekvátních za to, abych byl skoro půl roku víkend co víkend v televizi a hádal se s mladými karaoke zpěváky.

Navždy je venku, plánujete koncertní turné? Pokud ano, jak bude vypadat?
Rytmus: Bude všechno, co k desce patří. Nechejme se překvapit, co přinese budoucnost.
Anys: Nejlépe funguje DJ a kapela.
Ego: Těště se na to, že jsme aktuální, vokálně zkušenější a hledáme to nejlepší z hudby.

 



Klip Odviati vetrom vám natočil DJ Wich. Věděli jste, že točí klipy a co říkáte na jeho filmařské skills?
Anys: Je to frajer. Proto s ním pořád pracujeme. Máňa's piss!
Ego: DJ Wich je hiphopový idol, jeho filmařské skills jsou pro mě pozitivním překvapením posledních let. Jednoduše to cítí.
Rytmus: Wich je klasiker. Jasně, že jsme věděli, protože jsme spolu v kontaktu. Nad jeho skills se nemusím zamýšlet, protože jeho produkce má srdce, duši a jsme už více než deset let na jedné vlně.

Jak vlastně vnímáte klipy a jejich funkci?
Rytmus: Vizuál je důležitý stejně jako koncert a deska. Vnímám klipy stejně jako před lety. Fuknce je stale stejná, a to zviditelnit singl. Je to podstatná součást mého projevu.
Ego: Mně jde v rámci videoklipu o poutavý vizuální zážitek, nejlépe v souznění s tím hudebním.

Kontrafakt 2013 05


VYŠKOLIT SYNKY V RÝMECH

 

Patriku, nedávno internet plnily tvé roztržky s Rakbym, Suverenem atd. Proč máš zapotřebí reagovat na hejty ostatních rapperů, které stejně neuznáváš?
Rytmus: Jednou za čas je třeba vyškolit synky v rýmech. Jak tyto beefy vnímáte vy?
Anys: Nevím, neznám jejich tvorbu a nezajímá mě to.
Ego: Sportovně. Paťo měl vždy potřebu dát věci na pravou míru. Jsem si jistý, že vždy s pozitivním úmyslem. Tentokrát upozornil na tzv. pseudointerprety.

Rytmus díky vztahu s Darou tráví o dost víc času než dříve v Praze. Jaký vztah máte k Praze a nehodláte se sem přemístit všichni?
Rytmus: Mám to tu rád, protože je tu moje žena, ale mám to rád i v Piešťanech. Praha je město, kde je všechno, skoro všechno.
Anys: Já žiju v Bratislavě, kde učím na fakultě a pracuju jako lékař. Navíc je to kousek od Piešťan.
Ego: Praha je výjimečné světové město, trochu jako stat ve státě, město svobody, parties a mecca československého umění.

Je nesmysl ptát se na další desku, když Navždy není venku ještě ani měsíc, ale přesto - budeme na čtvrté album KF čekat zase šest let?
Anys: Až se to v nás zase nahromadí, tak to vyjde ven. Kontrafakt nebyl nikdy takový, že jsme si něco extrémně vykalkulovali. Je to hudba podle našich představ. To je na tom to popiči.
Rytmus: Snažím se žít teď a tady, takže nedokážu odpovědět.
Ego: Kontrafakt je späť, bola tu nuda, je preč, zase hrá hudba a rap, ubehlo zopár liet, Kontrafakt je späť, boli sme, budeme, vždy ako prví vpred, poslední živí v hre.

 

text: Daniel Maršalík, foto: archiv Kontrafaktu

 


Kontrafakt 2013 03 TOP

zavřít